Na pokojninska vprašanja odgovarja Milena Paulini

Na pokojninska vprašanja odgovarja:
Milena Paulini

Dobro je vedeti | apr. '17

PRENEHANJE PRAVICE DO INVALIDSKE POKOJNINE

Bralka A. K. s Ptuja navaja, da je bila njenemu možu pred leti priznana pravica do invalidske pokojnine. Pred kratkim je pridobil možnost prevzema lastniškega poslovnega deleža v gospodarski družbi. Mož se za to možnost še ni odločil, ker se boji, da bi z vstopom v lastništvo podjetja izgubil pravico do invalidske pokojnine.

Po zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju se namreč obvezno zavarujejo osebe, ki so družbenice ali družbeniki oziroma delničarji gospodarskih družb, ustanovljenih v skladu s predpisi v Republiki Sloveniji, oziroma ustanoviteljice ali ustanovitelji zavodov ter zadrug in so poslovodne osebe, če niso zavarovane na drugi podlagi. To pomeni, da mora biti oseba, za katero je obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, poslovodna oseba in hkrati družbenik ali delničar gospodarske družbe.

Bralkin mož, ki je uživalec invalidske pokojnine, v primeru vpisa v Poslovni register Slovenije kot le družbenika gospodarske družbe ali zavoda ne bi izpolnjeval pogojev za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Pravica do invalidske pokojnine bi mu prenehala le, če bi bil družbenik gospodarske družbe ali zavoda in hkrati tudi poslovodna oseba. Zakon glede ponovnega vstopa v zavarovanje za invalidske upokojence določa strožja pravila kot za uživalce drugih pokojnin. Uživalec invalidske pokojnine, razen uživalca, ki je kategoriziran kot vrhunski športnik, izgubi pravico do invalidske pokojnine, če začne na območju Republike Slovenije ponovno delati ali opravljati dejavnost v obsegu, ki ima za posledico ponovno pridobitev lastnosti zavarovanca, in sicer z dnem vzpostavitve obveznosti zavarovanja.

DATUM UPOKOJITVE

Bralka Z. B. iz Ljubljane navaja, da je prejela dva izračuna pokojnine, ki pa ji nista povsem jasna. Po prvem izračunu ima datum upokojitve že februarja letos, ko dopolni 38 let pokojninske dobe in starost 58 let in 10 mesecev, po drugem izračunu pa šele februarja 2019 z dopolnitvijo 40 let pokojninske dobe. Od leta 2002 naprej je invalid II. kategorije, do začetka januarja 2009 je bila zaposlena s polovičnim delovnim časom, nakar ji je delodajalec prekinil delovno razmerje zaradi poslovnega razloga. Po prenehanju izplačevanja denarnega nadomestila pri zavodu za zaposlovanje si vseskozi plačuje prispevke za prostovoljno pokojninsko zavarovanje.

Veljavni zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju določa za pridobitev pravice do starostne pokojnine višjo starost za zavarovanca, za zavarovanko pa poleg višje starosti tudi višjo pokojninsko dobo v primerjavi s prejšnjim zakonom, ki je veljal do konca leta 2012. Ravno zaradi zaostritve pogojev starosti in pokojninske dobe za pridobitev pravice do starostne pokojnine novi zakon omogoča določenim kategorijam zavarovancev pridobitev pravice do starostne pokojnine še po prejšnjem zakonu.

Ena izmed teh kategorij so tudi zavarovanci s priznanim statusom delovnega invalida II. in III. kategorije invalidnosti na dan 31. 12. 2012, ki jim je na ta dan manjkalo do pet let starosti in pet let pokojninske dobe ali manj za pridobitev pravice do starostne pokojnine po predpisih, veljavnih do uveljavitve novega zakona, če so bili na dan 31. 12. 2012 prijavljeni pri Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje. Ti zavarovanci lahko uveljavijo pravico do starostne pokojnine po predpisih, veljavnih do 31. 12. 2012, ko dopolnijo manjkajočo starost in pokojninsko dobo.

Bralka, ki je imela na dan 31. 12. 2012 priznan status delovnega invalida II. kategorije in je bila na ta dan prijavljena pri zavodu za zaposlovanje, lahko uveljavi pravico do starostne pokojnine po zakonu, ki je veljal do 31. 12. 2012. Pogoje za starostno pokojnino po prejšnjem zakonu je izpolnila že februarja letos z dopolnitvijo 38 let pokojninske dobe, pogoj starosti 58 let pa je imela že izpolnjenega pred zahtevanim pogojem pokojninske dobe.

Iz priložene dokumentacije je razvidno, da je bralka v zahtevi za predhodno pisno informacijo o datumu izpolnitve pogojev za pridobitev pravice do pokojnine zaprosila tudi za datum upokojitve po veljavnem zakonu, zato ji je zavod izračunal prvi mogoči datum upokojitve po tem zakonu. Upoštevaje, da je bila bralka od prenehanja izplačevanja denarnega nadomestila prostovoljno vključena v obvezno zavarovanje, ki se ne šteje kot pokojninska doba brez dokupa, bi z dopolnitvijo 40 let pokojninske dobe februarja 2019 izpolnila le pogoje za predčasno pokojnino, za starostno pokojnino pa bi jih izpolnila šele pri starosti 65 let.

TELEFONSKO SVETOVANJE

Pokličete jo lahko v četrtek, 13. aprila, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media