Na vprašanja iz delovnega prava odgovarja Dušan Bavec

Dobro je vedeti | apr. '17

TEHNOLOŠKI VIŠEK IN SOCIALNA VARNOST

Bralka dela v manjšem podjetju, kjer s sodelavko opravljata enaka računovodska dela, ker pa dela ni dovolj za obe, delodajalec želi, da se dogovorita, kateri lahko da odpoved. Glede na bližino izpolnitve pogojev za upokojitev se bralka nagiba k temu, da bi ona postala tehnološki višek, seveda če ji bo do tedaj zavod za zaposlovanje omogočal socialno varnost. Zanima jo, kako bi bilo v primeru morebitnega bolniškega dopusta in kako je z odpravnino za 11 let dela pri tem delodajalcu. 

Odpoved pogodbe o zaposlitvi zaradi poslovnih razlogov je mogoča tudi v času bolniškega dopusta. Če bi bila delavka ob izteku odpovednega roka še vedno na bolniškem dopustu, bi se ji odpovedni rok podaljšal, vse dokler ne bi bila ponovno vsaj deloma sposobna za delo, toda maksimalno za 6 mesecev.

Delodajalec mora poleg obstoja poslovnega razloga, ki upravičuje odpoved, paziti tudi na nekatere druge okoliščine – da jo poda zakonito, saj tako delavcu omogoči pridobitev denarnega nadomestila. Eno izmed takšnih okoliščin predstavlja tudi 114. člen ZDR, ki na načelni ravni ne dovoljuje odpovedi zaposlenemu, ki je starejši od 58 let ali mu manjka do izpolnitve pogojev za starostno upokojitev manj kot 5 let. Izjema pa velja za tiste, ki v času prejemanja denarnega nadomestila, ki traja največ 25 mesecev (za starejše od 55 let in z več kot 25 leti zavarovalne dobe), izpolnijo pogoje za starostno upokojitev.

Če bo delodajalec dal odpoved sredi aprila, bi bila delavka upravičena do 48-dnevnega odpovednega roka, ki bi se iztekel na začetku junija, in do odpravnine v višini 11/4 osnove, ki jo predstavlja delavkina povprečna bruto plača iz zadnjih treh mesecev pred odpovedjo, torej bi odpravnina znašala dve njeni bruto plači in še tri četrtine le-te.

Iz informativnega izračuna Zpiza izhaja, da bi delavka imela pogoje za starostno upokojitev konec marca 2019, ko bo dopolnila starost 60 let in bo imela 40 let pokojninske dobe brez dokupa. Glede na to, da je bralki zagotovljena pravica do denarnega nadomestila do izpolnitve pogojev za starostno upokojitev, bi bila odpoved popolnoma v skladu s 114. členom zakona. Osnovo za nadomestilo predstavlja njena povprečna bruto plača iz zadnjih 8 mesecev, pri čemer znaša prve 3 mesece 80 odstotkov osnove, nadaljnjih 9 mesecev 60 odstotkov osnove, nato pa 50 odstotkov osnove, toda največ znaša 892,50 evra bruto.

TELEFONSKO SVETOVANJE

Pokličete ga lahko v sredo, 12. aprila, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media