NOVICE OD VSEPOVSOD

apr. '17

Od svetka do svetka

Folklorna skupina COF, skupina optimističnih folkloristov seniorjev, letos praznuje 35. obletnico obstoja. Ob tej priložnosti so pripravili praznični koncert z naslovom Od svetka do svetka, na katerem bodo sodelovale folklorne skupine AFS France Marolt, Tine Rožanc, Emona, Podgorci ter pevska zasedba Kerlci. Prireditev pod umetniškim vodstvom Mirka Ramovša in Gorazda Mušiča bo v soboto, 6. maja, ob 19. uri v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani. (Besedilo: M. M., fotografija: arhiv COF)

Mednarodni festival znanja in kulture starejših

Slovenska univerza za tretje življenjsko obdobje vabi na 4. festival znanja in kulture starejših. Na njem se vsaki dve leti javno predstavijo najvrednejši dosežki starejših na področju učenja, umetnosti in drugih kulturnih področjih. Gostiteljica in soorganizatorica letošnjega festivala je knjižnica Univerze za tretje življenjsko obdobje Šmarje pri Jelšah, potekal pa bo 20. aprila 2017 od 10. ure naprej v tamkajšnjem kulturnem domu. Predstavili se bodo ustvarjalci univerz za tretje življenjsko obdobje Šmarje pri Jelšah in Kozje, Rogaška Slatina, Šentjur, Ljubljana, Sveučilište za treću dob Zagreb in Zveza društev upokojencev Slovenija. V popoldanskem delu bo potekal posvet na temo Vloga znanja in kulture za socialno vključenost starejših, ki ga bo vodila prof. dr. Ana Krajnc, sodelovala pa bo tudi Gertraud Dayé iz avstrijske organizacije Active Senior Citizens Graz.

Festival velikonočne potice

Pravijo, da kolikor je gospodinj, toliko je različnih receptov in nadevov za najbolj tradicionalno slovensko sladico – potico. Priložnost videti in pokusiti najboljše bo na velikonočni četrtek, 13. aprila, na 1. festivalu velikonočne slovenske potice na gradu Otočec. Ta dan do 9. ure zjutraj ali pa že dan prej prinesite svojo potico, da jo bo ocenila strokovna komisija, ki jo bodo sestavljali etnolog prof. dr. Janez Bogataj, mag. Marlena Skvarča, mednarodno priznana senzorična ocenjevalka živil, ter Dejan Pavlič, chef de cuisine na gradu Otočec.

Udeležbo prijavite prek obrazca na spletni strani www.terme-krka.si. Pošljite ga na elektronski naslov marketing@terme-krka.si ali na dopisnici na naslov Terme Krka, Marketing, Novi trg 1, Novo mesto. Avtorji treh najboljših potic bodo prejeli priznanje, nato pa bodo kulinarične nagrajenke prodali na dobrodelni dražbi. Tudi vse druge potice bodo naprodaj po simbolični ceni, celoten izkupiček pa bo šel v dobrodelne namene.

Noč, v kateri ima knjiga svojo moč

Letos praznujemo kar nekaj literarnih obletnic, in sicer mineva 100 let od izida prve slovenske slikanice Martin Krpan Frana Levstika, 150 let od rojstva slovenskega pisatelja Frana Milčinskega ter 200 let od rojstva angleške pisateljice Jane Austen. Ti dogodki bodo zagotovo zaznamovani na 22. slovenskih dnevih knjige, ki bodo potekali od 19. do 23. aprila v Ljubljani in partnerskih mestih. Podrobnejši program je objavljena na http://dneviknjige.si.

Posebno magična pa bo Noč knjige v petek, 21. aprila. Ves večer in pozno v noč bodo potekali branja, pogovori z avtorji, predstavitve in podobni dogodki, ki jih pripravljajo knjižnice, knjigarne, šole in druge ustanove … Več informacij najdete na naslovu: www.nocknjige.si.

V Arboretumu že vse cveti

Arboretum Volčji Potok je že ves v cvetju. Odcvetajo zadnje narcise in že tiščijo na plan tulipani. Posadili so več kot dva milijona cvetov, ki pripadajo okoli dvesto sortam tulipanov, in nekateri že cvetijo, drugi bodo najrazkošnejšo podobo pokazali na tradicionalni razstavi tulipanov in cvetja od 15. aprila naprej. Takrat bodo obiskovalci pod platnenimi strehami občudovali še umetelne aranžmaje vrtnarjev, cvetličarjev in florističnih mojstrov in sodobno vrtno opremo različnih ponudnikov. Med 27. aprilom in 7. majem bosta razstavo cvetja dopolnila sejem domače obrti in vrtnarski sejem, ki bo tokrat na novi lokaciji – med novim vstopnim objektom in vrtnim centrom. V platnenem paviljonu bo raznolika ponudba enoletnic, balkonskega cvetja, zelenjavnih sadik in vrtnarskih pripomočkov.

 

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media