Letom dodajmo življenje

apr. '17

Doživeti sto let ni več nekaj nenavadnega in redkega. Predvsem v razvitem svetu je vse več stoletnikov in mnogi med njimi so še zelo vitalni. Največ jih je na Japonskem, vse več pa jih je tudi pri nas – lani je v Sloveniji živelo 209 stoletnikov. Najstarejša ženska do zdaj je bila Katarina Marinič, ki je umrla v 111. letu starosti, trenutno pa je najstarejši Slovenec Nikolaj Dragoš, ki bo avgusta star 110 let. Vsi ti ljudje so pristni pričevalci preteklega časa, vendar se tega premalo zavedamo, pravi dr. Blaž Podpečan, ki že nekaj let raziskuje življenje stoletnikov. 

Velikokrat se spomnim na pokojnega starega očeta, ki je tako rad pripovedoval o življenju pred drugo svetovno vojno, o vojni in nemškem ujetništvu pa o naporni, vendar vzneseni poti domov in velikih pričakovanjih o novem svetu, ki ga bodo zgradili po vojni. Zelo rad je povedal kaj v nemščini, ki se jo je naučil v ujetništvu, pa o tem, da je bil dober učenec v šoli, vendar ni bilo možnosti, da bi se šolal. Imel je lepo pisavo in tudi smisel za pisanje, zato so se mnogi obračali nanj za pisanje prošenj, pomembnih pisem in odgovorov uradnikom. Bil je neke vrste vaški notar, čeprav je delal kot gozdar. Z njim sem nameravala posneti pogovor o tistih hudih časih, žal je prej umrl. Vsak ima zanimive spomine na mlade čase, iz katerih se lahko tudi danes veliko naučimo. Povejte jih mladim, zapišite jih za prihodnje rodove.

Zanimivo je, da obstaja na stotine raziskav, ki iščejo ključ do dolgoživosti, a kot pravi dr. Podpečan, bi morali proučevati življenjski slog ljudi, ki so kljub visoki starosti ohranili telesno, duševno in socialno zdravje. To so strokovnjaki iz izkušenj. Eliksirja nesmrtnosti verjetno ne bomo našli, ker pa bo vedno več starejših in vse manj mladih, bo pomembno, da bomo krepili vitalnost in moč ljudi tudi na stara leta. Večina stoletnikov ne ve, kako jim je uspelo dočakati tako visok jubilej, za njimi je ponavadi skromno življenje z mnogimi hudimi preizkušnjami, ki pa jih brez vedrine in optimizma ne bi zmogli.

Ni pomembno, koliko let nam je namenjeno, ampak da jih preživimo vitalni in veseli. Življenju ne moremo dodati let, lahko pa letom dodamo življenje. Razlog za veselje in optimizem je tudi prihajajoča pomlad. Ste jo že opazili?

Jožica Dorniž


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media