DRUŽENJE JULIJ 

Druženje | jul. '17

PIRAN

Društvo upokojencev Piran se je na letnem občnem zboru za uspešno delo zahvalilo dosedanji predsednici Rožamariji Slapernik. Za eno leto (do rednih volitev) so člani za novega predsednika izvolili Zdravka Taškarja.

Obravnavali so tudi poročila o delu društva za leto 2016 in sprejeli načrt delovanja za leto 2017. V DU Piran je bilo lani 479 članov, ki se radi udeležujejo zlasti izletov. Maja so se odpravili v Belo krajino, junija pa so se potepali po Porabju in Prekmurju. Vsako leto pripravijo srečanje starostnikov, starih nad 80 let, v oktobru pa predstavo za starejše občane v Avditoriju Portorož. Prav tako so članice in člani društva aktivni na športnem področju, udeležujejo se športnih iger Zveze društev upokojencev južne Primorske, organizirajo prijateljski turnir v balinanju in Miklavžev turnir v pikadu. Vsako sredo ob 9. uri organizirajo vadbo pikada v prostorih KS Lucija in vadbo balinanja na baliniščih BK Antena na Belem Križu. Upokojence in upokojenke, ki še niso včlanjeni v društvo, vabijo v svoje vrste. (Besedilo in fotografija: Zdravko Taškar)

HRASTNIK

Na zboru članov Društva upokojencev Hrastnik so navzoči pohvalili delo v projektu Starejši za starejše. V desetih letih delovanja se je vanj vključilo 1248 občanov, starejših od 69 let, lani so prostovoljke in prostovoljci opravili 1964 obiskov in razdelili 559 paketov pomoči. Ponosni so na to, da so si z delom pridobili zaupanje starejših in zato vključeni v projekt v velikem številu obiskujejo prireditve, ki jih pripravijo v knjižnici Antona Sovreta. Prvo prireditev so letos pripravili v počastitev dneva žena in materinskega dne, na njej so nastopili vrtčevski otroci in učenci OŠ narodnega heroja Rajka iz Hrastnika, učenci hrastniške glasbene šole in predstavniki društva upokojencev. (Besedilo in fotografija: Joži Umek)

LOGATEC

Ženski pevski zbor logaškega društva invalidov in upokojencev je na začetku junija pripravil koncert ob 30. obletnici delovanja. Na njem sta nastopila še učiteljski oktet Pa kolk’r tol’k pod vodstvom Primoža Sarka in duo Mir.

Člani takratnega mešanega pevskega zbora so pred 30 leti svoj prvi pevski nastop pod vodstvom zborovodkinje Marinke Istenič izvedli pod imenom Zapojmo skupaj. Sprva so delovali pod okriljem društva invalidov, leta 2002 pa so se združili z društvom upokojencev in se registrirali kot Pevski zbor društva invalidov in upokojencev Logatec. Od leta 2007 naprej ga vodi zborovodja Matija Logar.

Ob tej priložnosti so podelili tudi Gallusove značke. Srebrno (za več kot 10 let petja) so prejele Zdenka Kavčič, Štefka Lenarčič in Jerneja Požar. Za 15 let in več delovanja je prejela zlato Gallusovo značko Anica Martinčič. Za večdesetletno prepevanje pa so častno Gallusovo značko prejele Anica Gantar, Kristina Likar, Štefanija Menard, Antonija Rudolf in Zvonka Urbas. (Besedilo in fotografija: Vinko Aleksander).

SEMIČ

Na 15. reviji upokojenskih pevskih zborov Dolenjske in Bele krajine, ki je bila v Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu, je sodelovalo enajst pevskih zborov. Tudi pevci in pevke Društva upokojencev Semič so se udeležili te revije. Na njihovo petje je bila ponosna zborovodkinja Ani Jankovič Šober, ki zbor vodi že več kot trinajst let. (Besedilo in fotografija: Albina Sonja Štraus)

 

NOVO MESTO

V aprilu in maju so se odvijale že 42. športne igre upokojencev Dolenjske in Bele krajine. Prijavljenih je bilo 1019 tekmovalk in tekmovalcev v desetih panogah, le da veleslaloma zaradi neugodnih vremenskih razmer niso izpeljali. Letos so na novo uvedli petanko, športno panogo, ki je podobna balinanju, odziv je bil pozitiven. Pokrajinska zveza šteje šestintrideset društev, tekmovanj pa se udeležuje 31 društev. Prvo mesto med ženskimi ekipami je doseglo kočevsko društvo upokojencev, drugo in tretje pa novomeško in črnomaljsko društvo. V moški ekipi je bilo najbolj uspešno Društvo upokojencev Novo mesto, za njim pa kočevsko in mirnsko društvo. Ekipno pa je na prvi stopnici Društvo upokojencev Novo mesto, na drugi mirnsko in tretji kočevsko društvo upokojencev. (Besedilo in fotografija: Marija Golob)

LAŠKO

Pevsko društvo Jesen iz Laškega, ki ga vodi Jožica Soko, je junija izvedlo zaključni letni koncert. Kot gostje so sodelovali pevci moškega pevskega zbora iz Miklavža (Laziše) pod vodstvom Mojce Lukman, Zoran Kolin, profesor harmonike, ter deklamatorka. Nastopili so pred nabito polno dvorano, ki je navdušeno spremljala petje. Zborovodkinja Jožica Soko vodi pevske zbore že več kot 60 let. Pod njenim vodenjem se je zvrstila že vrsta pevskih zborov, ki so se na tekmovanjih največkrat uvrščali na prva mesta. (Besedilo in fotografija: Ljudmila Conradi)

DOLE PRI LITIJI

Pod okriljem Zdusa, društva Ekologi brez meja in ob podpori ministrstva za okolje in prostor je aprila v sklopu projekta Ne meč'mo hrane stran potekala medgeneracijska delavnica za učence 3., 4. in 5. razreda OŠ Gabrovka-Dole in POŠ Dole pri Litiji. Delavnico sta izvedli Jožica Vrtačnik in Justina Mrak. Zadnja je ganila udeležence z obujanjem spominov na čas, ko je bila kot dekletce izgnana v Nemčijo in je bila pogosto lačna. Posredovanje že pozabljenih praks varčne uporabe živil se je učencev zelo dotaknilo. Pogledali so tudi kratek film o zavrženih jagodah, se podučili o pravilnem shranjevanju v hladilniku, o rokih uporabe, pravilnem odmerjanju obrokov, načrtovanju tedenskega jedilnika, nakupovalnem listku in zmernem nakupovanju. (Besedilo in fotografija: Jožica Vrtačnik)

 

PIVKA

Društvo upokojencev Pivka je 1. junija priredilo 14. športne igre južnoprimorskih upokojencev. Poleg pivškega so sodelovala še društva iz Postojne, Pirana, Ilirske Bistrice, Izole ter društva upokojencev Jagodje-Dobrava, Koper – center, Komen, Sežana, Zveza društev upokojencev Mestne občine Koper z društvi Pobegi, Čežarji, Olmo Prisoje, Škofije, Šmarje in Semedela.

Upokojenci so se pomerili v številnih panogah: šahu, reševanju križank, pikadu, kegljanju, balinanju, namiznem tenisu, taroku, briškoli in trešetu, streljanju in lovu rib s plovcem. V končnem seštevku so zmagali Postojnčani, Pivčani so bili drugi, tretje mesto so zasedli Pirančani.
(Besedilo in fotografija: Jožica Knafelc)

MIRNA NA DOLENJSKEM

Na Mirni so konec maja pripravili tradicionalno – že 31. po vrsti – prireditev Za Mirno z ljubeznijo. Od leta 2002 jih pripravlja Tone Kotar, podpredsednik mirnskega društva upokojencev in obenem tudi predsednik kulturne sekcije pri društvu, ki vsakokrat povabi zanimive goste. Tokrat so številni obiskovalci navdušeno pozdravili operne goste, to so bili tenorist Diego Barrios Ross, ki je obenem tudi vodja MePZ DU Mirna, mezzosopranistka Irena Yebuah Tiran, sopranistka Katja Konvalinka, baritonist Lucas Somoza Osterc in Darja Mlakar Maležič, ki je pevce spremljala na klavirju.
(Besedilo in fotografija: Anica Janežič)

ŠMARJE PRI JELŠAH

Člani društev upokojencev Šmarje pri Jelšah in Rogaška Slatina so se podali na tradicionalni majski pohod, ki je bil v organizaciji šmarskih upokojencev. Do Sladke Gore se je 81 pohodnikov pripeljalo z avtobusom. Tam so si ogledali Marijino cerkev, nato pa so se napotili proti kmetiji Gorska roža, kjer so si ogledali gojenje in predelavo zelišč. Bili so na tromeji občin Šmarje pri Jelšah, Šentjur in Slovenske Konjice, pohod pa so zaključili z veselim družabnim srečanjem.
(Besedilo: Milenka Blažević, fotografija: Jože Anderluh)

STRAŽA

Društvo upokojencev Straža, ki šteje več kot šesto članov, vodi pa ga Rozina Kum, praznuje 35. obletnico. Člani so dejavni zlasti na kulturnem, socialnem in športnem področju. Konec maja so se v športnem objektu Breza pri Straži razveselili novih otroških igral in igrišča za kegljanje s kroglo na vrvici, pri urejanju le-teh so pomagali tudi upokojenci. Na slovesnosti so nastopili pevci društvenega pevskega zbora, ki praznuje 30. obletnico delovanja. (Besedilo in fotografija: M. G.)

ŠKALE

Člani Društva upokojencev Škale so svečano zaznamovali 20 let samostojnega delovanja. V kulturnem programu so nastopili moški pevski zbor Društva upokojencev Velenje, pevski zbor Lovskega društva Škale pod vodstvom zborovodkinje Metke Smirnov in pevski zbor velenjske univerze za tretje življenjsko obdobje, katerega umetniška vodja je Tadeja Cigale.

Slovesnosti so se udeležili številni gostje, predsednik sveta Krajevne skupnosti Škale-Hrastovec, Božidar Repnik pa je društvu podelil najvišje priznanje krajevne skupnosti – skulpturo mastodonta. Slavica Bevc, predsednica Društva upokojencev Škale, je nagovorila goste in člane društva. S priznanjem se je zahvalila Slavi Miklavžina in Vidi Lipnik ter Jožetu Turnšku in Frideriku Šumahu za dolgoletno vodenje in delo v društvu. (Besedilo in fotografija: S. C.)

PODGORJE STOPIČE

Člani Društva upokojencev Podgorje-Stopiče so 35. obletnico ustanovitve društva zaznamovali kar s piknikom na Dolžu. Rdeča nit kulturnega programa je bila vezana na Janeza Trdino, ki je veliko hodil po Podgorju, se družil s preprostimi ljudmi in zapisoval zgode in prigode o teh krajih. Ob jubileju so podelili priznanja trem članom, ki so člani društva že od ustanovitve, ter podelili pohvale štirim bivšim predsednikom Društva upokojencev Podgorje-Stopiče. Prav gotovo je tudi njihova zasluga, da se društvo uspešno razvija in ima že kar lepo število članov – več kot 350. 
(Besedilo in fotografija: Jožica Staniša)

POLZELA

Članice in člani Društva upokojencev Polzela so se letos na prvi izlet odpravili v Hrastovlje, vasico v slovenski Istri. V cerkvici sv. Trojice so si ogledali srednjeveške poslikave, na čelu z znamenitim Mrtvaškim plesom. Pot jih je nato vodila do Kopra, kjer so si na panoramski vožnji ogledali Luko Koper, se odpeljali na ogled Portoroža in se sprehajali ob obali. Popoldne so uživali v kopanju v hotelu Delfin, kjer je tudi nastala skupinska fotografija. (Besedilo in fotografija: Marjana Šmajs)

ŠENČUR

Društvo upokojencev Šenčur šteje nekaj več kot tisoč članov, od teh jih je 399 starejših od 77 let. Zanje so tudi letos pripravili srečanje, ki se je začelo s slavnostno mašo v cerkvi sv. Jurija in nadaljevalo v domu krajanov. Udeležence sta pozdravila Ciril Sitar, predsednik Društva upokojencev Šenčur, in podžupan občine Aleš Perič Močnik. Sledil je krajši kulturni program z Jurjevimi godci, Trbojskimi ljudskimi pevkami in humoristom Karolom Moškonom.

Vsako leto ob tej priložnosti povabijo tudi zakonske pare, ki so tisto leto poročeni 55 let. Letos sta se srečanja udeležila dva para: Franc in Vida Grilc iz Šenčurja in Jože in Alojzija Mrak iz Hotemaž, ki sta prejela čestitke in šopek. (Besedilo in fotografija: Franci Erzin)

KROG

Pomurska pokrajinska zveza društev upokojencev Murska Sobota in Društvo upokojencev Krog- Satahovci sta pripravila revijo upokojenskih pevskih zborov z levega in desnega brega reke Mure. Na reviji so se predstavili ženski pevski zbor Püngrad Društva upokojencev Krog-Satahovci, mešani pevski zbor Društva upokojencev Cankova, ženski pevski zbor Društva upokojencev Spodnji Ivanjci, ženski pevski zbor Društva upokojencev Ljutomer, mešani pevski zbor Društva upokojencev Černelavci, mešani pevski zbor Društva upokojencev Melinci, mešani pevski zbor »Nimam časa« Društva upokojencev Lendava, mešani pevski zbor Vladimir Močan Društva upokojencev Murska Sobota, ženski pevski zbor Društva upokojencev Gornja Radgona, mešani pevski zbor Društva upokojencev Šalovci, mešani pevski zbor Društva upokojencev Beltinci, mešani pevski zbor »Stari kovači« Društva upokojencev Murska Sobota. Na koncu so vsi še skupaj zapeli. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

KANAL

Društvo upokojencev Kanal je konec maja že tretjič poskrbelo za organizacijo in izvedbo športnih iger upokojencev Pokrajinske zveze društev upokojencev severne Primorske. Odziv društev na razpisana tekmovanja je bil izjemen. Na igrah je sodelovalo 408 športnikov iz 22 upokojenskih društev severne Primorske. Tekmovanja so bila v 7 športnih panogah: balinanju, pikadu, kegljanju, streljanju, reševanju križank, ribolovu in šahu.

Ekipno so zmagali športniki Društva upokojencev Solkan, drugo mesto so zasedli domačini, sledili so športniki društev Ajdovščina in Vipava. V premorih med tekmovanjem so si lahko udeleženci izmerili krvni sladkor in holesterol. Članice sekcije za ročna dela pa so vmes pridno kvačkale, klekljale, šivale in razstavljale svoje stvaritve. (Besedilo in fotografija: Marija Marinič)

MUTA

V avli osnovne šole na Muti se je na majsko soboto srečalo nad 160 pevk in pevcev osmih zborov s Koroškega. Nastopili so: ŽePZ Klasje Muta, Bernarda Žvikart, MoPZ Dravograd, Metka Dobnik, ŽP DU Mislinja, Tone Gašper, Pevska skupina Gorna DU Mežica, Klavdija Freidl, MePZ DU in DI Mavrica DU Radlje, Iza Javornik, ŽPZ Korošice Ravne, Metka Dobnik, MePZ KDU Prevalje, Jožefa Ovnič, ŽPZ DU Vuzenica, Ida Strmšnik.

Kot je določil strokovni ocenjevalec Mitja Gobec, bosta na državni ravni v okviru festivala za tretjo življenjsko obdobje Koroško zastopala ŽePZ Klasje Muta in ŽePZ DU Mislinja. Kot gosti pevskega srečanja so nastopili mladi glasbeniki, ki obiskujejo glasbeno šolo Mateja Banovška. 
(Besedilo in fotografija: Hinko Jerčič)

LJUBLJANA VIČ-RUDNIK

Članice in člani devetnajstih društev upokojencev, ki se srečujejo v Zvezi društev upokojencev območja Ljubljana Vič-Rudnik, se veliko ukvarjajo s športom in sodelujejo na tekmovanjih, ki jih pripravlja športna komisija pri Mestni zvezi upokojencev (MZU) Ljubljana. V letu 2017 so imeli pokrajinske športne igre v sedmih panogah: kegljanju, balinanju, streljanju z zračno puško, pikadu, namiznem tenisu, šahu in ribolovu s plovcem. ZDUO Vič-Rudnik je med enajstimi ZDUO osvojil prvo mesto, pokal so prejeli na srečanju upokojencev MZU, ki je bilo 1. junija v Mostecu. Strelci z zračno puško Društva upokojencev Krim-Rudnik, balinarke Društva upokojencev Polhov Gradec in ribiči Društva upokojencev Rakitna so v svojih disciplinah dosegli prva mesta. 
(Besedilo: Rudi Zupan, fotografija: P. Križnik)

VELENJE

Šaleška pokrajinska zveza društev upokojencev Velenje (ŠPZDU) je konec maja priredila 8. revijo pevskih zborov. Nastopili so ŽePZ DU MDI Velenje, Kavški pevci, otroški pevski zbor OŠ Antona Aškerca, MoPZ DU Velenje, MePZ Šoštanj, MePZ DU Šentilj pri Velenju ter MePZ Paški veseljaki iz Pake pri Velenju.

Prireditelji so v sodelovanju z žirijo, v kateri so bili Oskar Sovinc, profesorica glasbe Tadeja Cigale ter Jožica Ovnič, odločili, da bo pokrajinsko zvezo na festivalu za tretje življenjsko obdobje v Ljubljani zastopal MoPZ DU Velenje z zborovodkinjo Metko Smirnov. Pravo navdušenje v dvorani pa sta povzročili dve instrumentalni skupini – Vesele babice izpod Gore Oljke ter člani vinskogorskega ansambla Vingosi pod vodstvom vsestranskega glasbenika in pevca, sicer slepega Franca Žerdonerja. (Besedilo in fotografija: Jože Miklavc) 

SENOVO

V počastitev praznika Občine Krško in 70. obletnice društva so v Društvu upokojencev Senovo 6. junija pripravili dan odprtih vrat. Predsednik društva Ludvik Grilc je predstavil dejavnosti društva. Lepe uspehe dosega mešani pevski zbor, ki je nastopil na posavskem tekmovanju pevskih zborov, na medregijskem srečanju, ki sta jih organizirali Pokrajinski zvezi DU (Zasavje in Posavje) na Geossu in na Kulturnem mozaiku v organizaciji JSKD Krško. Člani društvene športne strelske sekcije so bili organizatorji regijskega tekmovanja v streljanju z zračno puško na Senovem. Člani pa so se udeležili tudi regijskih tekmovanj v balinanju, šahu, pikadu, kartanju in kegljanju s kroglo na vrvici. Zelo dejavne so prostovoljke v projektu Starejši za starejše. V društvu so pripravili tudi izlet v Ljubljano in srečanje članic in članov, ki so letos dopolnili 75 let in več.

Članice sekcije za ročno delo VEZENJE pa so ob 70. obletnici društva pripravile bogato razstavo ročnih del in požele nemalo občudovanja in čestitk. »Cenimo in spoštujemo vaša dela, ki so v ponos društva doma in širše,« je dejal Ludvik Grilc in tako poudaril, da se v društvu zavedajo, koliko vbodov, ur, veliko vztrajnosti, ljubezni je vtkano v vsak izdelek. (Besedilo: L. G, fotografija: M. Krušič)

KRŠKO

Člani Društva za zdravje srca in ožilja Posavje, ki ga vodi Franc Černelič, so se odpeljali na ogled rastišča azalej. Najprej so se ustavili v Tržišču, kjer so občudovali pletenko velikanko in doživeli topel sprejem domačinov. Nato so pot nadaljevali do kraja Vrhek, kjer so si pozorno ogledali rastišče azalej. To je velika botanična posebnost in je vključena v evropsko ekološko omrežje NATURA 2000. Mag. Teo Hrvoje Oršanič, direktor Kozjanskega parka, jim je pripovedoval o zanimivosti azalej, ki izvirajo še iz ledene dobe in rastejo le na določenih rastiščih, ter o nujnosti ohranjanja ravnovesja v naravi.

 (Besedilo in fotografija: Zora Pevec)

PRAZNOVALI SO

Društvo upokojencev Kanal ima spet dva jubilanta, ki so ju obiskali njihovi predstavniki.

Kristjan Lovišček

Devetdesetletni Kristjan Lovišček je med drugo svetovno vojno hudo trpel v koncentracijskem taborišču. Kasneje se je zaposlil v cementarni Anhovo, z ženo Kristino imata dva otroka, danes pa imata dva vnuka in dva pravnuka.

Zofija Berlot

Zofija Berlot ima 95 let, še vedno živi sama, kuha in peče kruh, vsak dan gre na sprehod. Kot deklico jo je skoraj odnesla reka Bača, ko jo je skušala prebroditi na poti v šolo. Z možem Ignacem sta imela dve hčerki, danes ima Zofija dva vnuka.

Predstavniki Društva upokojencev Gabrje so obiskali Marijo Božič iz Gorenjega Suhadola, ki je praznovala 90 let. Gospa Marija ima dve hčerki, Marinko in Jožico, ter štiri vnuke. Še veliko postori v gospodinjstvu in opravlja lažja dela okoli hiše. Je čila in zdrava, sluh, vid in spomin pa ji delujejo brezhibno.

Malo maturo so opravili leta 1950

Dijaki nižje gimnazije, ki je po 2. svetovni vojni delovala na radgonskem gradu, tedanji ravnatelj pa je bil Manko Golar, so lani sklenili, da se srečajo vsako leto 25. maja, to je na nekdanji dan mladosti. Tokratnega srečanja, ko je od male mature minilo 67 let, se je udeležilo le 10 nekdanjih sošolcev, ki so stari od 81 do 83 let. Lojze Veberič je prinesel s sabo spominsko knjigo, kamor so mu sošolci zapisovali lepe misli. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

 

Prva generacija medicinskih sester

Leta 1963 je bila v Novem mestu ustanovljena srednja zdravstvena šola. Prva generacija njenih maturantk se je letos srečala na 50. obletnici mature; prišle so tudi iz Avstrije, Švice in ZDA. Cirila Gradišar, ki vzdržuje stike s sošolkami, pravi, da so morale po osemletki opraviti sprejemni izpit, saj je bilo zanimanja za šolo veliko, in sicer iz vse Slovenije. »Sprejetih nas je bilo 31 deklet in dva fanta, ki pa sta zapustila šolanje že po nekaj mesecih.« Takratno šolanje je bilo zahtevno, pouk so imele tudi ob sobotah, vsako dopoldne so imele še praktični pouk v bolnici ali zdravstvenem domu.

Maturantke prve generacije novomeške zdravstvene šole se vsakih pet let srečajo v maju. Drugič v petdesetih letih po maturi se jim je pridružila kolegica Majda, ki z družino živi v Kanadi. Ponosne pa so tudi na sošolko Polono Henigman, ki živi v New Yorku; z možem imata dom za ameriške vojne veterane. Leta 2011 ji je zvezna vlada podelila plaketo kot najboljši skrbnici na Long Islandu. Priznanje za »bussines woman of the year« ji je podelil takratni predsednik Bush.
(Besedilo in fotografija: Lidija Jež)

Srečanje nižjih gimnazijcev

Pred 55 leti so v Beltincih nižjo gimnazijo končali učenci letnika 1947. Na letošnje srečanje je prišlo 26 nekdanjih učencev, nekateri so se videli prvič, odkar so zapustili šolske klopi. Mednje je prišla tudi nekdanja razredničarka Marija Maučec. Spominjali so se, kako so tri leta obiskovali šolo pri beltinski cerkvi in potem še pet let na beltinskem gradu, ki so si ga ob tej priložnosti spet ogledali.
(Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

Spomini prvih maturantov oživeli

Ko so leta 1960 v mariborskem okraju razpravljali o tem, kje ustanoviti srednjo ekonomsko šolo, se je med kandidati znašel Slovenj Gradec. Poleg predvidenega ravnatelja Toneta Turičnika je bil med prizadevnejšimi zagovorniki za prvo srednjo strokovno šolo na Koroškem slikar prof. Karel Pečko. V prvi generaciji, ki je zaključila ekonomsko srednjo šolo v Slovenj Gradcu, je bilo 40 maturantov. Do lani so se prvi maturanti srečevali vsakih pet let, zdaj pa velja pravilo, da bo srečanje vsak drugi četrtek v maju ob 12. uri pred nekdanjo šolo. Tako je bilo tudi letos, maturanti pa so po 52 letih mature obudili lepe spomine. (Besedilo in fotografija: Hinko Jerčič)

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media