Na pokojninska vprašanja odgovarja Milena Paulini

Na pokojninska vprašanja odgovarja:
Milena Paulini

Dobro je vedeti | sep. '17

IZPLAČILO LETNEGA DODATKA

Bralka M. Z. iz Ljubljane navaja, da je od začetka letošnjega leta uživalka nadomestila iz invalidskega zavarovanja, zato tudi opravlja samostojno dejavnost le v polovičnem delovnem času, to je 4 ure dnevno. Zanima jo, ali bi morala ob julijskem izplačilu nadomestila prejeti še letni dodatek. Njena prijateljica, ki je tudi uživalka nadomestila iz invalidskega zavarovanja, ga je namreč prejela, medtem ko ga ona ni.

Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2017 in 2018 določa, da se letni dodatek za letošnje leto izplača skupaj z izplačilom redne pokojnine za mesec julij 2017. Višina letnega dodatka je odvisna od višine pokojnine upravičenca do letnega dodatka. Najvišji letni dodatek 400 evrov so prejeli uživalci pokojnin v višini do 430 evrov, 260 evrov uživalci pokojnin od 430,01 evra do 530 evrov, 200 evrov uživalci pokojnin od 530,01 evra do 630 evrov, 150 evrov uživalci pokojnin od 630,01 do 760 evrov, drugi prejemniki, katerih pokojnina znaša več kot 760,01 evra, pa so prejeli 90 evrov letnega dodatka.

Do letnega dodatka pa so upravičeni tudi uživalci nadomestil iz invalidskega zavarovanja, ki ne prejemajo plače oziroma niso vključeni v zavarovanje ali pa so vključeni v zavarovanje in so zdravstveno zavarovani kot uživalci dajatve iz invalidskega zavarovanja. Višina letnega dodatka je tudi pri njih odvisna od višine nadomestila iz invalidskega zavarovanja, in sicer so 200 evrov letnega dodatka prejeli uživalci nadomestil v višini do 630 evrov, 150 evrov so prejeli uživalci nadomestil od 630,01 do 760 evrov in po 90 evrov uživalci nadomestil nad 760,01 evra.

V obeh primerih, ali gre za uživalce pokojnin ali za uživalce nadomestil iz invalidskega zavarovanja, če slovensko dajatev prejemajo v sorazmernem delu po določbah mednarodnih pogodb, jim je bil letni dodatek prav tako izplačan v sorazmernem delu.

Glede na to, da je bralka kot uživalka nadomestila iz invalidskega zavarovanja obvezno vključena v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje s polovičnim delovnim časom, ni upravičena do izplačila letnega dodatka. Do izplačila letnega dodatka bi bila upravičena le, če ne bi bila vključena v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, v primeru prostovoljne vključitve v obvezno zavarovanje pa ob dodatnem pogoju zdravstvenega zavarovanja kot uživalke nadomestila iz invalidskega zavarovanja.

DRUŽINSKA POKOJNINA IN SKLENITEV ZAKONSKE ZVEZE

Bralkina hčerka A. K. z Gorenjskega navaja, da je uživalka družinske pokojnine po očetu, ki je umrl že v času njene mladoletnosti. Zdaj je redna študentka 2. letnika fakultete, vendar ima željo, da bi se v kratkem poročila. Zanima jo, ali v primeru sklenitve zakonske zveze izgubi pravico do družinske pokojnine, saj si brez družinske pokojnine težko predstavlja nadaljevanje študija.

Pogoji za pridobitev pravice do družinske pokojnine se nanašajo na starost otroka in na določeni status po dopolnjenem 15. letu starosti, v določenih primerih pa mora biti izpolnjen tudi pogoj preživljanja s strani umrlega vse do njegove smrti.

Otrok umrlega zavarovanca ali uživalca pravic ima pravico do družinske pokojnine do dopolnjenega 15. leta starosti ali do konca šolanja, vendar največ do dopolnjenega 26. leta starosti. Pravico do družinske pokojnine torej otrok uživa, dokler izpolnjuje pogoje, ki so določeni z zakonom. Zakon za prenehanje pravice do družinske pokojnine ne določa, da bi otrok, uživalec družinske pokojnine, izgubil pravico do družinske pokojnine v primeru sklenitve zakonske zveze ali vstopa v življenjsko skupnost, ki je po zakonu, ki ureja zakonsko zvezo in družinska razmerja, v pravnih posledicah izenačena z zakonsko zvezo. Sklenitev zakonske zveze oziroma vstop v življenjsko skupnost, ki je izenačena z zakonsko zvezo, pa je ovira za pridobitev pravice do družinske pokojnine, saj je družinskega člana dolžan preživljati zakonec oziroma zunajzakonski partner, ne umrli zavarovanec ali uživalec pravic, na primer oče ali mati.

Bralkina hči zaradi sklenitve zakonske zveze ne bo izgubila pravice do družinske pokojnine, saj bo pravico lahko uživala, vse dokler bo imela status študentke, vendar največ do dopolnjenega 26. leta starosti.

TELEFONSKO SVETOVANJE

Pokličete jo lahko v četrtek, 21. septembra, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media