Na zdravstvena vprašanja odgovarja zdravnica internistka prim. Tatjana Erjavec

Dobro je vedeti | sep. '17

NEREDNO BITJE SRCA

62-letno bralko skrbi, da je ne bi zadela možganska kap. Pred tedni je brala, da je pri nerednem bitju srca le-ta veliko bolj pogosta. Predvsem zvečer pred spanjem ima neprijeten občutek, da ji srce zastane in nato močno udari. Pri jutranjem merjenju krvnega tlaka je utrip enakomeren. Počuti se zdravo, je telesno aktivna in ne jemlje nobenih zdravil. Spi slabo, zato zvečer popije pomirjevalni čaj, ne pije kave, alkohola in ne kadi.

Radi rečemo, da dokler ne vemo zanj, je srce zdravo. In prav nenavaden utrip čutimo najprej. Ni pa nujno, da gre pri tem za obolenje srca. Težave, ki jih opisuje gospa, so najverjetneje prezgodnji prekatni utripi. Pri tolmačenju EKG jih opisujemo kot VES (ventrikularne ekstrasistole). Če nastanejo v povezavi z obolenjem srca, so lahko nevarne tudi za srčni zastoj. Vendar jih lahko zasledimo tudi pri boleznih drugih organov in zelo pogosto pri zdravih ljudeh v povezavi z uživanjem kave, alkohola, poživil, pri stresu, slabem spanju. V obliki, kot jih opisuje bralka, so skoraj gotovo nenevarne. Ker so moteče, ji svetujem, da pri svoji zdravnici opravi EKG in pregled krvi za morebitne motnje v presnovi elektrolitov ali ščitnice. Dvomim, da bi ob že daljši uporabi aritmijo lahko povzročil pomirjevalni čaj, čeprav je tudi to mogoče, zato ga naj nekaj dni ne pije. Ugodno vplivajo tudi magnezijeve tablete.

Prikazan je samo večji odlomek članka. Ogled celotnih člankov je na voljo naročnikom, ki se za ogled članka v celoti lahko prijavijo tu.

Za prijavo potrebujete naročniško številko in PIN. Če ste naročnik, lahko za pridobitev številke PIN pošljete svoje podatke (ime, naslov, naročniška številka) na e-naslov evzajemnost@vzajemnost.si.

Če niste naročnik, se lahko naročite tu.


Vaši komentarji


© 2019 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media