Na vprašanja s področja pacientovih pravic odgovarja mag. Boštjan J. Turk

Dobro je vedeti | nov. '17

POVRAČILO POTNIH STROŠKOV

Bralka z možem, ki ima že dalj časa resne duševne težave, stanuje v bližini Murske Sobote. Pred kratkim je dobil napotnico za diagnostični pregled pri specialistu psihiatru v Ljubljani. Zanima jo, ali lahko mož, ki so mu odvzeli vozniško dovoljenje, uveljavlja povrnitev potnih stroškov.

Mož ima, če je zdravstveno zavarovan, pravico do povračila potnih stroškov, in sicer kadar mora zaradi zdravljenja potovati k izvajalcu v drug kraj. V konkretnem primeru ima pravico za potovanje do psihiatra. Prav tako ima tudi pravico do povračila stroškov prehrane, če bo zaradi uveljavljanja omenjenih zdravstvenih storitev zdoma več kot 12 ur. Seveda je do povračila teh stroškov upravičen le ob predložitvi računov.

Pravico do povračila potnih stroškov ima lahko tudi bralka kot njegova žena, in sicer pod pogojem, da bo moža spremljala na poti v Ljubljano, in pod dodatnim pogojem, da bo pridobila soglasje moževega osebnega zdravnika (oziroma imenovanega zdravnika ali zdravstvene komisije ZZZS) za spremljanje na poti, pri čemer za težje ali težko duševno prizadete osebe domnevajo, da potrebujejo spremljevalca.

Mož (in bralka, če ji bo pravica priznana) je upravičen do povračila stroškov za prevoze z javnim prevoznim sredstvom ob predložitvi vozne karte za najkrajšo razdaljo do najbližjega zdravnika oziroma zdravstvenega zavoda, zmanjšanih za 3 odstotke minimalne plače, veljavne v istem mesecu, kar od 1. 1. 2017 naprej znaša 24,15 evra.

Če bosta potovala v Ljubljano z osebnim avtomobilom, se povračilo potnih stroškov obračuna v vrednosti 10 odstotkov cene litra goriva evrosuper na kilometer v posameznem koledarskem mesecu, zmanjšanih za 3 odstotke minimalne plače, veljavne v istem mesecu. Povračilo stroškov prehrane za moža, če bo zdoma več kot 12 ur, znaša 60 odstotkov dnevnice, ki jo izplačujejo javnim uslužbencem v organih državne uprave.

Povračilo potnih stroškov lahko uveljavljata pri območni enoti oziroma izpostavi ZZZS ali pri delodajalcu. Utemeljenost zahteve se izkaže s predpisano listino – potrdilom o upravičenosti do potnih stroškov – spremstva, ki jo izda osebni zdravnik. Na listini mora biti naveden dan oziroma čas, ko je bila zavarovana oseba na pregledu v drugem kraju, kar potrdi izvajalec, ki jo je sprejel na pregled.

                                                             


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media