Na zdravstvena vprašanja odgovarja zdravnica internistka prim. Tatjana Erjavec

Dobro je vedeti | nov. '17

ANEVRIZMA ŽILE V TREBUHU

78-letnega bralca zanima, kako nevarna je ugotovljena anevrizma žile v trebuhu. Pred enim mesecem je osebna zdravnica slišala šum v trebuhu. Ultrazvočna preiskava je pokazala, da je trebušna aorta v dolžini 5 cm vretenasto razširjena do največ 4,5 cm, s prisotnimi sklerotičnimi plaki do največ 2,5 mm. Pred leti je nehal kaditi, zdravi se zaradi visokega krvnega tlaka. Redko ima bolečine v trebuhu in motnje prebave. Boji se, da mu žila poči, zato je nehal delati na vrtu in hoditi na daljše sprehode. 

 Anevrizma (razširitev) abdominalne aorte, ki je največja arterija v trebuhu, je običajno posledica ateroskleroze, pogostejša je pri moških, kadilcih in tistih z visokim krvnim tlakom. Običajno jo odkrijemo naključno pri pregledu trebuha. Tipamo pulzirajočo žilo, nad katero je slišen šum. Bolezenski znaki so na začetku popolnoma neznačilni. Pri večjih anevrizmah se pojavijo bolečine v trebuhu ali nogah, mravljinčenje ali celo znaki ohromelosti. Pri zelo velikih vrečastih anevrizmah lahko pride do spontanega razpoka žile, ki je, če ni hitre pomoči, večkrat usodna. Trebušna aorta meri običajno pod 2 cm. Kadar je premer okoli 4 cm, že svetujemo redne ultrazvočne kontrole. Vendar je verjetnost, da bi počila, zelo majhna. Pri hitrejšem večanju premera žile bolnike naročimo na pregled pri angiokirurgu, ki se odloči za morebitno terapijo. Šele pri velikosti več kot 6 cm se možnost razpoka bistveno poveča.

Kaj lahko naredimo, da bodo spremembe čim počasneje napredovale? Naš bralec je že nehal kaditi, kar je eden izmed prvih pogojev za to. Pomembno je imeti dobro urejen krvni tlak (pod 140/90), jemati statine (zdravila proti holesterolu) in aspirin v nizkih odmerkih. Pri urejanju krvnega tlaka običajno predpišemo tudi zdravila, ki znižujejo srčni utrip.

Hoja in telesna dejavnost nista prepovedani, celo več, v zadnjem času pri tako široki anevrizmi, kot jo ima bralec, zmerno dinamično vadbo celo priporočajo. Zmerna vadba pomeni, da se pri dejavnostih malo zadihamo, da nam je toplo in lahko povemo krajši stavek brez vmesnega vdiha. Niso pa priporočljive vaje, pri katerih močno napenjamo trebušne mišice, in tudi težkih bremen ne smemo dvigovati. Bralec lahko brez bojazni hodi na sprehode, tudi običajno delo na vrtu lahko opravlja, lopatenje, kidanje snega in druga težja dela pa naj prepusti mlajšim.

TELEFONSKO SVETOVANJE

Pokličite jo v ponedeljek, 6. novembra, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media