Utrinki s F3ŽO

Druženje | nov. '17

 

ORMOŽ

Ali bi radi pletli, pa nimate doma volne niti pletilk? Nič za to, pravijo Angela Topolinjek, Nada Potočnjak in Ljuba Fišer, ki so v Ljubljani zastopale DU Ormož, medtem ko so bili drugi člani na izletu v Planici. Staro bombažno majico razrežite na trakove, ki jih nato prepletate na štirih prstih ene roke (s pomočjo druge roke) ali pa z roke na roko. Uporabite lahko tudi volno ali drugo pletivo različnih debelin ter spletete šal, torbico, preprogo, blazino za stol, verižico in še kaj. »Ne samo da recikliramo blago, hkrati tudi razgibavamo prste, kar je še posebej dobro za tiste, ki imajo težave z rokami,« pravi Ljuba, ki vodi tudi kreativni krožek na univerzi za tretje življenjsko obdobje v Ormožu.

 

VINSKA GORA

Danica Tisnikar, Hela Oštir in Danica Rožič, članice DU Vinska Gora, so na festivalu razstavljale prav poseben nakit. Pisane verižice in uhani so narejeni iz zaobljenih pisarniških sponk in trakov iz starih stenskih koledarjev. Na koncu nakit še polakirajo in na prvi pogled je videti, kot da je narejen iz stekla. Zelo domiselno pa so v pletene zapestnice ali ogrlice vpletle aluminijaste delčke s pokrova pločevink. In še zanimivost: ko smo v uredništvu iskali pravi izraz zanje, smo na portalu Razvezani jezik – prosti slovar žive slovenščine našli razlago, da se majhna aluminijasta priprava na vrhu pločevinke, na primer piva, s katero to pločevinko odpremo, imenuje: sntntn.

MEDVODE, PIRNIČE IN SMLEDNIK

Da med sosedi ni »fovšije«, pač pa dobro sodelovanje, dokazujejo upokojenke iz društev Medvode, Pirniče in Smlednik. Na skupnem razstavnem prostoru so pokazale, kako spretne so članice vsakega izmed društev iz iste občine. Pozornost so pritegnile platnene torbice s klekljanimi našitki ter bluze, ki so jih bogatili dodatki in nakit iz klekljane žičke, za kar so menda mojstrice v DU Smlednik. Kot je povedala Julijana Zadravec, ki je z Marino Ježek predstavljala svoje društvo, v Pirničah med drugim šivajo slike na papir, pletejo torbice, izdelujejo rože in pletejo copatke za novorojenčke, ki jih vsako leto odnesejo v ljubljansko porodnišnico. Copatke pletejo tudi medvoške upokojenke. Okoli 180 na leto jih naredijo in vsak novorojenček jih dobi ob prvem obisku patronažne sestre. DU Medvode so na festivalu zastopale Vera Movrin, Cita Krelj in Majda Tratar, ki je povedala, da v društvu izdelujejo nakit iz biserčkov, slike iz filca, kvačkane rože in še marsikaj. »Največ kvačkamo, pletemo in slikamo. Pa pojemo in plešemo tudi.« Novembra, na krompirjev dan, pa pokažejo svoje spretnosti za štedilnikom, saj vsaka članica pripravi jed iz krompirja.

GROSUPLJE

Skupina Ažur iz DU Grosuplje, ki jo vodi Marija Vidic, se je med ročnimi deli »specializirala« za beli vez in klekljanje. V skupini je deset članic, srečujejo se enkrat na mesec in ustvarjajo. Klekljajo čudovite kose nakita in slike. Tehnika rišelje oziroma beli vez je primerna tako za prte, prtičke kot tudi zavese. Vzdrževanje je preprosto, belo platno je mogoče oprati v pralnem stroju, lika pa se na narobni strani.

 

KOČEVJE

Pozornost obiskovalcev je pritegnilo razstavno mesto DU Kočevje, saj so članice razstavljale ročna dela pa tudi torbice v različnih tehnikah (kvačkanje, vezenje od stebelnega vboda do križcev, klekljanje, trganke iz papirja) z istim motivom deklice s piščalko. To je pravzaprav motiv bronastega kipa kočevskega akademskega kiparja Staneta Jarma, ki že od leta 1963 stoji na trgu sredi Kočevja in so ga prebivalci vzeli čisto za svojega, tako da je deklica s piščalko pravzaprav kar ljudski motiv. Pisateljica in vizualna umetnica Lela B. Njatin, po rodu iz Kočevja, je videla priložnost plemenitenja zakladnice ljudskih motivov z umetniškim pristopom. Že leta 2014 je nagovorila društvo upokojencev, bolje rečeno članice sekcije ročnih del, ki jo vodi Tatjana Novak, da so v svoja ročna dela vnesle motiv deklice. Zarisala je predlogo za vezenje, kmalu pa je nastala kar cela mapa »muštrov« za ročna dela. Skupaj so izvedli delavnico, ki jo je podprla izpostava JSKD Kočevje. Nastala dela so najprej razstavile v društvu, nato pa še v Slovenskem etnografskem muzeju v Ljubljani. 

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media