Na vprašanja iz delovnega prava odgovarja  Dušan Bavec

Dobro je vedeti | nov. '17

ZAPOSLITEV DELOVNEGA INVALIDA

V podjetju s 14 zaposlenimi nameravajo zaposliti še enega delavca. Na razgovoru je najboljši vtis naredil kandidat, ki pa ima status delovnega invalida. Bralko zanima, na kaj morajo biti pozorni ob sklepanju pogodbe.

Pred zaposlitvijo invalida je nujno, da ga pošljejo na zdravniški pregled, da bo zdravnik ocenil, ali je kandidat, upoštevaje specifiko delovnega procesa na eni strani in njegove delovne zmožnosti oz. omejitve na drugi strani, sposoben opravljati predvideno delo.

V primeru pozitivnega zdravniškega potrdila je postopek zaposlitve invalida enak kot pri drugih kandidatih, pri čemer zaposlitev invalida spada v skupino primerov, ko mora delodajalec, ki zaposluje nove delavce, prosto delovno mesto javno objaviti. Praviloma tri dni pred predvideno sklenitvijo pogodbe o zaposlitvi je treba kandidatu izročiti pisni predlog pogodbe, ob sklenitvi pogodbe pa mu dati tudi en izvod pogodbe. Še pred nastopom dela ga je treba prijaviti v zavarovanje in mu v 15 dneh po nastopu dela izročiti fotokopijo prijave.

Zaradi števila zaposlenih delavcev in zaposlitve invalida lahko delodajalec pri Javnem jamstvenem, preživninskem in invalidskem skladu Republike Slovenije uveljavi določene spodbude. Zakon o zaposlitveni rehabilitaciji in zaposlovanju invalidov namreč od delodajalca, ki ima 20 ali več zaposlenih, zahteva določen odstotek zaposlenih invalidov glede na celotno število zaposlenih delavcev.

Po drugi strani lahko delodajalec, ki ni zavezanec h kvoti in ni dolžan zaposlovati invalida, ker ima manj kot 20 zaposlenih, a ga kljub vsemu ima, pri invalidskem skladu uveljavi določene spodbude. Omeniti kaže predvsem nagrado za preseganje kvote v višini 20 odstotkov minimalne plače za vsakega invalida nad predpisano kvoto, in sicer za mesece, ko presega kvoto. Tak delodajalec je upravičen tudi do oprostitve plačila prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje za vsakega zaposlenega invalida, ki pa morajo biti porabljena namensko.

Obe spodbudi je mogoče uveljaviti tako v primeru zaposlitve za nedoločen kot tudi določen čas, toda le če invalidnost delavca ni nastala zaradi poškodbe pri delu ali poklicne bolezni pri tem delodajalcu.

SVETOVALNI TELEFON:

Pokličete ga lahko v sredo, 8. novembra, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media