Decembrski cukrčki

Dobro počutje | dec. '17

Takole je bilo pri nas proti koncu oktobra. Mlajša dva sta v omari odkrila vrečo modelčkov za piškote. Stresla sta jih na kuhinjska tla, jih pregledovala, razvrščala po velikosti, motivu … Opazovala sem ju v njunem navdušenju in seveda pričakovala vprašanje: »Kdaj bomo spet pekli piškote?« Mlajši otroci se pač ne ozirajo na koledar. Njim dneve štejejo doživetja. Ko prvič jeseni kupimo mandarine, se za moje otroke začne čas odštevanja: do prihoda sv. Miklavža in adventnih doživetij, božiča z vsem bliščem vred pa do silvestrovega, ko smejo otroci ostati pokonci vsaj do polnoči.

To je čas, ki se ga v letu najbolj veselijo zaradi lučk, druženj, vonjav. Ne bom tajila, to je vendar tudi čas, ko je pri hiši več sladkarij. Takšnih posebnih, ki jih med letom ne pečemo. Za piškote namreč potrebujem malce več časa, zagotovo tudi potrpljenja, kadar jih pečem z otroki, vsekakor več kot pa na hitro narediti umešano testo in dodati nekaj sezonskega sadja z vrta.

Vsako leto si belim glavo, katere nove piškote bomo ta konec leta pekli za darilca prijateljem in sorodnikom ter seveda tudi zase za sladkanje ob čaju in kuhanem vinu. Otroci me vedno hitro postavijo na realna tla. Pač tiste najosnovnejše, oblikovane z modelčki, ki jih lahko pomagajo izdelovati ne glede na starost in jih krasijo po svojih zamislih. Tudi kilometrski so jim ljubi. Svetujejo mi, naj rajši nabavim sladkorne okraske in kak nov modelček. Ti piškoti so zanje nujni, so sinonim decembrskih razvajanj, vsi drugi cukrčki, ki meni predstavljajo izziv, so zanje le sladek praznični dodatek, ki se ga sicer ne branijo. Moja letošnja novost so mlečne karamele in že snujemo ideje, kako bi naredili številne različice in jih zavili v papirčke ...

V članku je del naše zbirke najbolj zaželenih. Naj tudi vam pričarajo čudovite predpraznične in praznične dni!

Nasveti iz prve roke:

- Za peko piškotov (razen pri biscottih) potrebujemo vsaj dva pekača, najbolje pa tri: prvi se hladi po peki, drugi je ravno v pečici, tretjega polnimo z novo serijo piškotov.

- Piškoti se najlepše in najenakomernejše spečejo v običajni pečici z grelcema na vrhu in dnu; naenkrat pa pečemo le en pladenj piškotov.

- Za pomokanje delovne površine je primerna ostra moka, ki se najmanj vtisne v testo in tako ne poruši razmerja med sestavinami.

- Okraskov na prazničnih sladkarijah skoraj nikoli ni preveč. Priskrbimo si čokoladne oblive, sladkorne bombončke, biserčke, bleščice, saj z njimi zlahka božično okrasimo še tako preproste kekse. Že zelo spodobno izbiro okrasja dobimo v vseh večjih živilskih trgovinah, še več pa v specializiranih slaščičarskih prodajalnah.

- Pri navadnih krhkih keksih se lahko poigramo z oblikami. V adventu je priložnost za številne oblike: od zvezdic, lunic, snežink, smrekic, škorenjčkov do jelenov, medvedov in snežakov, ki navdušujejo mlajše. Vsako leto kupimo vsaj kakšno novo obliko, ki v hipu naredi preproste piškote povsem drugačne. Če nič drugače, so lahko zvezdice vsaj različnih velikosti.

- Ja, sladkorja je hitro preveč. Lahko zmanjšamo količino sladkorja v piškotih, vendar tako hitro porušimo razmerje med sestavinami. Bolje je, da zmanjšamo velikost kot količino sladkorja. Sladko naj bo sladko, to pa pojejmo v manjših količinah, naj se glasi vodilo za ta praznični čas. Zares sladke mlečne karamele zato narežemo na male kocke, nekako za pol bajadere. Dobre pa so!

Sladki recepti

Krhki piškoti za otroško veselje

Za 4 pekače piškotov potrebujemo:

600 g moke

¾ vrečke pecilnega praška

300 g sladkorja v prahu

vrečko vaniljevega sladkorja

300 g masla

4 rumenjake

2 do 4 žlice kisle smetane

Priprava: V posodo damo moko, pecilni prašek, sladkor v prahu, vaniljev sladkor. Dobro premešamo. Dodamo maslo v koščkih in ga s prsti dobro pomencamo z moko in zdrobimo v maslene drobtine. Nazadnje vmešamo rumenjake in kislo smetano, testo ovijemo s folijo ali vstavimo v vrečko ter pospravimo v hladilnik za pol ure.

Pečico segrejemo na 180 do 200 stopinj. Pekač obložimo s papirjem za peko. Dobro ohlajeno testo na pomokani površini tanko razvaljamo in z modelčki izrežemo poljubne like. Položimo jih v pekač in v ogreti pečici pečemo 7 do 10 minut, da rahlo porjavijo. Pustimo jih minuto v pekaču, nato previdno preložimo na mrežico, da se povsem ohladijo. Ohlajene okrasimo po lastnih zamislih.

Različice: To je klasičen osnovni recept za dobre kekse s. Vendeline. Lahko pa petino moke nadomestimo z mletimi oreščki ali kokosom. Testo obarvamo z žlico kakava v prahu, odišavimo z lupinico limone ali pomaranče.

Janeževi biscotti z lešniki in mandlji

Za cel pekač piškotov potrebujemo:

50 g praženih oluščenih lešnikov

50 g mandljev v lupini

300 g moke

2 žlički janeževih semen

žličko cimeta

žličko pecilnega praška

ščep soli

200 g sladkorja

50 ml olja ali raztopljenega masla

nastrgano lupinico polovice neškropljene limone/pomaranče

2 večji jajci

Priprava: Pečico segrejemo na 180 stopinj. Pekač obložimo s papirjem za peko. Lešnike in mandlje zelo na grobo narežemo ali nasekljamo, sem in tja je lahko kakšen prerezan le na pol.

V manjši posodi pomešamo moko, janež, cimet, pecilni prašek in sol. V večji posodi zmešamo sladkor, olje, limonino lupinico. Postopno dodajamo jajci. Nazadnje po žlicah vmešamo še moko z dodatki in oreščke.

Zmes zvrnemo na pomokan delovni pult, razdelimo na tri dele, vsak del narahlo oblikujemo v štruco, položimo v pekač in potlačimo, da dobimo za prst visoko in največ 7 cm široko štruco. Pekač damo v segreto pečico in pečemo 25 minut.

Pekač vzamemo iz pečice, temperaturo znižamo na 150 stopinj. Pečeno štručko peciva previdno prestavimo na desko in jo prečno narežemo na za prst široke rezine. Te v pekač polagamo ležeče s prerezano stranjo drugo poleg druge. Ko končamo, pekač vrnemo v pečico za 15 do 20 minut, da se piškoti posušijo. Po potrebi jih med sušenjem obrnemo na drugo prerezano stran.

Koristen nasvet: Piškoti so trdi in namenjeni namakanju v topel čaj, Italijani pa jih radi pomočijo tudi v žganje ali liker. Rezati na rezine je mogoče le toplo pecivo, saj je posušeno trdo in drobljivo.

Različice: Namesto mandljev in lešnikov uporabimo neslane pistacije, imenitni so z dodanimi suhimi brusnicami ali koščki čokolade.

 

Strojni keksi z otroškim okrasjem

Za 2 do 3 pekače piškotov potrebujemo:

400 g moke

pol vrečke pecilnega praška

ščep soli

150 g sladkorja v prahu

2 vrečki vaniljevega sladkorja

150 g masla

2 jajci

žlico ruma

Priprava: V posodi pomešamo moko, pecilni prašek, sol, sladkor in vaniljev sladkor, dodamo maslo v koščkih in ga s prsti dobro pomencamo z moko in zdrobimo v maslene drobtine. Potem dodamo jajci in rum ter še nekaj časa mešamo naprej, da dobimo gladko testo. Testo shranimo v hladilnik za pol ure. Pečico segrejemo na 180 stopinj, tri pekače obložimo s papirjem za peko.

Pripravimo strojček za oblikovanje piškotov in nastavimo želeno obliko nastavka. Med vrtenjem ročke z roko lovimo trak testa, ki prihaja skozi nastavek. Narežemo ga na približno 5 cm dolge koščke, ki jih polagamo v pekač, in pečemo 12 minut pri 180 stopinjah, da rahlo porjavijo na robovih.

Opomba: To so preprosti kilometrski keksi, pravimo jim tudi strojni (mašinski) keksi, ki smo jih pred davnimi časi delali na kilograme. Z nekaj barve, spretnosti in okraskov postanejo zelo šik.

Različice: Obarvane kekse dobimo, če v testo vtremo nekaj kapljic živilske barve v gelu. Vendar ne smemo pretiravati z dodajanjem barve, saj tako porušimo zgradbo testa. Intenzivnejše barve dobimo, če uporabimo živilska barvila v prahu iz specializiranih slaščičarskih prodajaln. Poigrajmo se z oblikami. Z nastavkom srček dobimo dolgo testeno kačo, ki jo zlahka zavijemo v spiralo, z nastavkom majhen krog pa testo spnemo v obročke.

Koristen nasvet: Pazimo, da testa med delom ne pregrejemo preveč, saj bodo piškoti izgubili obliko. Najbolje, če delamo le s četrtino testa naenkrat, preostanek pa hranimo v hladilniku.

Mlečne vaniljeve karamele (angl. Fudge) 

Za približno 30 sladkih mehkih karamel potrebujemo:

450 g sladkorja

4 dl sladke smetane

50 g masla

žlico meda

žlico ekstrakta vanilje v tekočini (ali 2 vrečki vaniljevega sladkorja)

ščep soli

Priprava: Manjši oglat model (20 x 20 cm) ali plastično posodo obložimo s papirjem za peko, tako da gleda čez rob modela. Na ta način bomo karamele lažje vzeli iz modela.

V visoko kozico stresemo sladkor, smetano, maslo in med. Pristavimo in nad srednje močnim plamenom med mešanjem segrevamo toliko časa, da se sladkor raztopi in mešanica zavre.

Zdaj v kozico postavimo sladkorni termometer in kuhamo naprej. Zmes sprva močno naraste, brbota, nato upade. Občasno premešamo, predvsem poberemo ostanke z dna, saj se sicer sladkor zelo hitro zažge.

Kuhamo 10 do 15 minut, da sladkorni termometer doseže 116 stopinj. Takrat hitro odstavimo in zmes pustimo brez mešanja počivati vsaj 5 minut, dokler temperatura ne pade pod 100 stopinj. Termometer odstranimo, vmešamo vaniljo, sol, po želji dodatke in začimbe in z leseno kuhalnico krepko mešamo približno 5 minut. V tem času se zmes ohlaja, spreminja strukturo, izgublja lesk, svetli, postane gostejša, da je kakor gost čokoladni namaz. V nekem trenutku (ko ima okoli 50 stopinj) se začne oprijemati stene posode in takrat jo hitro zvrnemo v model. Po želji okrasimo in pustimo na sobni temperaturi čez noč, da se povsem strdi.

Naslednji dan strjeno zmes vzamemo iz modela in na deski narežemo na kocke, ki jih pustimo 30 minut na sobni temperaturi nepokrite, da se nekoliko osušijo. Mlečne karamele hranimo na sobni temperaturi do 2 meseca. Lahko vsako ovijemo s papirčkom ali hranimo v pločevinasti/stekleni posodi.

Različice: V zmes dodamo koščke oreščkov, suho sadje, čokoladne ostružke ipd. Namesto vanilje vmešamo aromo mete, mandljev, prilijemo liker ali žganje, vendar zelo previdno in že med kuhanjem, da izpari odvečna voda.

Za marmornat videz v polovico mase vmešamo kakav ali koščke čokolade, ki se raztopijo v toplem karamelu, in vzorčasto vlijemo v model.

Koristen nasvet: Posoda za kuhanje naj bo bolj visoka kot široka. Med segrevanjem zmes močno naraste, brbota. Pomembno je tudi, da je konica sladkornega termometra zares potopljena v zmes, da kaže pravo vrednost.

Proti koncu kuhanja, ko je mlečna zmes že precej gosta, se rada prime na dno posode. Lahko le malo, pa je dovolj, da karamele dobijo moteč priokus in temnejšo barvo. Najbolje je, da po končanem kuhanju zmes takoj prelijemo v čisto posodo, kjer jo bomo po počitku premešali. Posodo, v kateri smo kuhali, pa takoj namočimo in pomijemo.

Opomba: Osnova za karamele je sladkor, ki ga je treba raztopiti v mleku (smetani) in nato staliti do ustrezne temperature. Za mlečne karamele stalimo sladkor do stopnje »soft ball«, to je do 116 stopinj – če kanemo žličko vroče sladkorne zmesi v mrzlo vodo, ta hipoma mehko otrdi v kepico, med rokami pa jo zmencamo v kroglico, ki jo je mogoče sploščiti. Nižja ko je dosežena temperatura, mehkejši so bomboni in obratno. Z naraščanjem temperature se tvori trši karamel vse do trdih bombonov, strah in trepet občutljivih zob.

Z mešanjem med ohlajanjem sladkor znova kristalizira, vendar v manjše kristalčke, po katerih je fudge znan.

 Mlečne karamele (angl. Fugde) so mehki karamelni bomboni, ki se ne lepijo na zobe, pač pa so bolj kremasti, v angleškem in ameriškem svetu so močno priljubljeni v decembrskih dneh. Pogosto se z njimi obdarujejo. Na spletu kroži množica receptov za različne karamelne bombone. A kuhanje sladkorja ni prav enostavno in zahteva nekaj izkušenj. Preizkusila sem več receptov, tudi več enostavnejših, in na koncu izbrala klasičnega, saj so le tako pripravljene karamele pravega okusa.

Mojca Koman, univ. dipl. inž. živ. teh.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media