Na vprašanja iz delovnega prava odgovarja Dušan Bavec

Dobro je vedeti | dec. '17

ODPOVED POGODBE IN ZAMENJAVA Z NOVO

Bralec pove, da mu namerava delodajalec v kratkem odpovedati obstoječo pogodbo o zaposlitvi in ponuditi novo, kjer pa naj bi bila plača nižja, kot je zdaj. Zanima ga, kako naj postopa, kakšne so posledice, če ne sprejme ponujene nove pogodbe, in ali ga status starejšega delavca varuje pred odpovedjo.

Če je razlog za takšno postopanje delodajalca izključno plača, potem je smiselno razmišljati o tem, da se delodajalec in delavec sporazumno dogovorita o višini plače, ki bi bila relativno sprejemljiva za oba, in v ta namen skleneta ustrezen aneks k obstoječi pogodbi o zaposlitvi.

Če dogovor ne bo mogoč, lahko delodajalec ravna v skladu z 91. členom ZDR-1 in v primeru obstoja poslovnega razloga poda odpoved obstoječe pogodbe in hkrati ponudi sklenitev nove, ki pa jo mora delavec skleniti v 15 dneh od prejema pisne ponudbe. Če delavec sprejme ponudbo za ustrezno zaposlitev za nedoločen čas, nima pravice do odpravnine, obdrži pa pravico do izpodbijanja utemeljenosti odpovednega razloga pred pristojnim sodiščem. Ustrezna zaposlitev je zaposlitev, za katero se zahteva enaka vrsta in raven izobrazbe, kot se je zahtevala za opravljanje dela, za katerega je imel delavec sklenjeno prejšnjo pogodbo o zaposlitvi, in za delovni čas, kot je bil dogovorjen po prejšnji pogodbi o zaposlitvi, ter kraj opravljanja dela, ki ni oddaljen več kot tri ure vožnje v obe smeri z javnim prevoznim sredstvom ali organiziranim prevozom delodajalca od kraja bivanja delavca.

Če delavec ne sprejme ponudbe delodajalca za sklenitev nove pogodbe o zaposlitvi za ustrezno zaposlitev in za nedoločen čas v 15-dnevnem roku, mu z iztekom odpovednega roka delovno razmerje preneha, pri čemer ni upravičen do odpravnine kot tudi ne do denarnega nadomestila na zavodu za zaposlovanje, tudi če ima status starejšega delavca.

V primeru neustreznosti nove zaposlitve ima delavec pravico do sorazmernega dela odpravnine v višini, o kateri se dogovori z delodajalcem, če se odloči, da takšno ponujeno zaposlitev sprejme. Če neustrezno zaposlitev odkloni, je upravičen tako do odpravnine pri delodajalcu kot do denarnega nadomestila.

Še opozorilo: če bi šlo samo za nižjo plačo, to ne predstavlja neustrezne nove zaposlitve, zato naj bo bralec posebej pozoren na to, katere spremembe bodo predvidene v ponujeni novi pogodbi.

SVETOVALNI TELEFON:

Pokličete ga lahko v sredo, 13. decembra, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media