Na zdravstvena vprašanja odgovarja  prim. Tatjana Erjavec,  zdravnica internistka

Dobro je vedeti | dec. '17

PREISKAVE V VISOKI STAROSTI

Bralkina mama ima 98 let. Še vedno je bistra, živi sama in skrbi zase. Ne jemlje nobenih zdravil. V zadnjem mesecu je sede dvakrat izgubila zavest za nekaj minut. Po drugi izgubi zavesti so jo odpeljali v bolnišnico. Ob pregledu je bila brez težav, laboratorijski testi in EKG so bili v mejah normale. Dobila je kup napotnic za preiskave. Hčerka sprašuje, ali so glede na starost in čakalne dobe pregledi sploh smiselni. Če so, bi jih opravila tudi samoplačniško.

Gre za vprašanje, kjer se prepletajo strokovna in etična načela. Letnica rojstva ne more biti merilo za ugotavljanje bolezni in primerno zdravljenje. Merilo predstavljajo zdravstveno stanje, želja posameznika po razjasnitvi in kakovost življenja. Pri zelo starih ljudeh moramo imeti pred očmi, da je zaradi krhkosti večja možnost zapletov tudi pri dokaj enostavnih diagnostičnih posegih. Že sama priprava in odhod na pregled predstavljata stres. Zato moramo zdravniki skrbno pretehtati vsako napotitev na preiskavo z vidika možnosti zdravljenja, nujnosti in koristnosti za ohranitev kakovosti življenja. 

Če kje, sta pri starih ljudeh v prvi vrsti pomembna natančna anamneza in klinični pregled. Pomagajo nam lahko svojci in tisti, ki so bili ob dogodku poleg. Občudujem starejše kolege, ki so znali večino bolezni ugotoviti samo s slušalkami, izčrpnim pogovorom in razmišljanjem. Ne mislim, da bi se morali vrniti v tiste čase, se pa včasih sprašujem, ali so priporočila medicine, podprte z dokazi, vedno smiselna. Če časovno ocenim vse naštete preiskave, bo z napotnico »redno« mama opravila preiskave v približno enem letu. Ne vem, kaj naj rečem na to.

Ker gospa v zadnjem času večkrat omenja razbijanje srca ali zelo počasno bitje (navedla je utrip 30/min), se mi zdi smiselno, da opravi 24- ali večurno merjenje EKG. Druge naročene preiskave srca naj opravi ob klinično utemeljenem sumu, da gre za hudo okvaro srčnih zaklopk, čeprav je ta glede na anamnezo manj verjetna. Nekateri kardiologi delajo na način, da klinični pregled sočasno nadgradijo z vsemi preiskavami, potrebnimi za diagnozo, kar je prav gotovo velika prednost in racionalna pot. Vsekakor pa z napotnico družinskega zdravnika za hitro obravnavo. Do takrat bi v svoji ambulanti po izključitvi povečanega tveganja krvavitve uvedla aspirin ali drugo ustrezno zdravilo.

TELEFONSKO SVETOVANJE

Pokličite jo v ponedeljek, 11. decembra, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media