Primere iz psihološke svetovalnice predstavlja Zdenka Peloz

svetovalka TA in spec. psihoterapevtka:
Zdenka Peloz

Dobro je vedeti | dec. '17

ZAUPATI LJUDEM

Naročnica je odraščala v družini, v kateri so prevladovali površni odnosi, zaradi česar ni nikoli občutila bližine. Prevladovalo je prepričanje, da je vse dobro znotraj družine, da je zunanji svet nepredvidljiv, zato se ne sme z nikomer zbližati ter biti odprta in iskrena do ljudi. Sicer ve, da so na svetu tudi topli in prijetni ljudje, a ker ne zna oceniti, kdo je vreden njenega zaupanja, se vsakič umakne in ne more vzpostaviti kakovostnih odnosov. Bližajo se prazniki in bolečina osamljenosti bo še večja.

Njeni glavni težavi sta velika čustvena odmaknjenost in negotovost pri vzpostavljanju prijateljskih in intimnih odnosov. V otroštvu ni nikoli doživela, da bi jo straši sprejemali takšno, kot je, zato se je naučila svetu pokazati samo svoj prijazni in ustrežljivi del, za katerega je bila pohvaljena, ne pa tudi pomanjkljivosti, ki jih imamo vsi ljudje. Če bi komu pustila preveč blizu, bi utegnil odkriti, da ima tudi kakšen del sebe, ki mu ne bo všeč, in jo bo zavrnil, kar bi bilo zelo boleče. Zato se je vse življenje bala bližine. Pri dveh partnerskih odnosih je šlo samo za poskus vzpostavljanja bližine. Na drugi strani so jo v družini preveč ščitili pred grdim zunanjim svetom. Ker ni obiskovala vrtca, čuvala jo je namreč babica, ni mogla razviti socialnih veščin, ki se jih spontano naučimo v igri z vrstniki. Opominjanje pomembnih odraslih na to, kaj bodo rekli drugi, pošilja sporočilo, da so drugi ves čas na preži in nas ocenjujejo in kritizirajo. Zato se otrok sčasoma začne bati neznancev in se izogiba drugih. Tudi kot odrasla oseba si nadene masko nevpadljivosti, zlije se z okoljem, tako kot se nekatere živali branijo z mimikrijo, da ubežijo plenilcem. 

Naročnica se je odločila za psihoterapijo, kjer bova predelovali njeno samopodobo, občutek lastne vrednosti, prepričanja … Usvojila bo tehnike asertivnosti, ki ji bodo pomagale ugotoviti, kako se postaviti zase. Kasneje bo dobrodošla tudi skupinska oblika dela. Prepričana sem, da bo, če bo vztrajna in odločna, naslednje praznike preživela v dobri družbi in bo ponosna nase, da ji je uspelo.

 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media