Na vprašanja iz delovnega prava odgovarja Dušan Bavec

Dobro je vedeti | feb. '18

OHRANITEV DELA NADOMESTILA

Bralec je v začetku leta 2017 uveljavil denarno nadomestilo v trajanju 25 mesecev. Star je 58 let, do izpolnitve pogojev za starostno upokojitev pa mu manjkata še 2 leti in pol. Občasno dela po podjemni pogodbi, delodajalec pa mu je ponudil možnost zaposlitve za določen čas. Zanima ga, ali bo v primeru zaposlitve upravičen do ohranitve 20 odstotkov prejemanja nadomestila in do kakšnih pravic bo na zavodu upravičen po izteku zaposlitve.

Odločitev, da se namesto podjemne pogodbe sklene pogodba o zaposlitvi, je vsekakor zelo pohvalna, saj zakon takšnih civilnopravnih pogodb ne dovoljuje, če so podani vsi elementi delovnega razmerja. Spodbudo za zaposlitev v obliki ohranitve 20 odstotkov zadnjega izplačanega neto zneska denarnega nadomestila je uvedla lanska novela zakona o urejanju trga dela, ki je v tem delu začela veljati 21. januarja letos. Do take spodbude je upravičen uživalec, ki se zaposli med prejemanjem nadomestila, toda ta ugodnost velja le za osebe z nižjo izobrazbo (z nedokončano in končano osnovnošolsko izobrazbo, nižjo poklicno ali srednješolsko izobrazbo). Delovno razmerje mora biti sklenjeno s polnim delovnim časom za določen ali nedoločen čas.

Spodbudo bo zavod izplačeval do izteka obdobja, za katero mu je bila navedena pravica priznana z dokončno odločbo, vendar največ še 12 mesecev po zaposlitvi, pod pogojem ohranitve zaposlitve za polni delovni čas za celotno obdobje izplačevanja spodbude. Upravičenost do spodbude preneha s prenehanjem delovnega razmerja ter ne vpliva na možnost in pogoje morebitnega ponovnega uveljavljanja pravice do denarnega nadomestila. Do te spodbude pa ni upravičen udeleženec javnih del.

Trajanje ponovnega nadomestila je odvisno od tega, koliko časa bo trajala nova zaposlitev. Če bo trajala manj kot 9 mesecev, potem bo bralcu pripadala pravica do koriščenja preostanka še neizkoriščenega nadomestila. Če bo nova zaposlitev trajala 9 mesecev ali več, delavec pridobi pravico do denarnega nadomestila v trajanju 25 mesecev.

Delodajalca je dobro seznaniti, naj preveri izpolnjevanje preostalih pogojev za oprostitev plačila prispevkov, o čemer sem podrobneje pisal v prejšnji številki, pri čemer iz vprašanja izhaja, da sta dva pogoja že izpolnjena, in sicer starost nad 55 let in 6-mesečni status brezposelne osebe.

SVETOVALNI TELEFON:

Pokličete ga lahko v sredo, 7. februarja, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media