Primere iz psihološke svetovalnice predstavlja Zdenka Peloz

svetovalka TA in spec. psihoterapevtka:
Zdenka Peloz

Dobro je vedeti | feb. '18

KRIZA OB UPOKOJITVI

Naročnica je prišla na pogovor zaradi moža. Upokojil se je pred dobrim letom in se zelo spremenil. Prej je bil dobrovoljen, organiziran, poln načrtov, kam bo šel in kdaj. Zdaj je večino dni siten, brezvoljen, najmanjše nepravilnosti ga zmotijo, da se potem kuja in je ves čas slabe volje.

Spomnim se, da sem pred nekaj leti svoji nadrejeni razlagala, kako je upokojitev za marsikoga hud stres, s katerim se ne zna spopasti na ustrezen način. Pa sem dobila odgovor, da to pa že ne more biti sprožilec stiske, saj naj bi upokojitev prinesla samo lepe stvari in olajšanje pred vsakodnevnimi obveznostmi. Prepričana sem, da kakor za koga. Veliko ljudi, predvsem moških, ima službo za pomemben del svojega življenja, tako tudi finančno poskrbijo za svojo družino. In še z nečim se vsak upokojenec nepričakovano spopade – z izgubo pripadnosti. Imeti zaposlitev ne pomeni samo imeti denar, pomeni tudi nekomu pripadati, ljudem, ki te poznajo, upoštevajo, cenijo, imate iste cilje in preživljate skupaj veliko časa. Tudi s tistimi, ki jih nimate najbolj radi ali oni vas, ampak vse nekako spada skupaj. Pa še od doma se oddaljite za nekaj časa, saj biti s svojimi ves čas ne pomeni tudi skupaj preživetega kakovostnega časa. Za veliko ljudi ravno to, da imajo svoje obveznosti drugje, pomeni še večjo vez z bližnjimi takrat, ko so doma.

Možu gotovo ni najlažje, zoprn ni zaradi bližnjih, ampak ker ne ve, kaj bi sam s sabo in časom, ki ga ima kar naenkrat na pretek. Nekateri ljudje potrebujejo več časa, da se navadijo na spremembe in nov način življenja, nekateri manj. Pomembno je razumeti, da kadar nekomu ne gre, kot bi si želel, ga ne obremenjujemo z razlagami, kako bi moralo biti, ampak preprosto razumemo, da je to prehodna faza v življenju nekoga, ki ga imamo radi. Poslušamo, damo nasvet, če nas zanj prosi, in ga imamo preprosto radi zaradi vseh let, ki smo jih preživeli skupaj. Prepričana sem, da je bilo med temi leti veliko lepih in taka nas še čakajo, če bomo znali biti v podporo in razumevajoči. Danes on, jutri sem lahko to jaz, nikoli se ne ve.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media