Na vprašanja s področja pacientovih pravic odgovarja mag. Boštjan J. Turk

Dobro je vedeti | mar. '18

POSEBNI VAROVALNI UKREPI

Novi zakon omogoča, da se nekaterim pacientom odvzame svoboda na način, da jih lahko tudi privežejo s pasovi. Bralca zanima, ali to drži in v katerih primerih. 

Pred kratkim je začela veljati novela zakona o pacientovih pravicah, ki v nekaterih izjemnih primerih omogoča tako imenovano telesno oviranje pacienta s pasovi. Poudarjam, da gre za zakonsko možnost, ki jo lahko zdravnik (v določenih primerih pa tudi zdravstveni delavec) uporabi le v izjemnih okoliščinah.

Posebni varovalni ukrepi bodo namreč upravičeni le v dveh situacijah: zaradi omogočanja zdravljenja pacienta ali zaradi odprave ali obvladovanja nevarnega vedenja pacienta, konkretno tedaj, ko je ogroženo njegovo življenje ali življenje drugih, ko je huje ogroženo njegovo zdravje ali zdravje drugih ali ko pacient s svojim ravnanjem povzroča hudo premoženjsko škodo sebi ali drugim, ter še pod dodatnim pogojem, ko ogrožanja ni mogoče preprečiti z drugim blažjim ukrepom.

V primerjavi z dosedanjo ureditvijo, ko je lahko posebne varovalne ukrepe odredilo le sodišče in se je v praksi izkazala za precej neživljenjsko, lahko po novem te ukrepe uvede zdravnik, ki v pacientovo zdravstveno dokumentacijo vpiše podatke o razlogu, namenu, trajanju in spremljanju izvajanja ukrepa. Izjemoma lahko varovalne ukrepe uvede tudi drug zdravstveni delavec, vendar pa mora o tem nemudoma obvestiti zdravnika. 

Posebni varovalni ukrepi pa lahko trajajo le toliko časa, kolikor je nujno potrebno glede na razlog njegove uvedbe, vendar ne več kot štiri ure. Če še naprej obstajajo skrajne okoliščine, lahko zdravnik trajanje teh ukrepov tudi podaljša po seznanitvi s pacientovim zdravstvenim stanjem. V vsakem primeru mora zdravnik pacienta po 12 urah od uvedbe ukrepa osebno pregledati. 

O uvedbi varovalnega ukrepa mora zdravnik v 12 urah pisno obvestiti pacientovega ožjega družinskega člana oziroma bližnjo osebo, če pacient nima ožjih družinskih članov, razen če pacient, ki ima po uvedenem ukrepu sposobnost odločanja o sebi, temu obvestilu izrecno nasprotuje.

Ravnanje v nasprotju s pravili o posebnih varovalnih ukrepih je podvrženo visoki globi, in sicer če zdravstvena ustanova ne izvaja posebnega varovalnega ukrepa ali ga ne izvaja pravilno – v obeh primerih se ustanovi lahko izreče globa od 400 do 4.100 evrov. Odgovorna oseba zdravstvene ustanove je lahko zaradi teh kršitev kaznovana z globo od 100 do 1.000 evrov. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media