svetovalka TA in spec. psihoterapevtka:
Zdenka Peloz

Dobro je vedeti | mar. '18

Primere iz psihološke svetovalnice predstavlja Zdenka Peloz

 STALNA BOLEČINA

Naročnik je poklical, da preveri, ali bi lahko pomagala njegovi ženi. Pred tremi leti jo je prizadela možganska kap, zaradi česar je delno gibalno ohromljena. Največja težava pa je stalna bolečina, ki se je pojavila po prihodu iz bolnišnice in so jo specialisti diagnosticirali kot fibromialgijo. Poskusila sta že vse, česar sta se sama spomnila in kar so jima predlagali drugi – od bioenergetika, fizioterapije, masaž do takšnih in drugačnih zdravil … Obupana sta prišla po pomoč še k meni.

Fibromialgija je ena hujših oblik sindroma kronične razširjene bolečine in lahko bolnika hudo onesposobi. Posameznik s takšno diagnozo začuti najprej regionalno bolečino, ki se začne kasneje širiti v več smeri. Bolnik začne odpovedovati, ne spi, ima motnje spoznavnih sposobnosti in številne druge težave. Veliko jih zboli za depresijo in potrebujejo antidepresive.

Ni dobro, da bolniki intenzivno obremenjujejo telo, prav tako pa tudi ni priporočljiva druga skrajnost, da samo počivajo in so neaktivni. Človek mora namreč ostati dejaven, predvsem pa bi se moral naučiti živeti z bolečino in jo obvladovati. Obstajata dve vrsti trpečih ljudi. Tisti, ki se izogibajo aktivnemu reševanju težav (žrtve), in tisti, ki se s težavo spoprimejo (borci). Neaktivni se ustrašijo bolečine in razmišljajo samo še o tem, kako bi bolečino odpravili. Žrtev je prepričana, da bolečina vedno pomeni še dodatno poslabšanje stanja. Na drugi strani pa aktiven iskalec rešitve kljub trpljenju razmišlja optimistično. Ve, da ne bo več tako, kot je bilo prej, zato se uči živeti z bolečino in živi naprej običajno življenje.

Na psihoterapiji z naročnikovo ženo predelujeva njena prepričanja, ki ji ne pomagajo. Prvič je spregovorila o žalovanju po življenju pred kapjo. Dovolila si je jokati in biti jezna. Izražanje čustev ob podpori je namreč korak k sproščanju napetosti, ki jo je dolgo nosila v sebi. Tudi to, da lahko nekomu govori o sebi in svojem počutju, je del zdravljenja in okrevanja. Kronične bolečine ji ne morem odpraviti, lahko pa ji pomagam, da bo s tem živela naprej mnogo bolje kot do zdaj.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media