Na zdravstvena vprašanja odgovarja zdravnica internistka prim. Tatjana Erjavec

Dobro je vedeti | mar. '18

OMOTICA PRI HOJI

84-letna bralka, ki še ni imela resnejših bolezni, je zaskrbljena zaradi omotičnosti pri hoji. Zdravi se zaradi povišanega krvnega tlaka in sladkorne bolezni. Laboratorijski izvidi krvi, EKG in UZ vratnega ožilja so bili normalni. Predvsem ponoči čuti mravljinčenje v stopalih. Družinska zdravnica je ocenila, da je za svoja leta odličnega zdravja. Pri gibanju po stanovanju nima posebnih težav, na sprehodu pa se počuti kot pijana, ima občutek, da bo stopila v prazno, ne čuti tal pod nogami. Težava je zelo neprijetna, s strahom pred padcem se samo še stopnjuje.

Na podlagi podatkov, ki jih je bralka posredovala, lahko z gotovostjo izključim resnejšo bolezen srca in ožilja ali okvaro možganov. Le teoretično bi lahko šlo za motnje ritma srca, padec krvnega sladkorja ali krvnega tlaka med hojo, vendar je ob vseh pregledih, ki jih je opravila, to zelo malo verjetno.

Vzdrževanje ravnotežja je zelo zapleten proces, ki je odvisen od vida, sluha, ravnotežnega organa, zaznavanja podlage, zavedanja položajev sklepov in delovanja mišic. Vse signale, ki jih zaznajo naša čutila, morajo možganske celice prepoznati in nanje odgovoriti. Že pri normalnem staranju se zmanjšajo obseg vidnega polja, ostrina vida in globinski vid. V ravnotežnem organu notranjega ušesa je manj čutnih celic, v tekočini več kalcinacij, ki pri nenadnem gibu glave dražijo čutnice in povzročajo vrtoglavico. Čutnice na stopalu slabše zaznavajo podlago, mišice, sklepi in vezi so manj raztegljivi. Rezultat vseh teh normalnih sprememb v starosti je, da čutila nimajo dovolj podatkov, možgani pa počasneje in manj učinkovito pošiljajo ukaze za prilagoditev na spremembo položaja telesa. Pojavijo se negotovost, občutek praznine in občutek omotice. Motnje ravnotežja se najprej pojavijo pri gibanju, medtem ko je ravnotežje pri sedenju, stoji ali hoji v znanih prostorih še dobro. Če se pridružijo bolezni, ki vplivajo na katerega koli od naštetih organov, je težav še več.

Pri motnjah ravnotežja je najpomembnejša skrb za preprečevanje padcev. Doma z dobro osvetlitvijo prostorov, odstranitvijo stvari, ob katere se lahko spotaknemo ali nam na njih zdrsne, z uporabo slušnega aparata, očal ali pripomočkov za hojo. Bralki bi svetovala, da vsaj dokler ne premaga strahu, odhaja na pot v spremstvu in uporablja pripomočke za hojo.

SVETOVALNI TELEFON: 

Tatjana Erjavec odgovarja tudi po telefonu. Pokličite jo v ponedeljek, 5. marca, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media