Na vprašanja s področja pacientovih pravic odgovarja mag. Boštjan J. Turk 

Dobro je vedeti | apr. '18

UPOŠTEVANJE VNAPREJ IZRAŽENE VOLJE PACIENTA

Bralca zanima, ali lahko v primeru, če bi se znašel v položaju, ko zaradi zelo slabega zdravstvenega stanja ne bi bil več sposoben odločati o sebi, že zdaj da izjavo, da ne dovoljuje zdravstvenih posegov na sebi, da bi preprečil nepotrebno agonijo. 

Da, taka možnost po zakonu obstaja. Pacient, ki je sposoben odločanja o sebi, lahko zahteva, da se upošteva njegova volja o tem, katere zdravstvene obravnave ne dovoljuje, če bi se kasneje znašel v položaju, ko ne bi bil sposoben dati veljavne privolitve za tako obravnavo.

Zakon sicer tako zahtevo dopušča le v dveh primerih, in sicer če bi pacient trpel za hudo boleznijo, ki bi glede na dosežke medicinske znanosti v kratkem času vodila v smrt tudi ob ustreznem medicinskem posegu oziroma zdravstveni obravnavi, in tako zdravljenje ne bi dajalo upanja za ozdravitev oziroma izboljšanje zdravja ali lajšanje trpljenja, ampak bi samo podaljševalo preživetje, in če bi mu medicinski poseg oziroma zdravstvena obravnava podaljšala življenje v položaju, ko bi bolezen ali poškodba povzročila tako hudo invalidnost, da bi dokončno izgubil telesno ali duševno sposobnost skrbeti zase.

V primeru hude bolezni, ki bi glede na dosežke medicinske znanosti vodila v smrt, so zdravniki dolžni vašo voljo upoštevati. Če bi šlo za medicinski poseg oziroma zdravstveno obravnavo, ki bi vam le podaljšal življenje v položaju, ko bi bolezen ali poškodba povzročila hudo invalidnost, pa tako izražena volja pacienta za zdravnika ni v celoti zavezujoča, mora pa biti zato upoštevana kot smernica pri odločanju o zdravljenju.

Čeprav so zdravniki tako izraženo vnaprejšnjo voljo dolžni upoštevati, pa mora biti izpolnjen še dodatni pogoj, in sicer da ne obstaja utemeljen dvom, ki kaže na to, da bi pacient izjavo v teh okoliščinah lahko preklical. Presoja, ali tak utemeljeni dvom obstaja, je sicer v domeni zdravnika.

Vnaprej izražena volja pacienta mora biti sicer dokumentirana na posebnem privolitvenem obrazcu.

Izbrani osebni zdravnik vas mora, preden podate tako izjavo, natančno poučiti o pomenu in posledicah vaše odločitve.

Pisno izražena volja, ki jo podate na privolitvenem obrazcu, ni nepreklicna, saj jo lahko kadar koli (pisno) prekličete.                                                                  


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media