Druženje april

Druženje | apr. '18

 BREŽICE

Društvo upokojencev Brežice je eno večjih društev v državi, trenutno je vanj vključenih 1357 članov, ki med številnimi dejavnostmi zagotovo najdejo tisto, ki jih zanima, bodisi na kulturnem, športnem, socialnem, izobraževalnem, rekreativnem področju bodisi pri ročnih delih.

V začetku marca sta se občnega zbora med drugimi udeležila predsednik Pokrajinske zveze DU Posavje Jožef Žnidarič ter brežiški župan Ivan Molan. V kulturnem programu so sodelovali Elizabeta in Dragutin Križanić, pesnica Stanka Pernišek, folkloristka Gizela Novak in društvena folklorna skupina. Predsednica Jožica Sušin je v svojem poročilu podrobno razčlenila delo društva, posebej je pohvalila skupino Starejši za starejše, v katero je vključenih osemintrideset prostovoljk, vodi pa jo Ana Kalin. V lanskem letu so opravile 500 obiskov po domovih in več kot 15 tisoč ur prostovoljnega dela. Pohvalila je tudi delo 32 poverjenikov. Člani društva dosegajo opazne uspehe tako na športnem kot kulturnem področju. Povezovanje z občinskimi ustanovami je dobro, prav tako sodelovanje z Zdusom. Predsednica je predstavila še program dela za leto 2018 in trem najbolj pridnim prostovoljkam izročila priznanje. Od članov upravnega odbora pa je priznanje za svoje delo prejela tudi sama. Sledilo je prijetno druženje. (Besedilo in fotografija: Rudi Mlinar)

LENDAVA

V Društvu upokojencev Lendava, ki ga vodi Aleksander Marič, so se razveselili priznanja, ki jim ga je podelila Zveza društev upokojencev Slovenije kot najuspešnejšemu upokojenskemu društvu v pomurski regiji.

Društvo deluje na dvojezičnem območju, kjer živijo skupaj pripadniki madžarske in slovenske narodne skupnosti. Aktivno sodeluje z upokojenci iz Madžarske in Hrvaške. Člani so zelo dejavni na področju športne in rekreativne dejavnosti (kegljanje, kegljanje s kroglo na vrvici, balinanje, pikado, streljanje z zračno puško, šah, kolesarstvo, pohodništvo), na področju kulturne dejavnosti (dramska, literarna in likovna sekcija, sekcija Kafetarji, pevski zbor), na področju ročnih del in tehniške kulture – ohranjanja kulturne dediščine pa tudi pri izletniški dejavnosti in uresničevanju programa Starejši za višjo kakovost življenja doma. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

LOŠKI POTOK

Na občnem zboru v začetku marca so člani društva (214 jih je) ugotovili, da so bili v letu 2017 zelo uspešni. Med drugim so obiskali člane, stare nad 80 let, javljali so se na razpise za finančna sredstva, ki so jih koristno uporabili. Organizirali so tri razstave, šest izletov in deset pohodov, letos se bodo prvič udeležili Športnih iger Dolenjske in Bele krajine. Rokodelke izdelujejo rože iz lesa ter tradicionalne župenke in kuhelne (krhke flancate). Vsakemu novorojenčku v občini ob rojstvu podarijo par pletenih copatk. V loškopotoškem domu starejših občanov enkrat na teden pripravijo delavnico ročnih del. Februarja so gostili oddajo Dobro jutro, ki je potekala v živo. Sodelujejo na srečanjih literatov in pri rokodelskih delavnicah Zdusa. Ponosni so tudi na Povasjenke, skupino ljudskih pevk, in dramsko skupino, obe imata veliko nastopov. (Besedilo in fotografija: Marija Golob)

MIRNA

Na občnem zboru, ki je bil sredi februarja, je predsednik Društva upokojencev Mirna Tomaž Povšič predstavil delo v letu 2017. Delo društva so pohvalili tudi gostje: Janez Sušnik, predsednik Zdusa, Dušan Skerbiš, župan občine Mirna, in Anton Maver, župan občine Mokronog-Trebelno. Potrdili so dejavnosti v letu 2018 in podelili priznanja. Plaketo društva za izjemne dosežke na različnih področjih so prejele Marija Logar, Marija Jevnikar ter Anica Janežič. Pokal za športnika leta 2017 pa sta prejela Milka Musar in Edo Novak. (Besedilo: Anica Janežič, fotografija: Janez Kolenc)

BRITOF PREDOSLJE

Člani Društva upokojencev Britof-Predoslje, ki ga vodi Miro Zelnik, so se 21. februarja srečali na letnem zboru. Prvič v 65-letnem delovanju so pripravili pravilnik o podeljevanju društvenih priznanj in podelili trinajst velikih plaket, po večini poverjenicam, ki že vrsto let skrbijo za obveščanje članov o dejavnostih društva.

Na zbor so povabili tudi Matejo Šmid, direktorico Ljudske univerze Kranj, ki je predstavila delovanje demenci prijazne točke, ki deluje v njihovih prostorih. Dogovorili so se, da bodo v kratkem v Predosljah pripravili predavanje o demenci, društvo pa bo za svoje člane organiziralo tudi »umovadbo«, ki pomaga ohranjati bistre možgane. Pri tem pomagajo tudi šport, druga telesna vadba in seveda druženje pri različnih dejavnostih, ki jih društvo za svoje člane, trenutno jih je nekaj več kot 500, organizira zares veliko. (Besedilo: Slavica Bučan, fotografija: Ivan Špehar)

SREDNJA VAS

Člani Pokrajinske zveze društev upokojencev Gorenjske so se pomerili v veleslalomu in smučarskem teku. Pri izvedbi je pomagalo Športno društvo Srednja vas v Bohinju. Nastopilo je več kot 180 tekmovalcev iz 21 društev, najstarejši udeleženec je štel kar 94 let. Predsednik PZDU Gorenjske Zdravko Malnar je najboljšim podelil priznanja (na fotografiji). Prehodni pokal PZDU Gorenjske je kot najboljše društvo po seštevku ekipnih rezultatov prejelo Društvo upokojencev Škofja Loka.
(Besedilo: Slavica Bučan, fotografija: Stane Arh)

POSAVJE

Projektu kvačkanja hobotnic, ki so namenjene nedonošenim dojenčkom, so se pridružila tudi posavska upokojenska društva. Hobotnice so ustvarjale upokojenke v rokodelskih sekcijah društev upokojencev Brežice, Brestanica, Krško, Tržišče in Senovo. Malim ročicam so že odposlale prvih 73 hobotnic.

(Besedilo in fotografija: Manja Seher)

VELENJE

Osemdnevno letovanje v obnovljenih prostorih, ki je potekalo v okviru akcije Veseli avtobus hotela Delfin, so v prijetnem vzdušju že preživeli upokojenci z več koncev Slovenije. S Koroškega so se pripeljali s kar sedmimi avtobusi, upokojencev iz Šaleške doline (na fotografiji) pa je bilo »le« za dva avtobusa. (Besedilo in fotografija: Hinko Jerčič)

 

NAZARJE

Pri Društvu upokojencev Nazarje so bili veseli, ko sta njihova člana Fanika in Jože Zakrajšek iz Lačje vasi pri Nazarjah skoraj skupaj praznovala 90. rojstni dan. Fanika je doživela visoki jubilej že oktobra lani, mož Jože pa sredi februarja letos. Par je zgled sožitja in družinske sreče v krajevni skupnosti Kokarje. Ob dveh sinovih sta si zgradila dom, ona je bila trgovka in poslovodna uslužbenka, mož pa spoštovani voznik avtobusa. Jubilanta sta še vedno v dobri življenjski formi in z vitalnim spominom.
(Besedilo in fotografija: Jože Miklavc)

PRAZNOVALI SO

V Željnah pri Kočevju je 5. marca praznovala častitljivi 102. rojstni dan Metka Fink, dolgoletna članica kočevskega društva upokojencev. Delala je v Rudniku rjavega premoga Kočevje, tudi v jami. Zato ji pravijo, da je edina še živeča knapovka na Kočevskem. Rada se poveseli s svojimi vnuki, pravnuki in prapravnuki.

Viktor Miklič iz Mačkovca v Novem mestu je 19. februarja praznoval 101. rojstni dan. Z obiskovalci rad zapoje in se spominja mladih dni, ko je igral frajtonarico in se peljal s kolesom tudi v Ljubljano. Ima sina in dve hčerki, osrečuje ga šest vnukov in osem pravnukov. Dneve si krajša z branjem knjig, vsak dan se sprehodi po bližnji okolici.

90-letni Anton Šijanec iz Bučečovcev že več kot 40 let poje pri ljudskih pevcih Kulturnega društva Kajer Bučečovci. Je tudi gasilski veteran. Za družino še vsak dan pripravi drva za kurjavo in nahrani kokoši, dobro se razume tudi z mucami. Vsak dan se oglasi v domači delavnici, njeno tradicijo nadaljuje vnuk.

ČESTITAMO NAROČNIKOM

90 let Antona Kralja

Januarja je 90. rojstni dan praznoval Anton Kralj iz Gribelj. Rodil se je v kmečki družini kot peti otrok in že v rani mladosti ostal brez staršev. Leta 1954 se je poročil s sovaščanko Jožefo, s katero sta si v domači vasi ustvarila dom. Rodile so se jima tri hčerke, imata dva vnuka, dve vnukinji in dva pravnuka.

Kot šestnajstletni fantič se je priključil partizanom in konec vojne dočakal kot kurir Gubčeve brigade. Po vojni je opravljal več funkcij v različnih organizacijah in je prejel več priznanj. Upokojitev je dočakal v Kmetijski zadrugi Metlika. Ob jubileju so ga obiskali in mu zaželeli vse dobro sorodniki, sosedi, nekdanji sodelavci ter predstavniki zveze borcev, društva upokojencev in območne organizacije DeSUS Črnomelj.

(Besedilo in fotografija: T. K.)

Emilija Robič iz Ljubljane je v začetku marca praznovala 90. rojstni dan. S pokojnim možem sta zaradi službenih dolžnosti prepotovala večji del nekdanje države in marsikje tudi živela. Zdaj v Ljubljani živi umirjeno in zadovoljno. Pogosto jo obiščejo hčerki in trije vnuki. Najbolj pa se razveseli štirih pravnukov, ki so njeni sončki. Rada jim splete oblačila, ki jih z veseljem nosijo. Sicer pa si dneve krajša z branjem in gledanjem televizije. (Besedilo in fotografija: N. R.)

Srečanje nekdanjih sodelavcev

Županja občine Ljutomer mag. Olga Karba je skupaj z načelnico upravne enote mag. Darijo Mohorič gostila nekdanje zaposlene v občinski upravi in upravni enoti Ljutomer. Srečanja se je udeležilo 20 bivših zaposlenih. Učenci Osnovne šole Stročja vas in tamburaška skupina Vigredki so jim pripravili prisrčen kulturni program. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

Srečanje članic PGD Otočec

Članice PGD Otočec, ki jih po novem vodi Zdenka Dragman, so se šestič zapored zbrale na delovnem srečanju. Povabilu se je od 16 gasilk odzvalo 11 gasilk, pozdravil jih je tudi predsednik PGD Otočec Miran Zupančič.  

Kot so se dogovorile, bodo izpeljale spomladansko in jesensko akcijo čiščenja gasilskega doma, organizirale bodo delavnico ročnih del in priprave pogrinjkov. Razmišljale so tudi o literarnem večeru in razstavi. (Helena Murgelj)

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media