Na vprašanja iz delovnega prava odgovarja Dušan Bavec

Dobro je vedeti | apr. '18

PRENOS PODJETJA NA SINA

Bralec, ki posluje kot samostojni podjetnik, namerava proti koncu leta podjetje v celoti prenesti na sina. Zanima ga, ali mora zaposlenim dati odpoved in odpravnino in ali mora sin prevzeti vse delavce.  

V opisanem primeru gre za spremembo delodajalca, pri čemer pravno podlago predstavljata 75. in 76. člen zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1), ki starega delodajalca (v našem primeru očeta) opredeljujeta kot delodajalca prenosnika, novega (sina) pa kot delodajalca prevzemnika.

Za pravilno izpeljavo postopka je treba najprej opozoriti, da morata delodajalec prenosnik in delodajalec prevzemnik najmanj 30 dni pred prenosom obvestiti zaposlene na način, ki je običajen pri delodajalcu, o datumu ali predlaganem datumu prenosa, razlogih za prenos, pravnih, ekonomskih in socialnih posledicah prenosa za delavce ter predvidenih ukrepih za delavce. 

Bistvo takšnega prenosa dejavnosti na naslednika je v tem, da gre za delovnopravno kontinuiteto, kar pomeni, da se šteje, kot da ni bilo prekinitve zaposlitve, saj preidejo pogodbene in druge pravice ter obveznosti iz delovnih razmerij, ki so jih imeli delavci na dan prenosa pri delodajalcu prenosniku, na delodajalca prevzemnika. To praktično pomeni, da če ima zaposleni ob prenosu dejavnosti na primer 9 let delovne dobe pri delodajalcu prenosniku, bo 1 leto po prenosu dejavnosti imel ne le 1 leta, ampak 10 let delovne dobe pri delodajalcu prevzemniku, ki bi se v tem primeru štel za zadnjega delodajalca, in bi na ta način izpolnil pogoj za jubilejno nagrado, če je le-ta predvidena v kolektivni pogodbi. Prav tako bi delodajalec moral v primeru podaje odpovedi zaradi poslovnih razlogov za določitev odpravnine upoštevati 10 let delovne dobe pri zadnjem delodajalcu.

To pomeni, da delodajalec prenosnik ni dolžan podati delavcem ob prenosu dejavnosti nikakršnih odpovedi in seveda tudi ne odpravnin, saj zadostuje le odjava iz zavarovanja pri delodajalcu prenosniku in prijava v zavarovanje pri novem delodajalcu prevzemniku. Nova pogodba o zaposlitvi niti ni potrebna, saj zadostuje le aneks k obstoječi pogodbi, ki se nanaša na tisti del pogodbe, v katerem je opredeljen delodajalec, toda zaradi večje transparentnosti kljub vsemu priporočam sklenitev novih pogodb, v katerih pa se delovnopravni položaj zaposlenih ne sme poslabšati.

 Za morebitnega presežnega delavca mora ustrezen postopek izpeljati stari ali novi delodajalec in ustrezno razlogu podati tudi pravo vrsto odpovedi.

SVETOVALNI TELEFON:

Pokličete ga lahko v sredo, 11. aprila, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media