Na zdravstvena vprašanja odgovarja zdravnica internistka prim. Tatjana Erjavec

Dobro je vedeti | apr. '18

DOLGOTRAJNO JEMANJE ZDRAVIL

73-letna bralka je bila pred sedmimi leti operirana zaradi raka na želodcu. Redno hodi na kontrole in ima v tem mesecu predvideno gastroskopijo. Od operacije prejema zdravilo za zaščito želodca. Prebrala je, da lahko dolgotrajno jemanje teh zdravil poveča možnost zlomov kosti in ima številne druge neželene učinke. Sprašuje, ali jih res mora jemati, saj težav z želodcem nima. 

Poleg zdravljenja in preprečevanja ran na želodcu, dvanajsterniku ali požiralniku se ta zdravila najpogosteje uporabljajo za zaščito želodca pri jemanju protibolečinskih zdravil ali v sklopu zdravljenja bolezni srca in ožilja (aspirin, marevan …). Zdi se mi, da v teh primerih zdravilo predpisujemo preveč rutinsko in ga ne prilagajamo, če se način zdravljenja spremeni ali bolnik nima težav. Pri takšnih vprašanjih sem vedno v dvomih, ali težav ne bi bilo ob prenehanju jemanja zdravil. Zaviralci protonske črpalke so zelo pogosto predpisana zdravila, dobimo jih lahko tudi brez recepta. Zmanjšajo izločanje želodčne kisline in njen škodljivi učinek na želodčno sluznico. So učinkovita in dokaj varna. Pri dolgotrajnem jemanju pride do motenj vsrkavanja mineralov, vitaminov in drugih snovi prek želodčne sluznice. Posledica je lahko krhkost kosti s posledičnimi zlomi. Obstajajo študije, ki dokazujejo pogostejša vnetja želodca, spremembe želodčne sluznice ali celo želodčnega raka, ledvično ali jetrno okvaro in pojav demence. Težko je dokazati, da je vzrok samo v jemanju zdravila. Vsi ti pojavi so pogostejši po večletnem zdravljenju, pri starejših ljudeh in ob uporabi visokih odmerkov. Zato je osnovno pravilo, da vedno pretehtamo korist jemanja zdravila in mogočo škodo ter uporabimo najmanjši odmerek, ki je še učinkovit.  

Neodgovorno je reči, naj gospa preneha z jemanjem zdravila. Prav gotovo pa potreba po jemanju ne sme biti »slaba vest« pred zdravnikom, ampak utemeljeno zdravljenje bolezni. Tako dolgo in v takšnih odmerkih zdravila običajno jemljejo bolniki s trdovratnim in nenehnim prekomernim izločanjem želodčne kisline. Ker ima bralka v kratkem kontrolni pregled z gastroskopijo, je to najboljša priložnost, da se pogovori z zdravnikom specialistom, zakaj in ali zdravilo še potrebuje. 

SVETOVALNI TELEFON: 

Tatjana Erjavec odgovarja tudi po telefonu. Pokličite jo v ponedeljek, 9. aprila, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media