NOVICE OD VSEPOVSOD 

apr. '18

Spoznavanje Gardskega jezera

Poln avtobus bralcev Vzajemnosti se je s Kompasovim vodnikom Borisom Klančnikom sredi marca napotil v Italijo na ogled Gardskega jezera. Čeprav je ves dan po malem deževalo, ni manjkalo dobre volje. V letovišču Peschiera del Garda smo se z ladjo popeljali po največjem italijanskem jezeru, saj meri kar 370 kvadratnih kilometrov. V toplejših obdobjih leta tu vrvi od turistov in po cesti okrog jezera se vijejo dolge kolone. Še posebej je zanimiva cesta na severnem delu jezera, ker je vklesana v skalo in kjer so snemali enega od filmov o Jamesu Bondu.

Ustavili smo se še v letovišču Riva del Garda, na koncu pa smo si ogledali Sirmione, ki leži na 4 kilometre dolgem polotoku, znanem po gradu Scaligheri. (Besedilo in fotografija: Jožica Dorniž)

 

Koalicija za dolgotrajno oskrbo

V Ženskem lobiju Slovenije so k predlogu zakona o dolgotrajni oskrbi, ki je bil predstavljen pred meseci, podali številne pripombe, saj menijo, da je neprimeren za naše razmere. Zato predlagajo, da se zgledujemo po skandinavskem modelu, po katerem država zagotavlja velik delež storitev in prevzema večino stroškov. Med drugim imajo zaposleni pravico do 30-dnevnega plačanega dopusta, če skrbijo za starega ali bolnega družinskega člana. Hkrati pa država skrbi, da so storitve javne, vsem dostopne in da imajo uporabniki možnost izbire.

Ženski lobi je ustanovil koalicijo za dolgotrajno oskrbo, v katero vabijo strokovnjakinje in strokovnjake s tega področja, sindikate in delodajalce, organizacije mladih, vladne in nevladne organizacije in društva ter občine, klub poslank in ženske skupine v političnih strankah, predvsem pa občanke in občane, uporabnice in uporabnike dolgotrajne oskrbe ter oskrbovalke in oskrbovalce svojcev v domačem okolju ter tiste, ki ponujajo storitve v ustanovah. Več informacij na spletni strani: www.zenskilobi.si.

Mojster potice – Fala kraljice

Fala Slonček je tudi letos razpisal natečaj za naziv mojster potice – Fala kraljice. Zaključil se je 1. aprila. Najlepše potice z natečaja bodo razstavili na zaključnem dogodku v soboto, 7. aprila, med 10. in 13. uro v gostilni Livada v Ljubljani. Vsak obiskovalec bo lahko oddal glas za svojega favorita med desetimi finalisti, svoje mnenje bo povedala tudi strokovna žirija. Ob 12. uri bodo vse potice razrezali. Med pokušino bo priložnost za klepet z mojstri peke potic ter druženje s Fala Slončkom in humoristom Peško.

Prostovoljci povezujejo skupnost

V začetku pomladi se že skoraj desetletje odvija vseslovenska prostovoljska akcija Dan za spremembe. Letošnja nosi naslov Povezujemo skupnost. Prostovoljci vabijo prebivalce, da se jim vsaj za en dan, tj. 7. aprila, pridružijo pri čistilnih ali olepševalnih akcijah, druženju s starejšimi krajani in stanovalci domov za starejše, zbiranju obleke in obutve in podobnih dejavnostih. Če boste ta dan obiskali sedež Slovenske filantropije, ki je na Cesti Dolomitskega odreda 11 v Ljubljani, s sabo prinesite knjige, semena in sadike ter kuharske recepte. Vse to boste lahko izmenjali z drugimi. Zbirali bodo še stare kavbojke in druga oblačila iz džinsa, da bodo iz njih izdelali nove izdelke.

Na spletni povezavi www.filantropija.org/akcije-dan-za-spremembe preverite, kaj se bo dogajalo v vaši regiji, poiščite stike organizatorjev in se pridružite!

Knjige – podnevi in ponoči

V sredo, 18. aprila, se bodo v Ljubljani začeli 23. slovenski dnevi knjige, vseslovenski literarni festival v organizaciji Društva slovenskih pisateljev. Letos se osredotočajo na literaturo in film. V atrij Pošte Slovenije na Čopovi 12 bo vodila rdeča preproga, saj se bo letos tam odvijal živahen knjižni sejem. Do 22. aprila se bodo s knjigami za vse generacije predstavile najvidnejše slovenske založbe. V zavetju atrija se bodo odvijale zgodbe – pogovori pisateljev, pesnikov, režiserjev, scenaristov, filmskih poznavalcev. Prav blizu, v kinu Komuna ter Kinoteki, pa se bodo zavrteli znani slovenski filmi, narejeni po literarnih predlogah. Več informacij na: https://dneviknjige.si/.

V ponedeljek, 23. aprila, na svetovni dan knjige pa se bo druženje s knjigo podaljšalo v Noč knjige. Številne kulturne ustanove bodo po 18. uri odprle svoja vrata za literarna branja, pogovore o knjigi in literaturi, srečanja z avtorji, oglede gledališke predstave, projekcije filmov, ki so nastali po literarni predlogi, ali druge dogodke, povezane s knjigo.

Previdno z nakupi pri neznanih prodajalcih

Tržni inšpektorat RS opozarja na pojavljanje sumljivih oglasov na svetovnem spletu ter v dnevnem časopisju in revijah. Med temi so oglasi za ugoden nakup slušnega aparata, kapljic za ušesa in prehranskega dopolnila za zaščito pred arteriosklerozo. Med preverjanjem se je izkazalo, da gre za tuje podjetje. To je za potrošnika zelo pomemben podatek, ker z nakupom blaga od podjetij iz tretjih držav (na primer ZDA) ne morejo učinkovito uveljavljati svojih pravic. Prav tako jim ne more pomagati tržni inšpektorat, saj nima povsod pristojnosti za nadzor. Uporabne nasvete dobite na spletni strani http://www.ti.gov.si/.

Pojavljajo se tudi številne lažne spletne strani, ki ponujajo izdelke za izboljšanje zdravja in na katerih običajno sploh ni navedenih podatkov o ponudniku, na voljo je le obrazec za naročanje. Spletna stran v slovenskem jeziku še ne pomeni, da gre za slovenskega prodajalca, prav tako lahko na videz slovensko telefonsko številko uporablja tudi tuji operater. Varljive so tudi zelo ugodne ponudbe z akcijskimi ali promocijskimi cenami, ki so časovno omejene. Pred odločitvijo o nakupu je zato treba vedno preveriti podatke o prodajalcu. Nakup pri neznanem ali nepreverjenem prodajalcu je tvegan, saj se lahko zgodi, da potrošnik izdelka sploh ne bo prejel ali pa ne bo ustrezal njegovim pričakovanjem glede na prodajalčev opis izdelka.

Kadar gre za nakup blaga in storitev od podjetij s sedežem v državah članicah EU, na Norveškem ali Islandiji, lahko potrošnikom pri uveljavljanju pravic pomaga Evropski potrošniški center (EPC). Potrošnike vabijo, da se nanje obrnejo že pred nakupom ali sklenitvijo posla v tujini. Informacije lahko dobite na tel. številki: 01 400 3729, po e-pošti: epc.mgrt@gov.si ali na spletni strani: http://epc.si, lahko pa jih tudi obiščete vsak delovnik med 9. in 15. uro na Kotnikovi 5 v Ljubljani (po predhodni najavi).

Zbiranje rabljenih očal

Podjetje Hofer v sodelovanju z Lions klubom Trnovski zvon Ljubljana že šesto leto zapored zbira rabljena očala. V vsaki izmed njihovih 83 trgovin po Sloveniji bodo postavljene škatle, v katere lahko oddate navadna ali sončna korekcijska očala (za odrasle in otroke), ki jih ne potrebujete več. Ne zbirajo pa leč, etuijev brez očal ali okvirjev brez stekel.

Akcija traja do 6. maja, potem bodo vsa očala pregledali, očistili in označili z ustreznimi optičnimi parametri. Nato jih bodo posredovali slabovidnim iz gospodarsko manj razvitih držav, ki si ne morejo privoščiti okulistične oskrbe in ustreznih očal.

 

Dobro se obrestuje

Čeprav je marsikateri med zaposlenimi v farmacevtskem podjetju Krka prostovoljec tudi med letom, jih vsako leto več izkaže solidarnost med tradicionalnim tednom humanosti in prostovoljstva. Med 9. in 14. aprilom bodo krkaši že sedmo leto zapored zbirali oblačila in obutev, druge potrebščine in hrano za živali, darovali bodo kri, v prostorih Rdečega križa in Karitas bodo pomagali pakirati živilske pakete in sortirati oblačila. Družili se bodo s stanovalci iz 29 domov starejših občanov, pripravili jim bodo delavnice za urjenje spomina, skupaj bodo ustvarjali in prepevali. Spet drugi se bodo družili z varovanci centrov za usposabljanje, vzgojo in izobraževanje ter varstveno-delovnih centrov na Igu, v Ljubljani, Novem mestu, Ljutomeru in Strunjanu. Z nekaterimi bodo spoznavali delo gasilcev in nordijsko hojo, z drugimi bodo obiskali konjeniški center, pekli palačinke ali jih peljali na kopanje. Prvič bodo prostovoljci obiskali Center za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje Kamnik ter center Iris za slepe in slabovidne v Ljubljani. Skupaj z varovanci bodo urejali zeliščni vrt. V soboto, 14. aprila, bodo pripravili dan odprtih vrat. Enako kot lani bodo sorodnikom zaposlenih ter slušateljem slovenskih univerz za tretje življenjsko obdobje predstavili različne delovne procese.

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media