Na zdravstvena vprašanja odgovarja zdravnica internistka prim. Tatjana Erjavec

Dobro je vedeti | maj '18

TEŽAVE PO OPERACIJI PROSTATE

82-letnemu bralcu so pred tremi meseci operirali prostato. Podnevi je zdaj v redu, le nekoliko pogosteje gre na vodo. Ponoči pa ima zelo hude bolečine v spodnjem delu trebuha. Krčevita bolečina ga v presledkih spremlja skoraj vso noč. Izvidi na kontrolnem pregledu pri urologu so bili dobri. Težave naj bi po nekaj mesecih prešle, vendar niso. Zanima ga, kam naj gre po pomoč.

 

Znane so mi najpogostejše posledice in težave posegov na prostati. S tistimi manj običajnimi se srečujejo specialisti urologi, ki tudi najbolje vedo, zakaj nastanejo in kako pomagati. Na vprašanje pa odgovarjam, ker me je ob pogovoru zmotilo bralčevo mnenje, da ga ne jemljejo resno samo zaradi starosti.

Mnogo starejših ljudi ima občutek, da se zanje ne potrudimo dovolj in jih z lahkoto odpravimo z besedami, da je za vse kriva starost. Tudi sama se včasih ujamem, da najprej pogledam datum rojstva in razmišljam ob enaki bolezni drugače kot pri mlajših. Se pa trudim, da s svojimi dejanji ne bi prikrajšala nikogar za smiselno diagnostiko in zdravljenje bolezni. Bolniki različno razumejo naše besede. Komunikacije se lahko do neke mere naučiš, občutek, v katerem trenutku in komu lahko izrečeš besede, pa je – vsaj po mojem mnenju – človeku dan. Še tako dobronamerna opazka lahko doseže nasproten učinek.

Ponoči se pogosto razkrijejo težave, ki jih med dejavnostmi čez dan praktično ne opazimo. Pojavijo se, ko je tišina, ko čutimo in slišimo svoje telo. S tem seveda ne mislim, da so simptomi, ki jih ima gospod, izmišljeni. Ker se pojavijo samo leže, je mogoče, da so v zvezi z večjim polnjenjem mehurja v tem položaju. Bolečina, ki jo bralec opisuje, bi lahko bila zaradi krča krožne mišice, ki zapira izhod iz mehurja. Po operaciji prostate imajo nekateri dolgotrajno takšne težave, ki jih lahko deloma omilimo z zdravili. Vzrokov pa je lahko več in niso nujno povezani s posegom.

Na koncu lahko svetujem samo ponovni posvet z urologom, saj lahko najboljši nasvet da tisti, ki ve, kateri poseg je bil potreben. Obstaja kar nekaj samoplačniških uroloških ambulant, vendar ne bi nobene prav posebej predlagala. Morda je res njihova prednost v času za pogovor, ki ga za razjasnitev težav lahko namenijo posamezniku.

SVETOVALNI TELEFON: 

Tatjana Erjavec odgovarja tudi po telefonu. Pokličite jo v ponedeljek, 7. maja, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media