Na vprašanja iz delovnega prava odgovarja Dušan Bavec

Dobro je vedeti | maj '18

ODPOVED DELOVNEGA RAZMERJA

Bralec ima izpolnjene pogoje za starostno upokojitev. Zanima ga, ali mu zaradi tega lahko prekinejo delovno razmerje, saj namerava delodajalec v kratkem to delovno mesto ukiniti.

Delovnopravna zakonodaja, veljavna do konca leta 2002, je izpolnitev upokojitvenih pogojev štela za samostojen razlog, da je delodajalec lahko delavcu podal sklep o prenehanju delovnega razmerja.

Sistemsko novi zakon o delovnih razmerjih, ki je začel veljati v letu 2003, noveliran pa je bil leta 2007, tega ni več omogočal. Prav tako tega ne omogoča več trenutno veljaven zakon o delovnih razmerjih, ZDR-1, ki velja od aprila 2013. Pokojninski zakon ZPIZ-2, ki velja od začetka leta 2013, pa pozna celo stimulativne ukrepe za primer, če se delavec ne upokoji takoj, ko ima izpolnjene pogoje za starostno upokojitev. Tako vsaki trije dodatni dopolnjeni meseci ohranitve zaposlitve prinesejo delavcu za 1 odstotek višji odmerni odstotek, to na letnem nivoju znese 4 odstotke, kar je bistveno višje, kot je ovrednoteno siceršnje leto dopolnjene pokojninske dobe (za moške 1,25 odstotka, za ženske pa se v prehodnem obdobju spreminja, tako da v letu 2018 znaša 1,38 odstotka). Prav tako pomemben stimulativen ukrep za odlog upokojitve je tudi ta, da lahko zavarovanec vsak mesec uveljavi 20 odstotkov pokojnine, do katere bi bil sicer upravičen, če bi se upokojil. Ugodnejše vrednotenje pokojninske dobe je mogoče največ 3 leta, Zpiz ugotavlja in upošteva v upokojitvenem postopku po uradni dolžnosti, medtem ko mora zavarovanec del pokojnine v višini 20 odstotkov uveljavljati sam.

Vedeti pa je treba, da delavec, ki ima že izpolnjene pogoje za starostno upokojitev, ni več varovan pred odpovedjo zaradi poslovnih razlogov (ukinitev delovnega mesta namreč spada med poslovne razloge), zato mu lahko delodajalec, če poslovni razlogi za odpoved resnično obstajajo, popolnoma suvereno poda zakonito odpoved pogodbe o zaposlitvi. Sestavni del takšne odpovedi sta seveda odpovedni rok in odpravnina po 108. členu ZDR-1. V takšnem primeru tako za delavca njegova starost ne predstavlja varovalne določbe pred odpovedjo, saj ima socialno varnost zagotovljeno s tem, da ima izpolnjene pogoje za starostno upokojitev. Najbolje je, da se delavec in delodajalec pogovorita in skleneta sporazum o prenehanju pogodbe o zaposlitvi zaradi delavčeve upokojitve. Delavec bo tudi v teh dveh primerih upravičen do odpravnine, in sicer skladno s 132. členom ZDR-1.

SVETOVALNI TELEFON:

Pokličete ga lahko v sredo, 16. maja, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media