Imejte se lepo!

maj '18

Slaba volja nas lahko napade zaradi različnih vzrokov. Včasih je dovolj že malenkost, da nas spravi s tira. To je povsem človeško. Narobe pa je, kadar nas ne izpusti iz svojih krempljev. Najslabše je, če dovolimo, da se jeza v nas udomači, da postanemo zagrenjeni nergači, ciniki in svojo sitnobo prenašamo tudi na druge. Če se nam to že zgodi, se moramo ustaviti in si naglas reči: Ne želim si, da so drugi ljudje okrog mene sitni, zato tudi jaz ne smem biti tak! Potem se moramo korak za korakom lotiti odstranjevanja zasevkov slabe volje.

Star ljudski rek pravi, kar seješ, to žanješ. Nasploh po 50. letu starosti žanjemo, kar smo sejali v mladosti in srednjih letih. Dr. Jože Ramovš, predstojnik Inštituta Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje, pravi, da se priprave na zdravo starost začnejo že v mladih letih, upokojitev pa je zadnja priložnost, da zrelo pogledamo in se pripravimo na življenje v tretjem življenjskem obdobju. Nimamo več službenih skrbi, otroci so se že osamosvojili, zato se je spremenilo tudi delo v gospodinjstvu. Življenje si moramo organizirati na novo, še naprej pa si moramo prizadevati za zdravo življenje, dobre medsebojne odnose z bližnjimi, za dejavnosti in druženje.

Vzeti si moramo čas za sprostitev in spoznavanje novih ljudi. Vsakoletno srečanje bralcev Vzajemnosti je že ena takšnih priložnosti. Še malo, pa se srečamo na Lošinju, kjer bomo na zdravem zraku poskrbeli tudi za druženje. Da se bomo imeli res lepo, pa moramo v prvi vrsti poskrbeti sami. Naša priljubljena igralka Milena Zupančič, ki je vedno nasmejana in dobre volje, pravi, da kadar nekam gre, se že doma odloči, da se bo imela lepo. In do zdaj ji je bilo še vedno lepo.

Lepo se imejte, kjer koli že boste. Naj vas pogrejeta toplo pomladno sonce in veselo srce.

Jožica Dorniž


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media