Na zdravstvena vprašanja odgovarja zdravnica internistka prim. Tatjana Erjavec

Dobro je vedeti | jun. '18

KRATICE IN IZRAZI NA IZVIDU

71-letna bralka je bila pred kratkim pri kardiologu zaradi vse večje zadihanosti pri hoji po stopnicah in večjih naporih. Naročena je bila še na ultrazvok srca. Začela je jemati predpisana zdravila in se že bolje počuti. Pred dnevi je prejela izvid, vendar ne pozna kratic in posameznih izrazov. Zanima jo, kaj pomenijo IBS, SP in bandopneja.

Bralci me pogosto sprašujejo za razlago posameznih kratic. Ko sem začela delati kot zdravnica, smo latinske izraze vedno bolj nadomeščali s slovenskimi. Danes je pod vsako šifro diagnoze slovenski izraz. Res je tudi, da so bile diagnoze in odpustnice namenjene zdravnikom. Bolniki niso imeli možnosti spletnega dostopa do vseh mogočih podatkov o bolezni niti niso tako natančno pregledali in preverjali izvidov. Večinoma so zaupali zdravnikom, dejstvo pa je, da smo takrat imeli več časa za pogovor. Specialisti nismo bili tako ozko usmerjeni na posamezne organe, prav gotovo pa je bilo naše znanje manj poglobljeno in manj podprto z dokazi. Posledica ozke usmerjenosti je manjše število diagnoz, ki jih uporabljamo iz dneva v dan. Če je le-ta sestavljena iz več besed, se udomači kratica, ki postane pri specialistih za posamezne stroke splošno uporabljena. Včasih se tudi sama ujamem v past nerazumevanja le-teh. Takrat pomaga računalnik.

ISB je kratica za ishemično bolezen srca, to je bolezen, katere osnova je slabša prekrvitev srčne mišice zaradi okvare žil, ki ji dovajajo kisik in hranilne snovi.

SP je izraz za srčno popuščanje, ki ima več obrazov in oblik. Z ultrazvočnim pregledom srca bodo ugotovili, za kakšno obliko popuščanja gre pri bralki in katero zdravljenje je najučinkovitejše. S tem v zvezi je tudi izraz bandopneja. Ta simptom se pri srčnem popuščanju uveljavlja v zadnjih letih in ga za zdaj uvrščamo med manj značilne. Pomeni zadihanost, medtem ko si sede obuvamo čevlje ali nogavice. V izvidu sva našli še kar nekaj izrazov za simptome, ki jih je bralka opisala zdravniku, strokovni izraz zanje pa je domena zdravstvenih delavcev (ortopneja, inapetenca …).

Prepričana sem, da bo žal uporaba kratic v medicini vedno pogostejša. Verjetno pa ob tem, ko nam zdravnik dobro razloži bolezen, morebitne zaplete in obete, niti ni tako zelo pomembno, ali je v diagnozi napisano KAF, TIA, SAO, IMK, ampak šteje zaupanje, da sta za kratico pravilno zdravljenje in ukrepanje.

SVETOVALNI TELEFON: 

Tatjana Erjavec odgovarja tudi po telefonu. Pokličite jo v ponedeljek, 11. junija, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media