OD VSEPOVSOD

jun. '18

Po pomurskih ravnicah

Kako lepa in raznolika je Slovenija, so ugotavljali bralci Vzajemnosti, ki so se s Kompasovo vodnico Lili Kitič podali na ogled Pomurja. V Dobrovniku so si ogledali nekaj tisoč kvadratnih metrov velik rastlinjak, kjer so s pomočjo geotermalne energije ustvarili pravi tropski vrt. Videli so tropske rastline z vsega sveta, od banan, ananasa, kave, papaje, popra do vanilje, ki spada med orhideje. Tudi te gojijo v rastlinjaku. Zapeljali so se še v vas Mele pri Radencih in si ogledali Oljarno Šaruga, kjer pridelujejo bučno olje, ter bližnji muzej kmečkega orodja. Potem so se zapeljali še do zdravilišča Radenci in se sprehodili po njihovem parku. Zadnja postaja izleta je bil Dom penin v Gornji Radgoni. Ogledali so si klet pod slapom ter pokusili radgonsko ranino in zlato radgonsko penino rose, ki je na 60. mednarodnem ocenjevanju vin v Ljubljani dobila naziv svetovnega šampiona 2018. (Besedilo in fotografija: Jožica Dorniž)

Festival že vabi k sodelovanju

Festival za tretje življenjsko obdobje se časovno in vsebinsko navezuje na 1. oktober, mednarodni dan starejših. Že osemnajsti festival po vrsti bo od 1. do 3. oktobra 2018 v Cankarjevem domu v Ljubljani, kot vsa leta do zdaj. Organizatorji vabijo k sodelovanju vse, ki bi se želeli vključiti. Sodelujete lahko v izobraževalnem ali kulturnem programu s predavanjem, delavnico, okroglo mizo ali nastopom na odprtem odru. Ali pa se predstavite z razstavnim prostorom, tako imate možnost, da vaše izdelke ali storitve spozna okoli 17.000 obiskovalcev, kolikor jih je v treh dneh obiskalo lanski festival. Več informacij najdete na spletni strani www.f3zo.si.

  

Brezplačne kulturne prireditve 

Na Kongresnem trgu bo od 8. do 21. junija potekal 10. festival Junij v Ljubljani, ki prinaša številne dogodke s plesnega, gledališkega in glasbenega področja. Dopoldanski in popoldanski dogodki bodo namenjeni otrokom, večeri pa vrhunskim umetniškim dogodkom. Že otvoritev bo nekaj posebnega, saj bodo plesalci Opere in baleta SNG Maribor izvedli balet Labodje jezero.

V okviru 14-dnevnega festivala se bodo zvrstili še naslednji tematski dnevi: Baletni dan, Dan za rock (dobrodelni dogodki), Dan za ples, Impro dan, Cirkuški dan in Praznik glasbe, ko bo 21. junija ulice, trge in mostove preplavila glasba različnih zvrsti in za vse okuse. Vsi dogodki so brezplačni. Program najdete na spletni strani: www.ljubljana.si.

Poletna noč v muzejih

Vsako tretjo soboto v juniju slovenski muzeji in galerije svoja vrata odprejo tudi ponoči. Letos bo poletna muzejska noč 16. junija, ko bo od 18. do 24. ure brezplačni vstop v kulturne hrame, večina bo pripravila še dodatne programe. Tako Pokrajinski muzej Celje vabi na vodeni ogled razstave Steklo na Celjskem od 18. stoletja do danes v Stari grofiji. V muzeju za arhitekturo in oblikovanje v Ljubljani (MAO) bodo pripravili vodene oglede po razstavah, kulinarično druženje, športno razgibavanje ter nočno raziskovanje gradu Fužine. Park vojaške zgodovine v Pivki bo obiskovalcem omogočil brezplačni obisk zbirk in razstav. Odprt bo tudi dvorec Strmol v Rogatcu. Več podrobnosti najdete na: www.muzejska-noc.si.

 Praznik čipke v Idriji 

Festival idrijske čipke je največja prireditev, posvečena tradicionalni obrti klekljanja. Med 15. in 17. junijem pripravljajo že 37. festival po vrsti. Po mestnih ulicah tri dni klekljajo tako odrasli kot otroci, izložbe trgovin so okrašene s čipkami, na razstavah so na ogled domače in tuje klekljarske umetnine. Med drugim bo na gradu Gewerkenegg razstava čipk iz Vologde, klekljarske ruske prestolnice. Na ulicah bodo stojnice s ponudbo domače in umetnostne obrti, klekljarskih pripomočkov ter kulinarike, zvečer pa na Mestnem trgu nastopi glasbenih skupin. Obiskovalcem bodo omogočili vodene oglede mestnih znamenitosti. 

V sklopu Mednarodnega folklornega festivala, ki bo med 12. in 17. junijem potekal v Bohinju, bodo folklorne skupine iz petih držav nastopile v Idriji, in sicer v soboto ob 14. uri na Trgu sv. Ahacija. V nedeljo pa bo potekalo državno tekmovanje iz znanja klekljanja za priznanje Ivanke Ferjančič. Več informacij na: www.festivalidrijskecipke.si/program.

Ugodnosti za potovanje z vlakom

Slovenske železnice uvajajo nekatere ugodnosti, da bi spodbudili ljudi k uporabi javnega prevoza. Med drugim potnikom ne bo treba več doplačevati za vozovnico na vlakih višjega cenovnega razreda, znižali so tudi cene letnih vozovnic, ki je do zdaj stala deset mesečnih vozovnic, po novem pa le osem.

Uvajajo novo vozovnico Izletka, namenjeno izletniškim potovanjem ob koncu tedna in praznikih, stala bo 15 evrov, v roku petih dni pa se bodo potniki lahko vozili neomejeno po vsej Sloveniji. Za otroke med 6. in 12. letom bo stala 7,5 evra. Izletko za družine, ki bo stala 30 evrov, bodo ob koncu tedna in praznikih lahko koristile tudi skupine do 10 ljudi, vpisane na družinski izkaznici.

Starejšim od 65 leta pa je namenjena Zlatka. Letna karta bo stala 299 evrov, z njo pa bodo lahko upokojenci potovali z vsemi vlaki na vseh relacijah po Sloveniji. Če jo kupita dva hkrati, bosta zanjo skupaj odštela 499 evrov. Še letos naj bi bil mogoč nakup vozovnic na spletu, na postajah pa bodo postavili tudi kartomate.

Priložnost za vse generacije

V Livadah pri novih oskrbovanih stanovanjih je svoja vrata odprl Medgeneracijski center Izola. Nastal je na pobudo Društva upokojencev Izola, Društva upokojencev Jagodje-Dobrava, Andragoškega društva Morje Univerze za tretje življenjsko obdobje, društva invalidov, združenja borcev za vrednote NOB, centra za socialno delo in doma upokojencev.

Kot je povedala Liljana Trontelj, vodja centra, so že na voljo številne dejavnosti, od ponedeljka do petka pa so obiskovalci dobrodošli v družabnem medgeneracijskem kotičku, kjer bodo na voljo pikado, igre s kartami, šah, družabne igre za spodbujanje miselnih sposobnosti in še marsikaj, v čemer bodo mlajši in starejši našli skupni jezik. Izolski medgeneracijski center vse dejavnosti ponuja brezplačno, privabiti želijo zlasti tiste starejše, ki do zdaj niso bili vključeni v društva. K sodelovanju še posebej vabijo prostovoljce, ki bi vodili katero izmed dejavnosti.

Knjižnice pod krošnjami v 15 krajih

Brezplačno branje knjig pod krošnjami dreves bo letos na 22 lokacijah v 15 slovenskih krajih in celo čez mejo.

V Ljubljani bo mogoče brati in listati knjige ob tivolskem ribniku, na Trnovski plaži, v parku Zvezda, kjer bo Ameriška knjižnica, na Vodnikovi domačiji v Šiški, kjer je knjižnica postavljena vse leto, na Petkovškovem nabrežju, v atriju Galerije Škuc in Družinskem centru Mala ulica. Na Ljubljanskem gradu letos knjižnice ne bo, bo pa zato prvič na velikem vrtu ob Plečnikovi hiši. Tu bodo prevladovale knjige s področja arhitekture in poezije, medtem ko bo v Tivoliju, kamor rade zahajajo družine z otroki, veliko otroških knjig.

Knjižnice pod krošnjami pripravljajo še v Novem mestu, Polhovem Gradcu, Kranju, Zagorju ob Savi, Ribnici, Novi Gorici, Vrhniki, Polšniku, Mali planini, Kanalu ob Soči, Kamniku, Komendi in Rašici, kjer stoji Trubarjeva domačija, ter v Radgoni na jugovzhodu avstrijske Štajerske.

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2023 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media