Gre za človeka

jun. '18

Volitve so za nami, kakšno oblast smo izbrali, se bo kmalu pokazalo. V predvolilnem času so vsi po vrsti veliko govorili o upokojencih in obljubljali, da bodo poskrbeli za dostojne pokojnine. Polni obljub so bili tudi tisti, ki so že leta v vladi. V preteklih mandatih večine zavez, ki so jih zapisali glede starejših v koalicijske sporazume, niso uresničili. Bo tokrat drugače?

Čas bi že bil, da se seznanimo z izzivi, ki jih prinaša staranje prebivalstva. V Sloveniji kakor nezreli šolarji to nalogo odlagamo, problemi pa se nabirajo in na koncu bo za vse slabo. Že več kot deset let sprejemamo zakon o dolgotrajni oskrbi, od osamosvojitve naprej še nismo naredili zdravstvene reforme, tudi spremembam na pokojninskem področju bi se najraje izognili (prejšnjo pokojninsko reformo smo celo zavrnili na referendumu). Toda bika bo treba prijeti za roge, če želimo dobro starim in mladim v tej državi.

V Sloveniji že zdaj potrebuje dolgotrajno oskrbo 80.000 ljudi, od teh jih okoli 20.000 živi v domovih za starejše, okoli 6.000 jih prejema pomoč na domu, za več kot 50.000 pa skrbijo svojci. Delež starih, bolnih in onemoglih pa se bo v naslednjih desetletjih podvojil, rasli bodo stroški zdravstvenega in socialnega varstva, ki pa jih brez oskrbe v družini še tako bogate države ne bodo zmogle. Domači oskrbovalci, v tej vlogi je že skoraj vsak deseti Slovenec, že zdaj držijo ta sistem pokonci, predvsem pa svojcem (najpogosteje so to ostareli starši), prijateljem in sosedom omogočajo, da do konca življenja lahko živijo doma. Škoda, da kandidati za poslance niso bili na prvi konferenci o neformalni oskrbi na Brdu, kjer bi lahko slišali, kako težko in naporno je delo družinskega oskrbovalca, ki pa je poleg tega še brez priznanja in podpore. Področje dolgotrajne oskrbe, kjer naj bi bili pomoči deležni tudi tisti, ki so v domači oskrbi, bi morali urediti že včeraj, zagotovo se mora nova vlada tega lotiti prednostno. Prav tako je nujna reforma zdravstva, čaka pa nas tudi posodobitev pokojninskega sistema. Nove politične izvoljence čaka veliko pomembnega in odgovornega dela. Ga bodo znali (hoteli!) opraviti?

Kakovost sožitja v družbi je odvisna od solidarnosti – kako skrbimo za nemočne ljudi, od otrok do starostnikov. Bolj ko bomo krepili solidarnost, lepše bo življenje za vse generacije. Gre za človeka, kot je rekel akademik dr. Anton Trstenjak. 

Jožica Dorniž


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media