Na pokojninska vprašanja odgovarja Milena Paulini

Na pokojninska vprašanja odgovarja:
Milena Paulini

Dobro je vedeti | sep. '18

POGOJI ZA SORAZMERNI DEL STAROSTNE POKOJNINE

Bralka H. L. iz Cerknice sprašuje, kdaj bo njena mama, ki je bila aprila letos stara 63 let, upravičena do sorazmernega dela slovenske starostne pokojnine. Na Hrvaškem je že leta 2010 pridobila pravico do predčasne pokojnine, saj je imela hrvaške pokojninske dobe 24 let in 5 mesecev, slovenske pa 1 leto in 1 mesec, skupaj torej 25 let in 7 mesecev.

Za bralkino mamo veljajo pogoji starosti in pokojninske dobe za pridobitev pravice do starostne pokojnine, ki so določeni v zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, veljavnem od 1. januarja 2013 naprej. Zakon v primerjavi s prejšnjim zakonom, ki je veljal do konca leta 2012, za pridobitev pravice do starostne pokojnine za zavarovanko, ki ima izpolnjen pogoj najmanj 20 let pokojninske dobe v prehodnem obdobju, določa višjo starost. Od leta 2013 naprej se starost postopoma zvišuje, in sicer od 61 let, kot je veljala do konca leta 2012, po 6 mesecev vsako leto, tako da letos znaša 64 let, v naslednjem letu pa 64 let in 6 mesecev. Od leta 2020 pa pravice do starostne pokojnine z najmanj 20 leti pokojninske dobe za zavarovanko ne bo več, za zavarovance pa je bila ukinjena že leta 2016. Po končanem prehodnem obdobju, ki velja le še zavarovanko, bodo zavarovanci – tako moški kot ženske – uveljavili starostno pokojnino pri starosti 65 let z najmanj 15 leti zavarovalne dobe.

Prikazan je samo večji odlomek članka. Ogled celotnih člankov je na voljo naročnikom, ki se za ogled članka v celoti lahko prijavijo tu.

Za prijavo potrebujete naročniško številko in PIN. Če ste naročnik, lahko za pridobitev številke PIN pošljete svoje podatke (ime, naslov, naročniška številka) na e-naslov evzajemnost@vzajemnost.si.

Če niste naročnik, se lahko naročite tu.


Vaši komentarji


© 2019 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media