Na vprašanja s področja pacientovih pravic odgovarja mag. Boštjan J. Turk

Dobro je vedeti | sep. '18

OBLIKOVANJE CEN ZDRAVIL

 Bralko zanima, kako se v Sloveniji oblikujejo cene zdravil in ali lahko višino njihove cene omeji država zaradi javnega interesa.

Cene zdravil se lahko oblikujejo prosto, torej na tržni osnovi, v nekaterih primerih pa je cena zdravil lahko tudi regulirana.

Če se izkaže, da gre za varovanje javnega zdravja, lahko minister določi zdravila, katerih cene se sicer oblikujejo prosto, torej na tržni osnovi, a morajo lekarne (in drugi subjekti, ki se ukvarjajo s prometom z zdravili) Javni agenciji za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) posredovati podatke o nabavnih in prodajnih cenah teh zdravil ter o količini prodanih zdravil v določenem časovnem obdobju.

Nekaterim zdravilom, ki so financirana iz javnih sredstev, pa lahko JAZMP določi najvišjo dovoljeno ceno, pri čemer lahko lekarne kljub tako regulirani ceni na JAZMP vložijo zahtevo, da se cene teh zdravil vendarle zvišajo, če dokažejo, da obstaja tveganje za moteno preskrbo s takimi zdravili oziroma če dokažejo, da imajo zaradi tako določene cene nesorazmerne stroške – v takih primerih lahko JAZMP določi izredno višjo dovoljeno ceno.

Vendar pa se lahko tudi cene zdravil, za katere velja režim najvišje določenih cen ali pa režim izrednih višjih dovoljenih cen, znižajo, na primer na podlagi dogovora med veletrgovci in nosilci zdravstvenega zavarovanja, ki poravnavajo stroške izdanih zdravil, ali na podlagi dogovora med veletrgovci in izvajalci zdravstvene dejavnosti, financirane iz javnih sredstev, v postopkih javnega naročanja kot tudi na podlagi dogovora med veletrgovci in izvajalci lekarniške dejavnosti, financirane iz javnih sredstev, v postopkih javnega naročanja.

Lekarne (in drugi poslovni subjekti), ki kupujejo in prodajajo oziroma izdajajo zdravila, so dolžne uporabljati veljavno ceno zdravila, ki je lahko prosto tržno oblikovana cena (a le za zdravila, ki niso financirana iz javnih sredstev oziroma niso namenjena za financiranje iz javnih sredstev) ali najvišja dovoljena cena zdravila ali izredna višja dovoljena cena ali nižja cena od najvišje dovoljene cene.

Lekarne ne smejo prodajati zdravila nad to ceno, lahko pa pod njo. Če na primer v času veljavnosti teh cen le-te znižajo, se potem te znižane cene štejejo kot veljavne cene zdravil.

Tako znižanje pa ni fiksnega značaja, saj jo lahko lekarne znova zvišajo, in sicer na podlagi njihovega preklica, ki ga JAZMP evidentira in objavi na svoji spletni strani, in sicer v petih delovnih dneh po prejemu preklica.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media