DD SEPTEMBER

Druženje | sep. '18

 DOLENJSKE TOPLICE

Prvo avgustovsko soboto je bilo v Dolenjskih Toplicah 17. srečanje Pokrajinske zveze društev upokojencev Dolenjske in Bele krajine. Sodelujoče sta med drugim pozdravila predsednik PZDU Jože Jazbec, ki se mu počasi izteka dvanajstletno obdobje predsednikovanja, in predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije Janez Sušnik. V kulturnem programu so nastopili pevci moškega pevskega zbora Rožmarin DU Mirna Peč, ki bodo zastopali dolenjsko pokrajino na Festivalu za tretje življenjsko obdobje v Ljubljani, učenec glasbene šole Luka in glasbena skupina HIT iz Metlike. Ob koncu programa so podelili pokale za 43. športne igre upokojencev Dolenjske in Bele krajine. Med ekipami je bila najboljša ekipa DU Mirna, sledili sta ji ekipi DU Črnomelj in DU Novo mesto.  
(Besedilo in fotografija: Marija Golob)

BANOVCI

Pomurska pokrajinska zveza upokojencev Murska Sobota, ki združuje 53 upokojenskih društev, je v Banovcih pripravila 16. srečanje pomurskih upokojencev. Poleg predsednice PZDU Murska Sobota Vijole Bertalanič jih je v imenu Zveze društev upokojencev Slovenije nagovorila njena podpredsednica Vera Pečnik. V kulturnem programu so nastopili folklorna skupina Kulturnega društva Veržej, tamburaška skupina Bisernica Društva upokojencev Ljutomer in upokojenski ženski pevski zbor Püngrad iz Kroga. Ob zaključku športnih iger pomurske pokrajinske zveze so podelili prehodni pokal Društvu upokojencev Murska Sobota, drugo mesto je pripadlo Društvu upokojencev Gornja Radgona, tretje mesto pa sta si razdelili društvi Lendava in Bodonci. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

HAJDINA

Društvo upokojencev Hajdina, ki trenutno šteje 507 članov, deluje že 66 let. Že četrti mandat mu predseduje Anton Cestnik. Svoje prostore imajo v nekdanji »prosvetni dvorani« na Zgornji Hajdini.

V društvu delujeta dve pevski skupini: ljudski pevci in ljudske pevke, ki veliko nastopajo na prireditvah v občini in zunaj nje. Člani društva si prizadevajo za zdrav življenjski slog, zato enkrat tedensko kolesarijo, poleti se z avtobusom odpravijo na letovanje v hotelu Delfin v Izoli, v jesensko-zimskih mesecih pa je aktualno pohodništvo. Že tradicionalno vsako leto prirejajo srečanje 70-letnikov, kostanjev piknik in silvestrovanje. Ob začetku šolskega leta upokojenci osnovnošolce spremljajo čez prehode za pešce. Pozornost pa posvečajo tudi svojim ostarelim članom in bolnikom, ki ne zmorejo več prihajati na društvena srečanja. Obiskujejo jih na njihovih domovih, nekaj pa tudi v upokojenskih domovih. (Besedilo in fotografija: Silvestra Brodnjak)

SLOVENSKE KONJICE

Na pokrajinskih športnih igrah Pokrajinske zveze društev upokojencev Celje je prvo mesto med 31 moškimi in 25 ženskimi ekipami osvojilo Društvo upokojencev Slovenske Konjice. Športniki iz 31 društev upokojencev so tekmovali v sedmih panogah: pikadu, kegljanju s kroglo na vrvici, steznem kegljanju, šahu, ribolovu, balinanju in streljanju. Drugo mesto so zasedli športniki DU Andraž nad Polzelo, tretje pa DU Žalec. Na fotografiji sta zmagovalni ekipi v steznem kegljanju, levo je predsednik DU Anton Obrul.

Konjiško društvo upokojencev skrbi tudi za zdravo življenje in preventivo. Septembra se bodo nadaljevala predavanja farmacevtov Celjskih lekarn, ki se odvijajo vsak zadnji torek v mesecu, obiščejo jih lahko vsi občani. Sodelujejo tudi z Mladinskim centrom Dravinjske doline Slovenske Konjice in Večgeneracijskim centrom Socio iz Celja, se redno srečujejo na vajah za urjenje spomina. 
(Besedilo in fotografija: Milena Brečko Poklič)

KOPER

Športnih iger upokojencev južne Primorske v Kopru se je udeležilo 267 upokojencev iz desetih društev. Pomerili so se že v ustaljenih panogah, in sicer v balinanju, kegljanju, pikadu, šahu, namiznem tenisu, streljanju, igranju taroka, trešeta in briškole ter reševanju križank. Skupno zmago so slavili v koprskem in postojnskem društvu upokojencev (na fotografiji), tretje mesto pa je osvojilo Društvo upokojencev Pivka. (Besedilo in fotografija: E. P.)

BLOKE

Društvo upokojencev Martin Krpan Bloke deluje na območju občine Bloke oziroma Bloške planote in ima 270 članov, ki se udejstvujejo na mnogih področjih. Med drugim organizirajo krajše izlete s pohodi v nižje hribe, medgeneracijsko telovadbo, družabne plese, balinanje, ročna dela, letovanja, enodnevna kopanja, izlete, obiske gledaliških predstav, člani se udeležujejo trgatve in martinovanja. V sodelovanju z občino in OE Rdečega križa izpeljejo srečanje vseh občanov, ki praznujejo okroglo obletnico. Za starejše člane poskrbijo tudi v okviru projekta Starejši za starejše.

Na letovanju v hotelu Delfin so pripravili kulturni program, v katerem so člani poslušalcem predstavili zgodovino in znamenitosti, ki zaznamujejo Bloke in Bločane. V smeh jih je spravil bloški mešetar, zapela je skupina članov društva upokojencev, ki se zaradi svojih ne ravno pogostih nastopov imenuje kar Skupina vsake kvatre, Dušan in Ivan sta zapela skupaj s »frajtonarico«, člani sekcije za družabne plese, najštevilčnejše in tudi najbolj aktivne v društvu, pa so zaplesali.
(Besedilo: Zora Obreza, fotografija: Igor Vidrih)

KANAL

Avtobus članov Društva upokojencev Kanal si je za letošnje delovanje izbral sončen Hvar. Plavali so, nekateri že ob jutranji zori, se igrali, telovadili, raziskovali okolico in s polnimi pljuči zajemali vonjave morja, dišečih borovcev, starih oljk in zelišč, zvečer pa peli in plesali.
(Besedilo in fotografija: Franc Komac)

NEDELICA

V Nedelici so člani Društva upokojencev Turnišče s predsednico Danico Kocet pričakali 37 članov pobratenega Društva upokojencev Radeče. Kot vsa leta poprej so se najprej pomerili v balinanju. Nato so se odpeljali na ogled stolpa Vinarium v Lendavskih goricah, si ogledali pridelavo paradižnika Lušt v Renkovcih in se ustavili na Kovačevi domačiji v Nedelici, kjer so se nekateri preizkusili v kuhanju bograča. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

ROGAŠOVCI

Društvo upokojencev Rogašovci je 51 članov popeljalo na izlet v Savinjsko dolino, kjer so obiskali jamo Pekel. Samo dva dni pred zaprtjem so si še ogledali Tovarno nogavic Polzela in nato še cerkev na Gori Oljki.  V Žalcu so si obisku gasilskega muzeja privoščili pivo pri fontani piva. 
(Besedilo in fotografija: Milan Gaber)

LJUBNO OB SAVINJI

Dobro leto nazaj se je pod okriljem zavetnika znamenite cerkve sv. Frančiška Ksaverija v Radmirju zbrala skupina upokojenih mož vesele narave, ki so se srečevali tudi kot pevci na koru, ter ustanovila skupino harmonikarjev Sverjanski gadi. Pod vodstvom Mirana Ermenca igrajo in pojejo slovenske pesmi še harmonikarji Avgust Koštrun, Alojz Sem, Rafko Bezovšek, Rajko Lojen, Ivan Ugovšek ter baritonist Marko Golob. Nastopili so tudi na zboru članov Društva upokojencev Ljubno ob 66. obletnici delovanja. (Besedilo in fotografija: Jože Miklavc)

POLZELA

Bralna skupina Mravljice že tri leta deluje v okviru Medgeneracijskega društva Mozaik generacij Polzela. Običajno se na srečanjih pogovarjajo o knjigah, ki so jih ali jih še želijo prebrati … Pred poletjem so svoje druženje zaključili s skupinskim ogledom filma Klub zadovoljnih žensk. (Marija Habjan)

TURNIŠČE

Pod okriljem Kolesarsko-pohodniškega društva Pedal Gomilica v občini Turnišče deluje etno skupina ljudskih pevcev in godcev »Gomilički dégaši«. Kot je povedala vodja skupine Slava Nedelko, delujejo eno leto, vsi so samouki, a z velikim žarom in veseljem igrajo in ohranjajo stara ljudska glasbila in pesmi. Veliko gradiva so izbrskali na zaprašenih podstrešjih in v starih omarah babic in dedkov. Za nastope se tudi oblečejo tako, kot so bili oblečeni pred več kot 80 leti. Obleke so sešile članice skupine. Tudi nekatera glasbila, velja omeniti vedra za zajemanje vode iz vodnjaka, ribaš, harmoniko, česalo, šejfi, lesene grablje, börkle, so si godci naredili sami. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

JAVORNIK-KOROŠKA BELA

Članice krožka ročnih del Društva upokojencev Javornik-Koroška Bela so se spomladi pridružile projektu Hobotnica. Do konca maja so izdelale 60 hobotnic, ki so namenjene nedonošenčkom. Odločile so se, da bodo od zdaj naprej kvačkale meduze, ki so prav tako v tem programu. 
(Besedilo: Marija Gašperšič, fotografija: Jana Jamar)

PRAZNOVALI SO

Iva Florjančič

V začetku julija je 90. rojstni dan praznovala Iva Florjančič, po domače Lapova Iva, s Krča pri Semiču. Mnogo ljudi jo je poznalo po tem, da je v prostem času opravljala slikopleskarska dela. Njen recept za dolgo življenje je preprosta hrana, trdo delo podnevi, zvečer pa sprostitev ob glasbi in plesu.

Predstavniki Društva upokojencev Šmartno so obiskali članici, ki sta praznovali 90. rojstni dan. Marija Strgar je vse življenje trdo delala na kmetiji, da sta z možem preživila štiri otroke, a z veseljem obuja spomine. Tončka Pajžler pa pravi, da sploh ne ve, kdaj je minilo teh 90 let, saj jih niti ni štela.

Kristina in Alojz Adamič sta juniju sta praznovala 60. obletnico poroke. Obdelovala sta kmetijo, Alojz je ob službi izdeloval še suho robo. Že 27 let sta člana Društva upokojencev Sodražica, dejavna sta tudi pri Karitasu. Imata tri otroke, razveseljuje ju še 10 vnukov in 10 pravnukov. 

 

Čila »rostfraj« generacija

Pri Jenezinovih na Ratečevem Brdu se je prvo julijsko soboto zbralo enainštirideset prav posebnih gostov. Že od leta 1988 se vsako leto srečuje ta, kot ji pravijo, »rostfraj« generacija. Sedemindvajseto srečanje pa je bilo nekaj posebnega, saj bodo (ali so že) v tem letu praznovali osemdeset let. Kaj vse so na teh srečanjih doživeli, so dokumentirali v dveh debelih mapah. (Franc Gombač)

 

Obletnica geodetov

Ob 65. obletnici mature se je na devetnajstem srečanju geodetov – maturantov iz leta 1953 v Domžalah zbralo 12 nekdanjih sošolcev od še 22 živih. Pri obilnem kosilu so si imeli veliko povedati, dogovorili pa so se še, da se prihodnje leto spet srečajo. (Besedilo in fotografija: Janez Totter)

Srečanje sošolk

Na 53. obletnico mature na ESŠ v Ljubljani, v razredu b so bila samo dekleta, je prišlo deset nekdanjih sošolk. Štiri leta je bil njihov razrednik prof. Pavle Urankar, maturo so opravile junija 1965. Ko so dopolnile 70 let, so se dogovorile, da se bodo dobivale vsako leto, in tega se držijo. 
(Besedilo in fotografija: Marina Drolc)

Skupaj po 55 letih

V Črešnjevcih se je zbralo devetnajst od skupno šestdesetih nekdanjih sošolcev osnovne šole v Gornji Radgoni. Tudi radenski otroci so obiskovali 6., 7. in 8. razred takratne osnovne šole na gradu v Gornji Radgoni. Na srečanju se jim je pridružila nekdanja učiteljica gospodinjskega pouka Vanda Jošt. 

(Besedilo in fotografija: Dani Mauko)

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media