Primere iz psihološke svetovalnice predstavlja Zdenka Peloz

svetovalka TA in spec. psihoterapevtka:
Zdenka Peloz

Dobro je vedeti | sep. '18

   

IZGUBA DEDKA

Naročnica je prišla po nasvet, kako naj ravna z vnukom. Pred tremi tedni ji je nepričakovano umrl mož, torej vnukov dedek. Desetletnik je zelo težko sprejel to novico, zaprl se je vase, nikomur ne pusti blizu, mogoče še najbolj njej. Sama je v težki situaciji, saj jo poleg lastnega žalovanja skrbi še zanj in bi mu rada olajšala bolečo izgubo.

Dobro je biti pozoren in najti primeren trenutek, ko se lahko na samem pogovori z dečkom. Razloži mu lahko, kako se sama počuti: da ne more spati, v želodcu jo tišči, ni lačna. Da je prizadeta, žalostna, zmedena, zaskrbljena in da doživlja še cel kup drugih občutkov. Povpraša ga naj, kaj on čuti, in pove, da mu je na voljo za pogovor, kadar bo želel. In tudi to, da je dobro jokati, ne pa zaklepati čustev vase. Ni treba biti pogumen niti potlačiti svojih čustev tako, da okrog sebe zgradiš visok zid, ki ga nihče ne more preplezati. Je mogoče jezen, ker se je zgodila krivica in je izgubil ljubljeno osebo? Naj mu pove, da se zaradi tega lahko znese nad ljudmi, ki jih ima rad, čeprav tega ne namerava. Če čuti jezo, se lahko o tem pogovori z njo ali starši, »prebuta« svoj vzglavnik, odide v gozd in močno kriči, teče, odide na dolg sprehod s psom … Naj mu pojasni, da bodo čustva, kot so jeza, žalost, vznemirjenje, prihajala v valovih, česar naj se ne boji. Lahko mu svetuje, naj ostane dejaven, mogoče si omisli, da bo pisal dnevnik. Ljubega dedka se lahko spominja na še več načinov. Poišče vse fotografije dedka in sebe in jih zloži v poseben album, posadi skupaj z njo cvetlični grm v njegov spomin, spravi neko stvar, ki ga spominja nanj, na skrivno mesto, kamor bo lahko pogledal, kadar se bo spomnil ljubega dedka, mu napiše pismo, v sobi uredi poseben kotiček in tja postavi sliko.

Pomembno pa je, da z vnukom ravna spoštljivo, torej ne na silo. Ne nazadnje ima društvo Hospic poseben program za otroke, ki se srečujejo s smrtjo in žalovanjem. Na voljo so ustvarjalne delavnice, kjer otroci izražajo svoje doživljanje in stiske. Enkrat letno društvo organizira štiridnevni tabor za »levjesrčne«, kjer otrokom pomagajo preboleti vsaj nekaj žalosti in se sprostiti po napornih čustvenih pretresih.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media