NOVICE

sep. '18

O predsodkih, mitih in dejstvih o staranju

V Central hotelu v Ljubljani bo 13. in 14. septembra pod pokroviteljstvom Slovenske nacionalne komisije za UNESCO potekala mednarodna konferenca z naslovom Zgodbe staranja. Njena zasnova temelji na spoznanju, da lahko proces staranja razumemo samo s povezavo več področij, ki osvetljujejo tematiko z različnih zornih kotov. Zato bo na konferenci govora o bioloških dejavnikih, predsodkih, mitih in dejstvih o staranju, o odnosu otrok do starosti, knjigah na temo staranja ter dobrih praksah na področju medgeneracijskega sodelovanja.

Poleg konference bodo potekali tudi različni spremljevalni dogodki. Posebej naj omenimo okroglo mizo z naslovom Starine, ne pa crkovine. Nanaša se namreč na vsebino knjig Skrivni dnevnik Hendrika Groena, nizozemskih literarnih uspešnic, ki (na videz) sproščeno odpirajo tabuizirane vidike staranja. V torek, 11. septembra, ob 18. uri se bodo v knjigarni Konzorcij pogovarjali urednica dr. Darja Marinšek, dr. Simon Brezovar, klinični psiholog in Mateja Hauser iz doma starejših občanov Radenci. Podrobneje o programu konference preberite na https://tinabilban.wixsite.com/zgodbestaranja.

 

Poskrbi za svoj spomin, poskrbi zase

Nevrološka klinika v Ljubljani sodeluje pri mednarodnem raziskovalnem projektu MOPEAD, s katerim želijo strokovnjaki odkriti nove pristope in vzpostaviti boljši sistem za zgodnje odkrivanje bolnikov z Alzheimerjevo boleznijo. Slovenke in Slovence, ki pri sebi že opažajo pešanje spomina, a nimajo postavljene diagnoze Alzheimerjeve bolezni ali katere druge kognitivne motnje, vabijo, da se vključijo v projekt in opravijo spletno testiranje. Če ste starejši od 65 let, lahko morebitne težave s spominom preverite s spletnim testom na strani: https://www.mopeadstudy.eu/. Udeležba je prostovoljna, po predhodnem soglasju, potrebujete le namizni, prenosni ali tablični računalnik. Testiranja ne morejo potrditi končne diagnoze bolezni. Če pa bi rezultat pokazal na možnost kognitivnega upada, vas bodo povabili na diagnostično obravnavo na nevrološki kliniki.

Demenca – izziv sodobne družbe

September je mesec, ko v javnosti še posebej veliko govorimo o demenci. V številnih krajih bodo 21. septembra, ko je svetovni dan Alzheimerjeve bolezni, oziroma v dneh okoli tega datuma pripravili sprehode za spomin in druge akcije ozaveščanja o bolezni, ki jo ima pri nas najmanj 32 tisoč ljudi. Več koristnih informacij za bolnike in svojce najdete na spletni strani Spominčice, slovenskega združenja za pomoč pri demenci https://www.spomincica.si/.

Spominčica – Alzheimer Slovenija je poleg organizacije Alzheimer Europe organizatorka mednarodne konference o demenci – ASK 2018, ki bo na ljubljanski medicinski fakulteti 28. in 29. septembra. Tema konference bo Demenca – izziv sodobne družbe. Domači in tuji strokovnjaki bodo predstavili odkritja in dosežke od zgodnje diagnoze, preventive, dolgotrajne in paliativne oskrbe do podporne tehnologije za ohranjanje samostojnosti oseb z demenco. Predstavili bodo primere dobrih praks, osebe z demenco in njihovi svojci pa bodo spregovorili o svojem spopadanju z boleznijo. Poseben gost konference bo Tomaž Gržinič, predsednik slovenske delovne skupine oseb z demenco in član evropske skupine oseb z demenco. Več informacija najdete na: https://www.spomincica.si/ask-2018.

En mesec berimo skupaj

Ustanove, ki že desetletja pripravljajo različne programe in dejavnosti za razvoj bralne pismenosti in dvig bralne kulture za vse generacije (Bralno društvo Slovenije, Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS, Društvo slovenskih pisateljev, Mariborska knjižnica, Mestna knjižnica Kranj, Mestna knjižnica Ljubljana, Slovenska sekcija IBBY, Združenje slovenskih splošnih knjižnic in Zveza bibliotekarskih društev Slovenije), so pobudnice prvega Nacionalnega meseca skupnega branja. Potekal bo od 8. septembra, mednarodnega dne pismenosti, do 8. oktobra, ko se zaključi Teden otroka. K sodelovanju vabijo ustanove, ki skrbijo za bralno kulturo otrok, mladine, starejših in družin oziroma delujejo medgeneracijsko, da sporočijo, kdaj in kje bodo pripravile posamezne dogodke s poudarkom na skupnem branju. Dogodki bodo objavljeni na spletni strani: https://dogodkovnik.acs.si/nmsb2018/.

Med ambasadorji bralnega meseca, ki naj bi prispeval k boljšemu prepoznavanju pomena bralne pismenosti in bralne kulture na nacionalni ravni, so vrhunski ilustratorji: Suzana Bricelj, Zvonko Čoh, Jelka Godec Schmidt, Marjan Manček, Matija Medved, Andreja Peklar, Peter Škerl in Ana Zavadlav.

Še zadnjič Očistimo Slovenijo

Tretjo soboto v septembru bo kar v 150 državah po svetu potekala čistilna akcija World Cleanup Day 2018, ki velja za največji okoljski projekt v zgodovini človeštva. Pri nas bo v koordinaciji društva Ekologi brez meja akcija Očistimo Slovenijo potekala pod geslom Še zadnjič! Njen namen namreč ni le čiščenje parkov, cest in obcestnih postajališč, gozdov in rečnih bregov, pač pa je poudarek namenjen dvigu ozaveščenosti, da bi v kar največji meri preprečili nastajanje novih odpadkov. Posebna pozornost je namenjena popisu vodotokov v okviru projekta Očistimo vode, prostovoljci že nekaj mesecev pregledujejo odlagališča smeti v naravi in tako nastaja posodobljen register divjih odlagališč.

V številnih občinah bodo 15. septembra poleg čistilnih akcij urejali parke in zelenice, čistili vodotoke ter izpeljali ozaveščevalne in druge dejavnosti. Sodelovali bodo društva (turistična, hortikulturna, planinska, lovska, ribiška, likovna, čebelarska, športna, potapljaška), študentski klubi, dijaški in mladinski centri, knjižnice, dijaške, skavtske, taborniške organizacije, šole, vrtci, lokalna podjetja in kmetijska združenja ter seveda številni posamezniki. Slovenija ima še vedno rekord po številu udeležencev v dveh dosedanjih vseslovenskih čistilnih akcijah leta 2010 in še posebej leta 2012, ko je smeti pobiralo kar 14 odstotkov prebivalcev. V društvu Ekologi brez meja ne dvomijo, da se bomo izkazali tudi letos, zato vabijo prebivalke in prebivalce, da se po svojih močeh vključimo v projekt Še zadnjič Očistimo Slovenijo. Veseli bodo tudi denarnih prispevkov za lažjo organizacijo projekta, med drugim lahko uporabniki mobilnih omrežij A1, Telekoma Slovenije, Telemacha in T-2 prispevate en evro s poslanim sporočilom SMS s ključno besedo OCISTIMO na številko 1919.

Več informacij in predlogov, kako ustvariti čim manj odpadkov, najdete na spletni strani: https://www.ocistimo.si.

Koncesije za nova mesta v domovih

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je po zaključku javnega razpisa podelilo koncesije za opravljanje institucionalnega varstva v domovih za starejše. Podelili so jih za 928 dodatnih mest v letih 2018-2020,  poseben poudarek je namenjen zagotavljanju kapacitet za stanovalce z demenco in sorodnimi stanji.

Januarja je ministrstvo že podelilo koncesije za 224 mest s takojšnjim začetkom izvajanja dejavnosti. Podelili so jih za 100 mest v Medgeneracijskem centru Bistrica v Domžalah, 60 mest v Zavodu usmiljenk v Mengšu, 18 mest v Domu starejših občanov Gornja Radgona in 46 mest v Dom starejših občanov Radenci.

Koncesionarji, ki so pridobili koncesijo z odložnim pogojem, bodo začeli delovati v letih 2019 in 2020. Koncesijo so pridobili družba Orpea v Komendi za 68 mest in v Starem trgu pri Ložu za 51 mest, Deos v Notranjih Goricah za 40 mest in v Horjulu za 54 mest ter Zavod Dom Marije in Marte Logatec za osem mest v Logatcu. Družba Orpea je pridobila tudi koncesijo v Žireh za 56 mest in v Železnikih za 55 mest in  še v Pivki za 64 mest.

Na Štajerskem so koncesijo dobili Sončni dom Maribor za 60 mest v Mariboru, Gradbeno podjetje Drava, Dom starejših občanov Slivnica za 150 mest na lokaciji Hoče-Slivnica, Dom Lenart za 70 mest v Lenartu in CSO Ormož in Medgeneracijski center Sveti Tomaž za 28 mest v Svetem Tomažu.

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media