Razlogi so

sep. '18

Pa smo spet nazaj, vroče poletje je za nami in upam, da je pred nami lepa jesen, da bomo uživali v pobiranju sadov na vrtu, v vinogradu in nasploh v naravi, ko se bo odela v zlate jesenske odtenke. Mnogi ste nas že pogrešali, kajti avgusta Vzajemnost ne izide, saj vsako leto julija pripravimo dvojno poletno številko. Vseeno smo bili klicev veseli, saj pomeni, da nas imate za svoje zveste spremljevalce. Še bolj zagnano smo se lotili priprave septembrske Vzajemnosti, ki prinaša nove teme in zanimive zgodbe.

Med upokojenci je veliko vrtičkarjev in nabiralcev zdravilnih rastlin, kar je več kot hobi. Sanja Lončar, raziskovalka, novinarka in soavtorica več knjižnih uspešnic, pravi, da pri tem ne gre le za hrano, ampak tudi za ohranjanje znanja, modrosti in lastne vitalnosti. Pomembno prispeva tudi k samooskrbi, ki se je ne zavedamo dovolj. »Če nismo samooskrbni, ne moremo biti suvereni,« poudarja. Pomembno je, da stik z naravo ohranijo tudi mlade generacije, ki hitro padejo pod vpliv novih tehnologij. 

Civilnodružbeno gibanje Skupaj za zdravje človeka in narave, ki ga vodi Sonja Lončar, zagovarja preizkušene modrosti in zdravo pamet ter ljudi ozavešča o pomenu našega odnosa do narave, sebe in lastnega zdravja. Pomislimo, kakšen je naš odnos do narave in nas samih. Ali jo vidimo in čutimo, si znamo prisluhniti? Ali zgolj jadikujemo, kako smo nesrečni? Naše misli imajo neverjetno moč, ki se je premalo zavedamo, zato proč s črnimi mislimi in negativnimi čustvi, ker lahko z njimi prikličemo slabe stvari.

Tudi kadar se zgodi najhujše, je življenje še vedno močnejše. Pred kratkim umrli pesnik in akademik Ciril Zlobec je kljub najhujši tragediji, ko je v nekaj letih izgubil ljubljeno hčer in sina, iskal lepoto življenja, tudi v bolečini. Dejal je, da ne slavi zmag, porazom pa se ne preda. Zapustil nam je številne pesmi o ljubezni, za katero je bil prepričan, da lahko premaga smrt. Med njegovimi najljubšimi je pesem z naslovom Razlogi so, ki jo je posvetil hčerki Varji: »Čeprav nam jih življenje sproti ruši, / razlogi so: ko tonemo v temò, / v obup, se nam na temnem nebu v duši / kot severnica v kažipot prižgo. // Razlogi za življenje so! Celo / ko je življenja v nas vse manj in manj.«

 Jožica Dorniž


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media