Na vprašanja s področja pacientovih pravic odgovarja mag. Boštjan J. Turk

Dobro je vedeti | okt. '18

PREVOZ Z REŠEVALNIM VOZILOM

Bralko zanima, v katerih primerih so pacienti upravičeni do prevoza z reševalnim vozilom. 

Do prevoza z reševalnim vozilom so načelno upravičene vse zavarovane osebe, vendar pa pod osnovnim pogojem: kadar zaradi zdravstvenih ali drugih razlogov ni mogoče opraviti prevoza z javnim prevoznim sredstvom. To so primeri nujnih prevozov, ko je treba zagotoviti čimprejšnjo zdravniško pomoč in preprečiti najhujšo posledico za življenje ali zdravje pacienta, za zdravje drugih, in v vseh primerih, ko pacient potrebuje takojšnje nujno zdravljenje in nujno medicinsko pomoč, nadalje primeri prevozov, ki sicer niso nujni, ampak gre za prevoz gibalno oviranega pacienta do zdravstvenega zavoda ali zdravnika in nazaj ali prevoz osebe na dializo in z nje, primeri, ko se ugotovi, da bi bil prevoz pacienta z javnim prevoznim sredstvom lahko škodljiv, in pa prevozi pacienta s spremstvom zdravstvenega delavca.

Med nujne prevoze se sicer štejejo tudi reševanja poškodovanih zavarovanih oseb z gora, morja, voda in jam. V teh primerih mora nujnost reševanja in prevoza potrditi zdravnik, ki je sodeloval pri reševanju poškodovanca, ali zdravnik, ki ga je sprejel na zdravljenje.

Pacienti lahko uveljavljajo pravico do prevoza, ko njihovi osebni zdravniki ugotovijo, da je potreben in utemeljen. V tem primeru osebni zdravnik izda nalog za prevoz.

Če gre za prevoze na dializo in z nje ali od specialista do doma ali ko je treba pacienta premestiti v drugo bolnišnico ali iz bolnišnice v zdravilišče, iz bolnišnice ali zdravilišča na dom, lahko listino za naročilo prevoza izda napotni zdravnik. Nujni prevoz sme odrediti tudi drug zdravnik, ki potrdi nujnost prevoza, pa tudi zdravnik, ki je po opravljenem prevozu prevzel pacienta v zdravljenje.

V vseh zgornjih primerih je pravica do prevoza z reševalnim vozilom brezplačna oziroma ga krije zdravstveno zavarovanje. Če pacient oziroma kdo drug v njegovem imenu naroči prevoz z reševalnim vozilom, pa mora stroške prevoza poravnati sam. V teh primerih lahko povračilo stroškov zahteva od ZZZS, če zdravnik, ki ga je prevzel v zdravljenje, ugotovi, da je bil prevoz nujen.                                                               


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media