DRUŽENJE OKTOBER

Druženje | okt. '18

ŽALEC

Tretji avgustovski četrtek je v Letnem gledališču Limberk potekalo tradicionalno srečanje članic in članov občinskih upokojenskih društev Zveze društev upokojencev Žalec. Okrog 400 upokojencev in gostov je pozdravila Danica Vončina Veligošek, predsednica Društva upokojencev Griže-Zabukovica, ki je organiziralo srečanje. Za njo pa še podpredsednica Zveze društev upokojencev Žalec Mira Vidrih. Srečanje je bogatil pester kulturni program, ki so mu dajali vsebino Matevž Čadej in Ivan Črešnovar s harmoniko, mešani pevski zbor Društva upokojencev Šempeter pod vodstvom Bojane Hrovat, njihov ansambel Šembis (Šempetrski biseri), ki igra na posebna ljudska glasbila, in Olga Markovič kot čistilka Marija. 

V nadaljevanju so razglasili rezultate tekmovanj v šahu, streljanju z zračno puško, metanju krogov, balinanju, ruskem kegljanju, pikadu in ribolovu. Pri moških so največ točk zbrali tekmovalci iz Društva upokojencev Žalec, na drugo mesto so se uvrstili tekmovalci iz Društva upokojencev Griže-Zabukovica, tretje mesto pa so osvojili člani Društva upokojencev Levec. Pri ženskah so bile najuspešnejše tekmovalke Društva upokojencev Ponikva, drugo mesto so osvojile tekmovalke DU Galicija-V. Pirešica, tretje pa članice Društva upokojencev Kasaze-Liboje. (Besedilo in fotografija: Darko Naraglav)

STRAŽA

Športnorekreativno društvo Breza in Društvo upokojencev Straža sta v sklopu Straške jeseni pripravili turnir v balinanju za ženske trojke. Alojzija Kovačič, Slavka Rifelj in Marija Golob iz Društva upokojencev Novo mesto so se oblekle v majice Vzajemnosti in ... zmagale!
(Besedilo in fotografija: M. G.)

SLOVENSKE KONJICE

Prostovoljke programa Starejši za starejše, ki deset let deluje pri Društvu upokojencev Slovenske Konjice, so do zdaj obiskale 1997 krajanov, starejših od 69 let. Od začetka vključitve v projekt so opravile že blizu sedem tisoč obiskov. Starejšim krajanom pomagajo po svojih močeh ter v sodelovanju z organizacijami, kot sta Rdeči križ in Karitas, s centrom za socialno delo pa tudi z Mladinskim centrom Dravinjske doline.

Svoje poslanstvo opravljajo z veseljem in dobro voljo, jih pa pogosto prizadenejo stiske in bolečine ljudi – še zlasti, kadar jim ne morejo pomagati. Zato je prav, da se vsaj enkrat letno razvedrijo v družbi drugih prostovoljk. Takšna priložnost je bil poletni obisk Lipice, ki jim je dal potrebno energijo za njihovo nesebično delo. (Besedilo in fotografije: Milena Brečko Poklič)

VRHNIKA

Društvo upokojencev Vrhnika že od leta 1986 vsako leto konec avgusta organizira srečanje starejših od 75 let. Prostovoljke in prostovoljci pripravijo pester program, ki se začne z dobrodošlico, nadaljuje z živo glasbo in drobnimi pozornostmi do starejših. Seveda ne manjkajo odličen bograč in domači vrhniški štruklji. Najpogumnejši se ob glasbi tudi zavrtijo. Po potrebi poskrbijo za prevoze udeleženk in udeležencev, ki so veseli srečanj s svojimi vrstniki, saj se bolj poredko videvajo.
(Besedilo: Elica Brelih, fotografija: Željko Jadanić)

VELIKA LOKA

Na Veliki Loki je potekalo prijateljsko meddruštveno tekmovanje mešanih ekip v igranju pikada. Udeležili so se ga tekmovalci iz društev upokojencev Trebnje, Mokronog-Trebelno, Mirna, Šentrupert, Veliki Gaber in Velika Loka. Po zaključku so se zbrali v zadružnem domu. Alojz Kastelic, župan trebanjske občine, je podelil občinska priznanja šestnajstim prostovoljkam za nesebično sodelovanje v projektu Starejši za starejše v Velikem Gabru in Trebnjem. Obenem je podelil tudi pokale in medalje najboljšim mešanim ekipam v pikadu. Najboljša je bila ekipa iz Društva upokojencev Trebnje, druga iz Društva upokojencev Mokronog-Trebelno in tretja iz Društva upokojencev Mirna. Posamezno je bila pri ženskah prva Biserka Režek, pri moških pa Dušan Vrana. (Besedilo in fotografija: Marija Golob)

DOBRNIČ

V Dobrniču se vedno kaj dogaja, saj so društva in organizacije zelo aktivni. Med njimi tudi dobrniška krajevna organizacija Rdečega križa (KO RK), ki skrb namenja predvsem starejšim in najbolj pomoči potrebnim. Vsako leto organizira srečanje starejših krajanov, ki se ga udeleži več kot 70 starostnikov. Tudi letos je bilo tako. Udeležencem so zapele članice pevskega zbora KTD Dobrnič ob spremljavi harmonike, učenki tretjega razreda podružnične šole pa sta nastopili v prisrčnem prizoru o kužku in muci.

Poleg predsednice KO RK Francke Kužnik sta prisotne krajane nagovorila še Mojca Mihevc, predsednica OZ RK Trebnje, in predsednik KS Dobrnič Darko Glivar. (Besedilo: Francka Kužnik)

GORICA PRI SLIVNICI

Sredi julija je Društvo upokojencev Gorica pri Slivnici organiziralo izlet babic in dedkov z vnuki. Z dvema avtobusoma so se odpeljali proti Boču. S starimi starši je bilo 41 vnukov v starosti od 4 do 12 let. Kmalu po začetku poti je pohodnike čakalo presenečenje v obliki krofov. Vodnik Mirko Pajek je dal otrokom nalogo, da opazujejo drevesne oznake, saj jih na vrhu čaka nagradni kviz. Po pripovedovanju je po tej poti hodil tudi razbojnik Guzej, ki je bogatim jemal in revnim dajal, zato so otroci dobili njegov žig, da je bila pot še lažja. Ob Planinskem domu na Boču so se okrepčali, otroci, ki so se dobro odrezali pri kvizu, pa so dobili sladke nagrade. (Besedilo: Mimika Čujež, fotografija: Slavko Škof)

ZASAVJE

V začetku septembra so se na povabilo pokrajinske koordinatorke Marjane Bajda prostovoljke in prostovoljci projekta Starejši za starejše iz DU Hrastnik, Dol pri Hrastniku, Trbovlje, Zagorje ob Savi, Litija, Šmartno pri Litiji in Gabrovka srečali na prijetnem druženju in kroženju po Dolenjski, Suhi krajini ter Posavju.

Prvo postojanko so imeli na Muljavi, rojstnem kraju pisatelja Josipa Jurčiča. Pot se je nadaljevala po dolini Desetega brata in jih popeljala na skrajni konec Suhe krajine v vas Krka, ki očara s svojo nedotaknjeno naravo, čisto vodo in lepo urejenim izvirom Krke. V Krško jamo vodi lahko dostopna pot in prijeten vodnik je vsemu videnemu dodal še kanček čarobnosti. Potem so se zapeljali do Žužemberka in mogočnega srednjeveškega gradu. Nato so se ustavili še na griču Marnice nad Dobrničem in se poklonili padlim partizanom. Izlet so zaključili v Sevnici. (Besedilo in fotografija: Jerica Laznik)

NAZARJE

Člani Društva upokojencev Miren iz občine Miren-Kostanjevica, ki je od lani pobratena z občino Nazarje, so prišli na obisk v Nazarje. Pri gradu Vrbovec jih je sprejel plemič Konrad II. Vrbovski s predstavniki občine in nazarskega društva upokojencev. Skupaj so si nato ogledali Muzej lesarstva in gozdarstva Vrbovec, etnografski muzej v znamenitem nazarskem toplarju ter mozirski park cvetja. Kasneje so se družili še na Venišah. (Besedilo in fotografija: Jože Miklavc)

 

SLOVENSKA BISTRICA

Konec avgusta so se člani Društva upokojencev Slovenska Bistrica odpravili v čudovit gorski svet, cilj je bil Grossglockner. V Heiligenblutu so si ogledali znamenito gotsko cerkev in značilno alpsko pokopališče s samimi železnimi križi. Nato so se zapeljali po visokogorski alpski cesti v nacionalni park Hohe Tauern, Ustavili so se pri Kaiser Franz-Josefs Hohe, po domače bi rekli jama cesarja Franca Jožefa, na višini 2369 metrov. Nahranili so številne svizce in občudovali mogočen razgled. Nato pa so se odpeljali še do vrha Edelweisspitze (Planikin vrh), kjer gorska cesta doseže najvišjo točko.

(Besedilo in fotografija: Rozalija Špes)

MUTA

Osemnajsto srečanje članov društva upokojencev in društva invalidov Muta je potekalo v začetku septembra. Kljub slabemu vremenu je bila udeležba dobra, vendar je odpadlo nekaj kulturnih in športno-zabavnih iger. Na pikniku so bili gostje upokojenci iz Smlednika, ki so jim v Radljah ob Dravi razkazali vodni park ob reki Dravi. (Besedilo in fotografija: Hinko Jerčič)

PREBOLD

Na tradicionalnem srečanju članstva Društva upokojencev Prebold v avgustu so razglasili tudi rezultate športnih tekmovanj in podelili medalje. Še prej pa so v hotelu Prebold odprli razstavo ročnih del in zdravilnih zelišč, ki jo vsako drugo leto pripravijo članice sekcije za ročna dela Petlje in zeliščarske sekcije.

Preboldsko društvo upokojencev, ki vključuje tudi del upokojencev iz braslovške občine (nekdanjih delavcev TT Prebold), spada med velika upokojenska društva, saj šteje blizu 1000 članov. Ponaša pa se tudi kot društvo, ki je prvo v Sloveniji razvilo upokojenski društveni prapor, in to že ob ustanovitvi leta 1954. Ob petdesetletnici so ga zamenjali z novim.
(Besedilo in fotografija: Darko Naraglav)

KANAL

Okna v starem delu Kanala je to poletje, vse do srede septembra, krasila poulična razstava rokodelskih del domačih ljubiteljskih ustvarjalcev. Poimenovali so jo Odtis Kanalskega, pot moči ustvarjalnih ljudi. Na približno 60 oknih je 80 razstavljavcev prikazalo okrog 500 predmetov. Predstavili so slikarska dela, ilustracije, kipe, keramiko, čipke, kvačke, otroške izdelke, izdelke iz naravnih materialov in še marsikaj. Sodelovali so Društvo upokojencev Kanal, Društvo upokojencev Deskle-Anhovo, Klub keramikov Kanal, Turistično društvo Kanal ob Soči, Likovna skupina Svetloba Deskle in Medgeneracijski center Pri Tinci iz Deskel. Na poulični razstavi je bilo zaznati izrazito medgeneracijsko prepletanje in sodelovanje. (Besedilo in fotografija: M. M.)

PRAZNOVALI SO

V bivalni enoti Doma starejših občanov Ljutomer v Stročji vasi je 14. septembra Kristina Vučko praznovala 103. rojstni dan. Z najstarejšo občanko je pokramljala tudi županja občine Ljutomer mag. Olga Karba. Zaposleni, ki res s srcem in neverjetno prijaznostjo skrbijo za stanovalce, pa so ji pripravili prijetno praznovanje. 

 V juliju je 90. rojstni dan praznovala Magdalena Židanik s Trške gore. Že zgodaj je ovdovela in ostala sama s hčerkama. Dolga leta je šivala, še danes rada kaj zašije. Obožuje rože in zanje tudi skrbi. Še vedno peče potice in zavitke z različnimi nadevi. Osrečujejo jo štirje vnuki in šest pravnukov.

Marija (Micka) Čop iz Podkuma je avgusta praznovala 90. rojstni dan. Bila je odlična kuharica v Gostišču Čop, kuhala je tudi na številnih porokah in skrbela za kmetijo. Gospa Micka ima dva otroka, pet vnukov in pet pravnukov.

Častitljivih 90 let je praznovala Anica Ipavec iz Doblarja, po domače »fleutova« Anica, članica DU Kanal. Z možem, hčerko in sinom so dolga leta živeli v Piranu, a ob upokojitvi sta se vrnila v rojstno vas. Imata štiri vnuke in štiri pravnukinje, ki jima delajo veselje.

Darinka in Jožef Corel , dolgoletna člana DU Kočevje, sta 26. julija slavila biserno poroko. V zakonu sta se jima rodila sin Jože in hčerka Nevenka, sta pa tudi ponosna babica in dedek štirih vnukov ter prababica in pradedek petih pravnukov.

  

Nekdanji maturanti ekonomske šole spet skupaj 

V Murski Soboti so se srečali nekdanji maturanti, ki so pred 60 leti obiskovali ekonomsko šolo v Murski Soboti. Šolanje je uspešno končalo 26 učencev, na zadnjem srečanju se jih je zbralo nekoliko manj. Sprejel jih je sedanji ravnatelj šole Darko Petrijan in jih popeljal po šolskih prostorih. 
(Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media