Na zdravstvena vprašanja odgovarja zdravnica internistka prim. Tatjana Erjavec  

Dobro je vedeti | okt. '18

TEŽAVE ZARADI ČAKALNIH DOB 

Tokrat odgovarjam na načelna vprašanja, ki se dotikajo pereče teme v našem zdravstvu – čakalnih dob. Prva bralka ima neredno bitje srca, osebna zdravnica je pri pregledu krvi ugotovila, da delovanje ščitnice ni normalno, zato je napisala napotnico za specialista. Datum pregleda ima čez 9 mesecev. Druga je starejša gospa, ki je bila po 10 mesecih čakanja na pregledu pri ortopedu. Predlagal ji je vstavitev umetnega kolka. Operacija bo šele čez 6 mesecev.

Na takšna vprašanja je težko odgovoriti brez nelagodja in dodatnih vprašanj. V prvem primeru bo 9 mesecev ostalo nerešeno vprašanje vrste bolezni ščitnice, zdravljenja, morebitnega poslabšanja njenega delovanja in posledic na drugih organih. V drugem primeru so prisotni stalna bolečina, jemanje protibolečinskih tablet, slabša gibljivost, depresija in strah pred operacijo. Zaradi krhkosti v starosti in ne nazadnje »časovne omejenosti« bosta lahko diagnostika ali pa zdravljenje bolezni prepozna. To se dogaja, se je in se bo dogajalo še naprej. Predvsem v primeru dodatne diagnostike se mi zdijo najpomembnejša pojasnila v zvezi z boleznijo in zaupanje osebnemu zdravniku. Njihovo delo je med najtežjimi v medicini. Poleg izjemnega občutka za bolnika morajo imeti še tisti šesti čut, da znajo preceniti, kdaj se mudi in kdaj lahko za zdravljenje in diagnozo bolezni pregled specialista počaka. Na podlagi tega imajo možnost napotitev k specialistu glede na ocenjeno stopnjo nujnosti.

Če presodijo, da preiskava ne bo odločilno vplivala na način zdravljenja in potek bolezni, potem je prav, da se z bolnikom pogovorijo, zakaj je tako. Ampak vedno je premalo časa ali preveč bolnikov. Kljub temu imate bolniki vso pravico, da dobite odgovore na vprašanja, zato jih zapišite in ne pozabiti vprašati. Med čakanjem na pregled pri specialistu upoštevajte navodila in bodite pozorni na morebitne spremembe v zdravstvenem stanju. Pomembno je, da se na to odzovete in opozorite svojega zdravnika. Morda bo treba spremeniti stopnjo nujnosti.

Pri drugem vprašanju sem brez pametnega odgovora. Med čakanjem na operacijo poskušajte biti čim bolj aktivni, pazite, da ne boste pridobili telesne teže, delajte vaje za močne mišice rok, redno zdravite druge bolezni, da bo rehabilitacija po operaciji čim hitrejša in uspešnejša.  

SVETOVALNI TELEFON: 

Tatjana Erjavec odgovarja tudi po telefonu. Pokličite jo v ponedeljek, 8. oktobra, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media