Naše zgodbe

okt. '18

Poslušam televizijska poročila o skupini starejših, ki se vsako jutro druži in telovadi. Vsi so vitalni, nasmejani, vidi se, da so že upokojeni, a še zdaleč niso betežni starci, da bi jim lahko rekli starostniki, kot jih je imenoval novinar. Opažam, da starejše v medijih pogosto imenujejo kar starostniki, čeprav gre za najbolj raznoliko skupino ljudi, starih od 55 do 100 in več let, ki jih še zdaleč ne opredeljujejo samo leta. Nekdo je še pri osemdesetih vitalen in družbeno aktiven, spet drugi pa zaradi hude bolezni priklenjen na posteljo. A ne glede na to si vsi zaslužijo spoštljiv odnos. Zaradi starosti ne sme biti nihče stigmatiziran, starost je darilo življenja, ki si ga prislužimo.

S podaljševanjem staranja se spreminja tudi starostna struktura prebivalcev, povečuje se število starejših od 80 let in strokovnjaki pravijo, da se bo staranje še podaljševalo. Starejši pa ne dosegajo le višjih starosti, ampak so tudi drugačni od prejšnjih generacij. In kot pravi dr. Božidar Voljč, vsaka starost lahko nekaj ponudi, zato starejših v družbi ne bi smeli kar odrezati. 

Staranje prebivalstva prinaša umiritev družbe, ki jo ob vse hitrejšem tempu nujno potrebujemo ljudje in tudi narava. Letos mineva natanko sto let od konca prve svetovne vojne, a že čez dobrih dvajset let po koncu prve morije se je zakuhala druga svetovna vojna, ki je spet povzročila nesmiselne smrti, na stotine nedolžnih žrtev, uničenih družin, otroštev in ogromno materialne škode. Vse moramo storiti, da se kaj takega ne bi nikoli več ponovilo. K temu naj bi prispevalo tudi staranje, ki prinaša modrost in biološko umiritev, saj si starajoče se družbe ob pomanjkanju mladih težko privoščijo vojskovanje. 

Staranje pa zadeva tudi mlade, zato so dobrodošli primeri dialoga o staranju v družbi s pomočjo dobrih knjig, o katerih pišemo v tokratni Vzajemnosti. Zgodbe staranja so zgodbe o nas, o starejših, ki so bili nekoč mladi, in mladih, ki jih jesen življenja še čaka. V medsebojni solidarnosti in prepletanju pa bo življenje bogatejše za vse.

Jožica Dorniž


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media