NOVICE OD VSEPOVSOD

okt. '18

V Ljubljani Park Angele Piskernik

Pri Koseškem bajerju v Ljubljani je del poti Spominov in tovarištva poslej preimenovan v Park Angele Piskernik, znamenite slovenske botaničarke, naravovarstvenice, muzealke in profesorice.

Koroška Slovenka je bila rojena avgusta 1886 v Lobniku pri Železni Kapli in je bila prva Slovenka z doktorskim nazivom iz naravoslovja. Doktorat si je pridobila leta 1914 na Univerzi na Dunaju. Dve leti kasneje je dobila službo v Kranjskem deželnem muzeju Rudolfinum v Ljubljani. Znano je, da je imela kot ženska precej težav med moškimi izobraženci, v prid pa ji tudi ni bilo dejstvo, da je kot članica katoliškega ženskega gibanja aktivno agitirala ob koroškem plebiscitu. Zaradi varčevalnih ukrepov tedanje vlade v Beogradu je leta 1926 izgubila službo in se je preživljala kot profesorica matematike, fizike, prirodopisa in higiene na gimnazijah v Ljubljani in Novem mestu. Zaradi odkritega delovanja proti okupatorju so jo aretirali in jo leta 1943 odpeljali v koncentracijsko taborišče Ravensbrück, od koder se je izčrpana vrnila šele poleti leta 1945. Še isto leto je postala ravnateljica Prirodoslovnega muzeja v Ljubljani, ki ga je vodila vse do leta 1953. Angela Piskernik je med drugim zaslužna za zavarovanje našega edinega alpskega botaničnega vrta Julijana v Trenti, njeno temeljno delo pa je Ključ za določanje cvetnic in praprotnic. Umrla je v Ljubljani leta 1967.

Na Piskernikovo so zelo ponosni tudi v njeni rojstni Železni Kapli, zato so se otvoritve parka v Ljubljani udeležili tudi njeni rojaki onstran meje in tamkajšnji slovenski župan Franc Jožef Smrtnik. (Besedilo in fotografija: Jožica Hribar)

Spoprijateljite se z računalnikom ali pametnim telefonom

Na Inštitutu Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje so v zadnjem desetletju razvili in dodobra preizkusili družabništvo dijakov z upokojenci ob učenju računalništva in druge sodobne informacijsko-komunikacijske tehnologije (pametni telefon, tablični računalnik …). Inštitut kratko usposobi tako dijake kot upokojence za kakovostno medgeneracijsko druženje in učenje računalništva, nato pa jih skupaj z mentorjem iz šole spremlja. Dijak in upokojenec se družita enkrat na teden vse šolsko leto. Lepo medgeneracijsko prostovoljstvo se odvija ob koristni dejavnosti za oba: dijak svoje znanje uspešno prenese na tistega, ki to potrebuje, upokojenec se nauči rabe sodobne tehnologije za svoje potrebe, obenem pa spontano prenese marsikatero življenjsko izkušnjo, spomin in doživetje na mlajšega.

Program se začne jeseni. Upokojenci, ki ste iz Ljubljane ali okolice in bi si želeli ob prijetnem druženju z mladim človekom brezplačno naučiti uporabljati računalnik ali pametni telefon ali pa svoje znanje poglobiti, se lahko prijavite na Inštitut Antona Trstenjaka do 10. oktobra na telefonski številki 01 433 93 01 ali po e-pošti: institut.antona.trstenjaka@gmail.com.

Domači kruh najbolj diši

Gotovo ste že slišali, da so za koga rekli, da je dober kot kruh. Da ta rek ni kar tako, so se prepričali vsi, ki so se udeležili dogodka Naj Fala kruh 2018, kjer so izbirali najboljše doma spečene kruhe. Dogajanje je popestril radijski voditelj Miha Deželak, za glasbeno poslastico sta poskrbela Urban in Jan. Med ljubiteljskimi peki so se štirje razveselili lovorike Naj Fala kruh 2018: Nada Lunder s pisanim kruhom iz bučnega pireja in pesta iz bazilike v kategoriji pšenični kruh ter Mojca Dolinar s kostanjevim kruhom s suhimi hruškami v kategoriji mešani kruh, Jernej Bahor pa je spekel najboljši kruh iz posebnih vrst moke, in sicer pirin kruh s kurkumo. Obiskovalci so največ glasov namenili pšeničnemu kruhu iz krušne peči, ki ga je spekla Fani Rožič. 

Poleg prijetnega druženja pa je imel dogodek tudi dobrodelno noto, saj so prinesene kruhe po dogodku podarili društvu Food for Life, ki deli hrano socialno ogroženim družinam.

 

Čezmejno sodelovanje pri oskrbi starejših

Zavod za oskrbo na domu Ljubljana je nosilec projekta Integriran pristop oskrbe starejših ljudi na domu (CrossCare – HomeCare), v katerem sodeluje še nekaj partnerjev iz Slovenije in Hrvaške. 

Poudarek projekta, ki bo trajal do 31. avgusta 2020, je na integriranem pristopu oskrbe na domu, ki združuje storitve zdravstvenega in socialnega varstva. Uporabniki bodo na svojem domu dobili brezplačne storitve delovne terapije, fizioterapije, zdravstvene nege in dietetike, ki bodo sovpadale z izvajanjem storitev socialne oskrbe.

K sodelovanju bodo pritegnili predvsem tiste uporabnike, ki živijo zunaj urbanih središč Ljubljane, Maribora, Zagreba ter Međimurske županije ter na širšem območju Brežic in Karlovca. Čezmejno sodelovanje naj bi pripomoglo k izmenjavi dobrih praks, organizirali naj bi delavnice za skupno usposabljanje socialnih in zdravstvenih delavcev in oblikovali skupen model za celostno in posamezniku prilagojeno obravnavo in oskrbo z inovativnimi rešitvami.

Ko vas zapelje Kavalir

Po središču Ljubljane, po conah, rezerviranih le za pešce, vsak dan kroži šest Kavalirjev, ličnih zelenih vozil na električni pogon, ki pridejo prav zlasti tistim, ki težko hodijo. Trije zastekljeni avtomobili vozijo vse leto, saj so ogrevani. Kavalir nima določenih postaj. Ko ga vidite in se želite peljati, vozniku le pomahajte, in če ima še proste sedeže, vam bo ustavil. Naenkrat se lahko pelje pet potnikov, vožnja je brezplačna. Lahko pa Kavalirja tudi naročite, ko ga potrebujete, na primer za obisk tržnice. Pokličite na telefonsko številko 031 666 332 in najkasneje v četrt ure se bo vozilo pripeljalo na dogovorjeno mesto. Prevoz lahko naročite od 8. do 20. ure. V dneh pred prvim novembrom vozijo Kavalirji na območju pokopališča Žale običajno med 9. in 17. uro. Vozijo po krožni poti in ustavljajo na osmih postajah, lahko pa ga tudi pokličete.

Kinodvor vabi

V ljubljanskem Kinodvoru se je začela nova sezona Filmskih srečanj ob kavi, abonmaja za poznejša leta. Filmske predstave so enkrat ali dvakrat na mesec, praviloma ob sredah, ob 10. uri dopoldne, ki jim sledi pogovor z gostom. Film ponovijo še ob 15. uri, pogovor pa si lahko gledalci ogledajo na spletni strani.

V sredo, 24. oktobra, bo na sporedu film, ki ga je režiral Spike Lee, Črni KKKlanovec o temnopoltem policistu, ki se v sedemdesetih letih v ZDA infiltrira v Ku Klux Klan, da bi razkril njegova grozodejstva. Po filmu se bo filmska kritičarka Ingrid Kovač Brus pogovarjala z upokojenim novinarjem Mitjo Meršolom.

Več o programu: www.kinodvor.org/filmska-srecanja-ob-kavi/. Za vse predstave so na voljo tudi vstopnice za izven, na voljo pa je še nekaj prostih mest v Popoldanskem abonmaju ob 15. uri.

Z rožnato proti raku na dojki

Oktober je svetovni mesec ozaveščanja o raku na dojki, ki so ga pri slovenskem združenju za boj proti raku dojk Europa Donna poimenovali kar rožnati oktober. Pripravili bodo številne dejavnosti, s katerimi ozaveščajo širšo javnost o raku na dojki in opozarjajo na pomen zgodnjega odkrivanja in učinkovitega zdravljenja bolezni. Opozarjajo tudi, da telesna dejavnost zmanjšuje tveganje za nastanek rakavih obolenj, zato že vrsto let organizirajo humanitarne teke pod skupnim imenom Tek in hoja za upanje, ki so namenjeni gibanju, druženju in zbiranju sredstev. Letos so ponekod že tekli, pridružite pa se jim lahko še v Novi Gorici (6. 10.), Slovenski Bistrici (13. 10.), na Jesenicah (15. 10.) in v Postojni (20. 10.).

Da bi si predstavljali, kakšne so razlike med zdravim, ogroženim in bolnim telesom, pa vabijo na razstavo Body Worlds Vital, ki bo od 20. oktobra 2018 do 20. januarja 2019 odprta na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Na ogled bodo človeška telesa in posamezni organi, ki so jih s pomočjo posebne tehnike – plastinacije ohranili take, kot so dejansko bili ob smrti. Ob razstavi bo potekal spremljevalni program z brezplačnimi predavanji o pomenu zdravega življenjskega sloga.

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media