Na vprašanja s področja pacientovih pravic odgovarja mag. Boštjan J. Turk

Dobro je vedeti | nov. '18

ČAKALNE DOBE

Bralka ima težave z revmo. Odločila se je za pregled pri revmatologu, ki ji ga je priporočila sestra, zdaj pa nanj čaka že več kot eno leto. Slišala je, da bi moral biti pregled opravljen najkasneje v enem letu. Zanima jo, kako je s čakalnimi dobami.

Čakalne dobe za marsikatero storitev v Sloveniji so nedopustno dolge. Problem je tudi napačna praksa številnih izvajalcev, ki paciente najprej razvrščajo (triažni postopek) in šele nato vpišejo v čakalne sezname. To ustvarja zmedo v sistemu, saj se dogaja, da so objavljeni neverodostojni podatki o številnih čakalnih dobah.

Sicer pa velja pravilo, da mora izvajalec zdravstvene dejavnosti, če ne more pacientu takoj ponuditi storitve, voditi čakalni seznam in spoštovati vrstni red čakajočih ob upoštevanju prednostnih kriterijev (nujno, zelo hitro, hitro, redno).

Čakalnega seznama sicer ne vodijo za zdravstvene storitve pri izbranem osebnem zdravniku splošne oziroma družinske medicine, izbranem osebnem ginekologu in izbranem osebnem pediatru ter za preventivne preglede. Izvajalec zdravstvene dejavnosti v mreži izvajalcev javne zdravstvene službe mora za te storitve in zdravstvene storitve, pri katerih ni čakalnih dob, voditi le naročilno knjigo.

Na zdravstvene storitve, za katere je bila izdana napotnica, se lahko pacienti pri izvajalcih zdravstvene dejavnosti (na primer pri zdravniku, zdravstvenem domu) naročijo sami (elektronsko, telefonsko, po pošti, osebno), še bolje pa je, da se dogovorijo, da jih naroči kar osebni zdravnik. 

Če se pacienti dogovorijo, da bo napotnico izvajalcu zdravstvene dejavnosti predložil osebni zdravnik, jo mora predložiti najpozneje naslednji dan, če je na napotnici označena stopnja nujnosti »nujno«, v petih dneh, če je označena stopnja nujnosti »zelo hitro«, oziroma v štirinajstih dneh, če je stopnja nujnosti »hitro« ali »redno«. Pacienti naj bodo pozorni, da zdravniki te roke tudi upoštevajo.

Za prvi pregled na področju revmatologije je trenutno v veljavi uradna čakalna doba 12 mesecev, in sicer za stopnjo nujnosti »redno«. To sicer pomeni, da je izvajalec zdravstvene dejavnosti v vašem primeru že prekoračil skrajni rok.

Vendar pa je glede tega uveljavljena tudi (pomembna) izjema. Omejitev glede najdaljše dopustne čakalne dobe namreč ne velja, če pacient želi, da je zdravstvena storitev opravljena pri točno določenem izvajalcu zdravstvene dejavnosti, zdravstvenem delavcu ali zdravstvenem sodelavcu in če želi zavarovana oseba uveljavljati pravico do nadomestnega termina.                        


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media