Na zdravstvena vprašanja odgovarja zdravnica internistka prim. Tatjana Erjavec

Dobro je vedeti | nov. '18

ZDRAVLJENJE SLADKORNE BOLEZNI

65-letni bralki so pred pol leta naključno odkrili sladkorno bolezen. V prvih treh mesecih je upoštevala dieto. Vrednost krvnega sladkorja v krvi je s 14 mmol/l padla na 12 mmol/l. V lekarni je sicer vzela predpisana zdravila, pa se ne more odločiti, da bi jih začela jemati, ker želi poskusiti še naravna zdravila. Po 6 mesecih ima krvni sladkor na tešče med 9 in 10 mmol/l. Počuti se dobro, tlak ima okoli 150/90mmHg in malo povišan holesterol. Sprašuje, ali obstaja še kakšna druga možnost.

Sladkorna bolezen je kronična presnovna bolezen, ki je nedvomno povezana z večjo pojavnostjo srčno-žilnih obolenj, invalidnostjo in umrljivostjo. Povišana raven glukoze v krvi povzroča okvare drobnega žilja, ki posredno vplivajo na delovanje organov (oči, ledvice, živčevje) in velikega žilja (ateroskleroza možganskih, srčnih ali arterij spodnjih okončin). Osnova zdravljenja sta pravilna prehrana in zdrav način življenja.

Zapleti na malem žilju so dokazano povezani z urejenostjo sladkorne bolezni. Povečana raven sladkorja namreč neposredno okvari žilno steno, povzroča njeno zadebelitev in motnje v prekrvitvi organov. Velja načelo: boljša je urejenost krvnega sladkorja, manj zapletov lahko pričakujemo. Prav zaradi zapletov, ki lahko privedejo do slepote, ledvične odpovedi ali okvare živcev, je zgodnje in učinkovito zdravljenje zelo pomembno.

Pri okvarah velikih arterij je povišan krvni sladkor tisti, ki sproži prve spremembe v žilni steni in poveča dojemljivost le-te za druge dejavnike tveganja (povišan krvni tlak, povečane maščobe in drugo). Več je dejavnikov tveganja, hitrejša je ateroskleroza. Ureditev krvnega sladkorja je ključnega pomena samo v začetku bolezni, kasneje pa mora biti pridruženo zdravljenje tudi drugih dejavnikov tveganja.

Preprečevanje kasnejših srčno-žilnih zapletov je torej učinkovito ob zelo zgodnjem in dobrem uravnavanju krvnega sladkorja. Zato mislim, da je pri bralki treba vključiti zdravljenje z zdravili. In to ne samo sladkorja, ampak tudi povišanega krvnega tlaka in maščob. Osnoven je seveda zdrav življenjski slog. Lahko uporablja tudi dopolnilna »domača« zdravila naših babic ali zdravilcev, kar pa mora njen zdravnik vedeti.

Tatjana Erjavec odgovarja tudi po telefonu. Pokličite jo v ponedeljek, 5. novembra, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media