OD VSEPOVSOD 

nov. '18

Cankar na knjižnem sejmu

Krizantema kot simbol in globok poklon v spomin Ivanu Cankarju ob 100. obletnici njegove smrti ter 20.000 knjig bodo zaznamovale 34. slovenski knjižni sejem, ki bo od 20. do 25. novembra v Cankarjevem domu. Država v fokusu bo Madžarska, sejem bo gostil Postojno v Vilharjevem letu, na Pisateljskem odru bodo praznovali 70. rojstni dan pisatelja, dramatika in esejista Draga Jančarja. Sejem bo spremljalo več kot 100 dogodkov – od predstavitev knjig in pogovorov z avtorji do glasbenih in kulinaričnih dogodkov, predvsem pa ugodni popusti za nakup knjig.

Majhni posegi za velike učinke

Raziskave kažejo, da starejši večino časa preživijo doma, v svoji hiši ali stanovanju. Zato je še posebej pomembno, da živijo varno in si v ta namen prilagodijo okolje. Kaj lahko vsak stori zase in kako lahko že z majhnimi posegi bistveno izboljšamo bivalne pogoje za samostojno in varno bivanje, boste izvedeli na delavnici o prilagoditvi bivalnega okolja za varno staranje, ki bo 8. novembra ob 10.30 v Knjižnici Otona Župančiča v Ljubljani (mediateka). Udeležba na delavnici je brezplačna, prijave sprejemajo na tel. št.: 01 308 51 22 ali e-naslovu: ssu@mklj.si.

 

Filmska srečanja ob kavi

Novo filmsko srečanje v ljubljanskem Kinodvoru bo v sredo, 21. novembra, ob 10. in nato še ob 15. uri. Na ogled bo film režiserja Paula Thomasa Andersona Fantomska nit (Phantom Thread). Ingrid Kovač Brus bo po dopoldanski projekciji filma gostila Majdo Širca.

Postani člen verige dobrih ljudi

Po podatkih iz leta 2017 živi v Sloveniji pod pragom revščine kar 268.000 ljudi, najhuje pa je, kot ugotavljajo pri Zvezi prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje, da narašča dolgotrajna, celo večgeneracijska revščina, ki pa jo družine še vedno močno skrivajo. 

Revščina močno zaznamuje otroke, zato je ob letošnjem mednarodnem dnevu boja proti revščini zaživel nov projekt Veriga dobrih ljudi. Ker ljudje potrebujejo več kot le paket hrane in plačilo položnic, jim priskrbijo psihosocialno pomoč, organizirajo delavnice, kjer lahko pridobijo nova znanja in okrepijo svojo funkcionalnost, pomagajo pri odpravljanju birokratskih ovir …

Dolgoročni cilj projekta je družinam dati spodbudo, znanje in moč za uspešno samostojno življenje. Drugi cilj je senzibilizacija družbe, zavedanje, da nismo odgovorni le sami zase, pač pa tudi za šibkejše od nas. Zgodbe ljudi, ki so se znašli v stiski in našli pot iz nje, bodo predstavljali mediji, saj je partner projekta medijska hiša Pro Plus.

Član verige lahko postane vsak izmed nas. Če pošljete SMS-sporočilo s ključno besedo VERIGA5 na telefonsko številko 1919, boste prispevali 5 evrov za pomoč družinam v stiski, s ključno besedo Veriga boste prispevali en evro, s klicem na številko 090 93 30 86 pa boste prispevali 2,99 evra.

Več o projektu Veriga dobrih ljudi najdete na spletni strani www.verigadobrihljudi.si ter www.dobri-ljudje.si.

Varstveni dodatek ne bo nižji

Vlada je na prvi seji potrdila predlog novele zakona o socialnovarstvenih prejemkih, ki ohranja denarno socialno pomoč in varstveni dodatek na enaki višini kot do zdaj tudi po 1. januarju 2019. Varstveni dodatek bo znašal 577,34 evra, denarna socialna pomoč pa 392,75 evra.

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer je napovedala, da bodo na ministrstvu pregledali mehanizme podeljevanja socialnih transferjev, da ne bi prihajalo do zlorab.

Zaščita pred gripo in pnevmokoki

V prihodnjih mesecih lahko pričakujemo večje obolevanje za gripo, običajno pa je vrh sezone gripe januarja ali februarja, so sporočili iz Nacionalnega inštituta za javni zdravje (NIJZ). Gripa je bolezen dihal, ki se zelo hitro širi, saj se virus prenaša s kužnimi kapljicami, kihanjem in kašljanjem in prek površin, ki so onesnažene z izločki dihal obolelega z gripo. Nevarna je zaradi zapletov, ki lahko povzročijo poslabšanje kronične bolezni ali celo smrt.

Cepljenje proti gripi zdravniki priporočajo vsem prebivalcem, še posebej pa starejšim od 65 let in bolnikom s kroničnimi boleznimi pljuč, srca, ledvic, diabetikom, osebam z imunsko pomanjkljivostjo ali zdravljenim s kemoterapijo ali radioterapijo, bolnikom z rakom ter stanovalcem  domov za starejše. Vsem tem strokovnjaki priporočajo tudi cepljenje proti pnevmokoknim okužbam, ki povzročajo pljučnico ter tudi okužbo krvi (sepsa) in gnojni meningitis.

Cepite se lahko  pri izbranih zdravnikih in v ambulantah na območnih enotah NIJZ po vsej Sloveniji.

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media