Druženje | dec. '18

DRUŽENJE

PIRAN

Društvo upokojencev Piran je v sodelovanju s piransko občino že osmo leto zapored organiziralo prireditev Dan starejših občanov. Portoroški Avditorij so zasedli otroci, dijaki, starostniki in visoki gostje. Predsednik DU Piran Zdravko Taškar jim je predstavil delo društva in naloge, ki jih še čakajo v letu. S plesom, glasbo, akrobatskimi vragolijami, humorjem in petjem so se zvrstili nastopi otrok vrtca Mornarček Piran, telovadcev ŠK Flip Piran, mažoretk Twirling kluba Lucija, plesalk skupine Metulj. Nastopili so še humoristki Nadja in Valentina, mešani pevski zbor Portorož in klapa San Lorenco. Vsi nastopajoči so bili nagrajeni z gromkim ploskanjem. Po zaključku so sodelujoči in gledalci poklepetali in celo zapeli v preddverju avditorija. (Besedilo in fotografija: Zdravko Taškar)

CERKNICA

Društvo upokojencev Cerknica je članice in člane, ki so ali še bodo praznovali okroglo obletnico svojega rojstva (od 70 do 90 in več let), povabilo na srečanje. Ženski pevski zbor Lipa jim je s pesmijo čestital za njihov okrogli jubilej, prisluhnili so tudi harmoniki Borisa Ruparja, predsednika DUC, in se še veselo družili. (Besedilo: Cveta Levec, fotografija: Zdenka Zakrajšek)

ŠEMPETER PRI GORICI

KUD Goriške palete, ki deluje že 25 let, združuje ustvarjalce s celotnega Goriškega. V oktobru so člani likovne sekcije ter sekcij za keramiko in fotografijo predstavili svoja dela na tretji jubilejni razstavi v vili Coronini v Šempetru pri Gorici. Odprtje je popestril kulturni program, v katerem sta sodelovala sopranistka Polona Kante in ljubiteljski pesnik Bore Mitovski, član Goriške palete.

(Besedilo: Cvetka Ipavec, fotografija: David Verlič)

IZOLA

V Izoli so tudi letos pripravili Teden starejših občanov, v katerem se je zvrstilo obilo kulturnih in športnih dogodkov. Na osrednji prireditvi v kulturnem domu so nastopili otroci OŠ Livade, OŠ Vojke Šmuc, OŠ Korte, OŠ Dante Alighieri, iz vrtcev Mavrica in L Aquilone ter ženska pevska skupina Morje izolskega andragoškega društva.

Dom upokojencev je gostil gledališko skupino VDC Sonček Koper, pripravili so še potopisno potovanje, jesensko dopoldne ob glasbi, tombolo in obisk klovnov zdravnikov Rdeči noski. Potekali so še turnirji taroka, pikada in balinanja, delavnice ročnih del ter razstava del slikarskega in fotografskega ekstempora. Na odprtju razstave je nastopil ženski pevski zbor Sinji Galeb izolskega društva upokojencev pod vodstvom dr. Ive Dobovičnik. (Besedilo in fotografija: Zlata Radikon)

 

VRHNIKA

Upokojenke in upokojenci Društva upokojencev Vrhnika, učenke in učenci OŠ Antona Martina Slomška in Zavod Ivana Cankarja so pripravili kulturni dogodek ob 100. obletnici smrti velikega pisatelja in rojaka. Dedki in babice ter učenke in učenci v zadovoljstvo vseh že nekaj let sodelujejo na različnih področjih, a največ na kulturnem in izobraževalnem. Recital je pripravila in povezovala Mirjam Suhadolnik, učenke in učence je vodila Petra Žitko. Glasbeni trio je navdušil s svojo virtuoznostjo in natančnostjo. Z glasbeno spremljavo sta dogodek obogatila Smiljan Ogorelec in Tone Stanovnik.

 (Besedilo: Elica Brelih, fotografija: Željko Jadanić)

FILOVCI

Filovske pevke, ki so kar tri desetletja bogatile veliko prireditev, so z oktobrskim koncertom zaključile svojo pevsko kariero. Delovale so pod okriljem Kulturno-turističnega društva Filovci, velikokrat pa so zastopale Društvo upokojencev Moravske Toplice. Pele so ljudske in ponarodele ter cerkvene pesmi v slovenščini in madžarščini in posnele tri zgoščenke. Preizkusile so se tudi v satiri in na dramskem področju, sodelovale so pri prikazih domačih opravil. Pred 15 leti so navezale stike s Kulturno-umetniškim društvom Fran Maselj Podlimbarski iz Krašnje v občini Lukovica, sodelovale so tudi s KUD Dolina in KTD Žlaki Sebeborci in drugimi kulturnimi društvi.

Vodja Filovskih pevk je bila Marija Vegi, pevke pa Marija Mesarič, Marija Kerman, Darinka Horvat, Marija Škerget, Alojzija Maučec, Marija Ošlaj in Kristina Gerič.
(Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

 

RAKEK

Člani Društva upokojencev Rakek se v hladnih dneh spominjajo toplega septembra, ko so se odpravili na štiridnevni izlet na otok Vis. Vis slovi po lepih plažah, prijetnem podnebju in zanimivi zgodovini. O vsem tem so se prepričali tudi izletniki z Rakeka, saj so prekrižarili otok in si ogledali vse naravne in zgodovinske znamenitosti – od Komiže do ostankov letališča iz 2. svetovne voljne, Titove špilje, arheološkega muzeja in zbirke amfor. Zapeljali so se tudi na otok Biševo in občudovali znamenito modro špiljo. Ostalo pa jim je še dovolj časa za kopanje, sprehode in oglede mesta.
(Besedilo: Jana Skuk, fotografija: Olga Smodila)

ZADVOR LJUBLJANA

Člani Društva upokojencev Zadvor Ljubljana so se oktobra udeležili izleta po dolini Neretve. Med drugim so si ogledali kraj Imotski v Hercegovini ter Rdeče in Modro kraško jezero. Ogledali so si tudi Ston na Pelješcu, čudovito staro mesto z mogočnim obzidjem. Na plantažah mandarin pa so se najedli sladkih sadežev in jih precej natrgali za domov. (Besedilo: Jožef Drab, fotografija: Franc Košir)

 

JANŽEV VRH

Krajevna organizacija Rdečega križa Janžev Vrh je organizirala srečanje starejših občanov. Udeležilo se ga je 22 občanov z Janževega Vrha, Melanjskega Vrha in dela Ptujske Ceste. Na Janževem Vrhu že tri leta samostojno deluje Društvo upokojencev Grozdek. Kot je povedal predsednik društva Jože Vaupotič, je vanj včlanjenih okrog 130 članov iz občin Radenci in Gornja Radgona, imajo lastni prapor, vsako leto skupaj z okrajnim odborom Rdečega križa in domačim gasilskim društvom pripravijo medgeneracijsko srečanje, pred božično-novoletnimi prazniki pa obdarijo člane, ki so stari 80 in več let. V društvu so ponosni na mešani pevski zbor pod vodstvom Marte Kovačič, ki je zapel na srečanju starejših občanov. (Besedilo in fotografija: Dani Mauko)

ORMOŽ

MZDU Ormož, ki združuje občine Ormož, Središče ob Dravi in Sveti Tomaž, vsako leto pripravi srečanje kulturnikov v drugem društvu. Gostitelj letošnjega je bilo Društvo upokojencev Sveti Tomaž. Nastopila sta pevska zbora društev Ivanjkovci in Velika Nedelja. Trije literati Danica Žerjav iz DU Središče ob Dravi, Ciril Hojnik in Marta Breznik iz DU Sveti Tomaž so se predstavili s svojimi pesmimi. Ljudske pevke iz Središča ob Dravi, Podgorcev in Svetega Tomaža so dokazale, da ljudska pesem v teh krajih še živi. Nastop je popestril kvartet Jeruzalem DU Miklavž pri Ormožu. Smeh, ki je pol zdravja, so jim pričarali člani DU Ivanjkovci. Skupina Künštni Prleki je zaigrala na stare instrumente in zapela prleško himno. Za ples pa je poskrbela folklorna skupina domačega društva.
(Besedilo: Jožica Rakuša, fotografija: Vera Prigl)

 

ŠMARJE PRI JELŠAH

Plesalke skupine IRRY DANCE prihajajo iz Celja in Šmarja pri Jelšah. V skupini pleše devet plesalk: Milena Pavlekovič, Darja Vita, Blanka Kajba, Brigita Fijavž, Boža Prevolnik, Mojca Jošt, Maja Vengust, Ana Kalčič ter voditeljica in koreografinja Irena Majcen. Kot se rade pošalijo, so večgeneracijska sestavljenka. Skupina vedno preseneča z novimi koreografijami, lepimi oblačili in nastopi, na katerih pokažejo, da so plesalke zabavne, polne veselja in energije. Ples je namenjen ženskam vseh starosti in postav, z njim odkrivajo svoje telo, skrbijo zanj in se ga naučijo vzljubiti takega, kot je, ples zadovolji telesno in duhovno dimenzijo, izraža čustva, prebuja žensko modrost in samozavest. Enako kot lani so tudi letos nastopile na Festivalu za tretje življenjsko obdobje v Ljubljani.
(Besedilo: Milenka Blažević, fotografija: Irena Majcen)

 

RAKEK

Vsakoletnega srečanja prostovoljcev Notranjske, ki izvajajo projekt Starejši za starejše pri društvih upokojencev, so se udeležili prostovoljci iz društev upokojencev Dragomer-Lukovica, Vrhnika, Logatec, Pivka, Rakek, Cerknica, Loška dolina in Martin Krpan Bloke. Namen srečanja je medsebojno druženje, izmenjava izkušenj in tudi prijetno preživet dan kot nagrada za celoletno delo. V imenu notranjske pokrajine je prisotne pozdravila pokrajinska koordinatorka projekta Jana Skuk, v imenu DU Rakek pa predsednik Franci Albreht, ki se jim je zahvalil za odgovorno in srčno delo.
(Besedilo in fotografija: Boža Vesel)

PRAZNOVALI SO

V vasi Satahovci v mestni občini Murska Sobota je Matilda Serec praznovala 109. rojstni dan v krogu svojih najdražjih in članov Društva upokojencev Krog-Satahovci. Rodila se je 22. oktobra 1909 v Kraščih na Goričkem v kmečki družini kot najstarejša med 11 otroki družine Gider. Ker doma ni bilo dovolj kruha za vse, je bila nekaj časa na sezonskem delu v Avstriji in Nemčiji. S pokojnim možem sta imela sina in hčer, z leti se je rod povečal za 9 vnukov, 13 pravnukov in 5 prapravnukov. Je dobrega zdravja, le pred nekaj meseci si je zlomila kolk. Sicer pa je bila vse življenje vesela, rada je pela in plesala in vsakemu namenila lepe besede.

Konec avgusta je dopolnila 90 let Rezka Butala iz Drganj dola pri Semiču. Zgradila si je lično hiško sredi vinogradov, v kateri sicer živi sama, vendar ni osamljena. Rada posluša ptice in občuduje rože, obdeluje vrt in vinograd. Rada pa tudi zapoje.

V vasici Coklovca pri Semiču je praznoval 90. rojstni dan član DU Semič Mirko Sever, po domače Štrausov Mirko. S pokojno ženo sta imela sina in hčer Mirko je zelo navezan na vnukinjo Matejo in vnuka Tineta, še prav posebno pa se razveseli pravnukinje Ane.

Ivanka Škrbe iz Žužemberka, članica DU Žužemberk, je v začetku oktobra praznovala 90. rojstni dan. Ima tri hčerke, tri vnuke in dva pravnuka. Ivanka ima izreden smisel za pisanje, saj je pisala pesmi in skeče. Še vedno rada bere, posluša radio in gleda televizijo, z veseljem se udeleži kakšne prireditve.

ČESTITAMO NAROČNIKOM

Vera in Jože Budja, dolgoletna člana Društva upokojencev Malečnik, sta praznovala 65. obletnico poroke. Ponovno sta se zaobljubila na svečanem obredu v farni cerkvi sv. Petra, ki so ga spremljali tudi sinova, snahi, vnuk, vnukinji in pravnuk. V imenu DU Malečnik sta jima čestitala predsednik Karli Jaušovec in podpredsednica Manca Klobasa ter jima izročila svečano spominsko listino.

Jožica in Blaž Dolinšek iz Velenja sta v mesecu novembru praznovala  diamantno poroko. Oba sta še polna energije in zdrava za svoja leta. V zakonu sta se jima rodili hčerki Mija in Blažka, imata tudi tri vnuke: Pio, Roka in Črta ter  pravnukinjo  Ivo. »Kar ne moreva verjeti, daje minilo že toliko let, odkar sva izrekla usodni DA«, pravita. Ko so ju vprašali, kakšen je recept za tako dolg in srečen zakon,  sta rekla: »Večkrat na dan si pogledava v oči in se objameva!«

Srečanje po 55 letih

Že štirinajstič so se zbrali sošolci, ki so pred 55 leti zapustili OŠ Gorišnica. Od 56 se je srečanja udeležilo 37 sošolcev, ki so obujali spomine iz šolskih dni. Med njimi je bila tudi takratna razredničarka Hedica Fric, ki je kljub svojim 95 letom še zelo čila gospa. (Besedilo in fotografija: M. V.)

Srečanje lesnih tehnikov po 50 letih

Sredi novembra so se na srednji lesarski tehnični šoli ŠC Ljubljana (nekdaj TŠ za kemijsko metalurško lesarsko in papirno stroko) v Ljubljani sestali na jubilejnem srečanju ob 50. obletnici mature takratni lesarski tehniki generacije 1967/68. Sedanja ravnateljica mag. Majda Kanop je devetnajstim nekdanjim dijakom omogočila ogled sodobno opremljenih delavnic za praktični pouk in drugih prostorov ter podoživetje razreda z oznako »119«, kjer so prebili štiri leta. Takrat je to šolo obiskovalo največ dijakov iz okolice Škofje Loke, Zgornje Savinjske doline in Ljubljane. Veseli izjemnega sprejema in strokovne ekskurzije so srečanje nadaljevali v Škofji Loki. Nekdanji razredničarki in profesorici Ileani Kopčavar so se oddolžili z obiskom na domu nekaj dni potem. (Besedilo in fotografija: Jože Miklavc)

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2023 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media