Na pokojninska vprašanja odgovarja Milena Paulini

Na pokojninska vprašanja odgovarja:
Milena Paulini

Dobro je vedeti | dec. '18

POGOJI ZA VDOVSKO POKOJNINO

Bralka A. K. iz Ljubljane navaja, da je njen dolgoletni zunajzakonski partner umrl leta 2005, ko je ona dopolnila 38 let starosti. Družinsko pokojnino uživa njun sin, ki bo zaključil šolanje predvidoma spomladi 2019, ko bo ona že dopolnila 52 let. Zanima jo, ali je upravičena do vdovske pokojnine po zunajzakonskem partnerju in pri kateri starosti jo lahko uveljavi.

Vdova oziroma vdovec pridobi po smrti moža oziroma žene pravico do vdovske pokojnine, če so izpolnjeni tako splošni pogoji na strani umrlega zavarovanca kot tudi posebni pogoji na strani vdove oziroma vdovca. Z vdovo oziroma vdovcem je pri pridobitvi pravice do vdovske pokojnine po umrlem zavarovancu izenačen tudi zunajzakonski partner, ki je z njim živel v življenjski skupnosti, ki je po predpisih o zakonski zvezi in družinskih razmerjih v pravnih posledicah izenačena z zakonsko zvezo.

Prikazan je samo večji odlomek članka. Ogled celotnih člankov je na voljo naročnikom, ki se za ogled članka v celoti lahko prijavijo tu.

Za prijavo potrebujete naročniško številko in PIN. Če ste naročnik, lahko za pridobitev številke PIN pošljete svoje podatke (ime, naslov, naročniška številka) na e-naslov evzajemnost@vzajemnost.si.

Če niste naročnik, se lahko naročite tu.


Vaši komentarji


© 2019 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media