Na vprašanja iz delovnega prava odgovarja Dušan Bavec

Dobro je vedeti | dec. '18

NADURNO DELO

Bralkinemu možu je delodajalec odredil nadurno delo precej čez 8 ur, zato jo zanima, ali lahko takšno delo zaradi omejitev odkloni.

Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) določa, da polni delovni čas na tedenskem nivoju v povprečju ne sme biti daljši od 40 ur oziroma se z zakonom oziroma kolektivno pogodbo lahko določi kot polni delovni čas tudi delovni čas, ki je krajši od 40 ur na teden, vendar ne manj kot 36 ur. 

Če obstaja v določenem obdobju potreba po daljšem delu od polnega delovnega časa, je to pod določenimi pogoji mogoče izvesti z ustrezno organizacijo in delitvijo dela z neenakomerno razporeditvijo ali začasno prerazporeditvijo delovnega časa, z uvajanjem novih izmen ali zaposlitvijo novih delavcev ali pa delom čez polni delovni čas (nadurno delo).  

Iz zakona izhaja, da je delavec dolžan na zahtevo delodajalca opravljati nadurno delo v primerih izjemoma povečanega obsega dela, če je potrebno nadaljevanje delovnega ali proizvodnega procesa, da bi se preprečila materialna škoda ali nevarnost za življenje in zdravje ljudi, če je nujno, da se odvrne okvara na delovnih sredstvih, ki bi povzročila prekinitev dela, če je potrebno, da se zagotovita varnost ljudi in premoženja ter varnost prometa, ter v drugih izjemnih, nujnih in nepredvidenih primerih, določenih z zakonom ali kolektivno pogodbo. 

Delodajalec mora delavcu nadurno delo odrediti v pisni obliki praviloma pred začetkom dela. Če zaradi narave dela ali nujnosti opravljanja nadurnega dela ni mogoče odrediti nadurnega dela delavcu pisno, se lahko odredi tudi ustno. V tem primeru se pisna odreditev vroči delavcu naknadno, vendar najkasneje do konca delovnega tedna po opravljenem nadurnem delu. 

Nadurno delo lahko traja največ osem ur na teden, največ 20 ur na mesec in največ 170 ur na leto. Delovni dan lahko traja največ deset ur. Dnevna, tedenska in mesečna časovna omejitev se lahko upošteva kot povprečna omejitev v obdobju, določenem z zakonom ali kolektivno pogodbo, in ne sme biti daljše od šestih mesecev. To pomeni, da delodajalec delavcu v posameznem tednu lahko odredi seveda tudi več kot 8 ur nadurnega dela in tudi več kot 20 ur na mesečnem nivoju.

Nadurno delo lahko s soglasjem delavca traja tudi več kot 170 ur na leto, toda skupaj največ 230 ur na leto. V primeru vsakokratne odreditve nadurnega dela, ki presega 170 ur na leto, mora delodajalec pridobiti pisno soglasje delavca. V primeru odklonitve delavec ne sme biti izpostavljen neugodnim posledicam.

SVETOVALNI TELEFON:

Pokličete ga lahko v sredo, 12. decembra, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media