Na zdravstvena vprašanja odgovarja zdravnica internistka prim. Tatjana Erjavec 

Dobro je vedeti | dec. '18

OPERACIJA KILE

82-letni bralki je kirurg predlagal operacijo popkovne kile, ki je že vrsto let enako velika in z njo nima težav. Poseg naj bi naredili v lokalni anesteziji, vendar bi morala dan ali dva ostati v bolnici. Operacije se boji, poleg tega ne bi rada pustila stanovanja brez nadzora. Zanima jo, kaj se ji lahko zgodi, če se za operacijo ne odloči.  

Kila (pruh) nastane pri oslabljenih mišicah trebušne stene. Zaradi tega se lahko potrebušnica z delom črevesa vrine med mišičje in izboči skozi trebušno steno. Opazimo jo kot izboklino, ki se običajno pojavi pri naprezanju trebušne stene. Lahko je prirojena ali pridobljena. Na nastanek vplivajo vsi ponavljajoči se dejavniki, ki povzročajo povečan tlak v trebuhu (napor, dvigovanje bremen, napenjanje pri odvajanju, debelost, nosečnost). Najpogostejša je kila v dimljah, pri ženskah in otrocih pa popkovna kila. V primeru popkovne kile je v vrečki lahko del tankega črevesa. Dokler lahko kilo potisnemo nazaj (reponibilna kila) v trebušno votlino, običajno ni zapletov, vendar se sama od sebe, torej brez operacije, nikoli ne bo pozdravila. Če se kila uklešči med mišice, strukture v vrečki ne dobijo dovolj hrane in kisika, zato propadejo. V takem primeru je lahko ogroženo življenje, zato je potrebna nujna operacija.

Zaradi posegov, ki niso nujni, se vedno znajdemo v dilemi. Na eni strani ne vemo, ali bo sploh kdaj prišlo do zapletov, na drugi strani lahko zapleti predstavljajo življenjsko ogrožajoče stanje. Načrtovane operacije so praviloma uspešnejše, ker se nanje lahko pripravimo tako z vidika zdravstvenega stanja kot psihološkega vidika. Pri starejših se moramo zavedati, da je z vsakim letom bolezni in krhkosti več. Zato gospe priporočam operacijo čim prej. Pri predlaganem posegu so bolniki običajno v bolnišnici samo čez dan. Predvidevam, da ji je zaradi mogočih pogostejših zapletov v starosti zdravnik predlagal, da bi ostala tam tudi čez noč. Res pa je, da lahko huda stiska, ki jo gospa doživlja pri takšni rešitvi, povzroči zaplete in slabši izid posega. Zato ta trenutek morda res še ni pravi za operacijo. Svetujem, da se izogiba dvigovanju bremen, skrbi za redno odvajanje blata in prosi osebno zdravnico, da ji predpiše kilni pas. V primeru bolečin v trebuhu v predelu kile, spremembe njene barve, nezmožnosti premika nazaj v trebušno votlino naj nujno obišče zdravnika. Seveda pa bo v primeru nujne operacije odsotnost od doma bistveno daljša.

SVETOVALNI TELEFON: 

Tatjana Erjavec odgovarja tudi po telefonu. Pokličite jo v sredo, 19. decembra, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media