Na zdravstvena vprašanja odgovarja zdravnica internistka prim. Tatjana Erjavec 

Dobro je vedeti | dec. '18

OPERACIJA KILE

82-letni bralki je kirurg predlagal operacijo popkovne kile, ki je že vrsto let enako velika in z njo nima težav. Poseg naj bi naredili v lokalni anesteziji, vendar bi morala dan ali dva ostati v bolnici. Operacije se boji, poleg tega ne bi rada pustila stanovanja brez nadzora. Zanima jo, kaj se ji lahko zgodi, če se za operacijo ne odloči.  

Kila (pruh) nastane pri oslabljenih mišicah trebušne stene. Zaradi tega se lahko potrebušnica z delom črevesa vrine med mišičje in izboči skozi trebušno steno. Opazimo jo kot izboklino, ki se običajno pojavi pri naprezanju trebušne stene. Lahko je prirojena ali pridobljena. Na nastanek vplivajo vsi ponavljajoči se dejavniki, ki povzročajo povečan tlak v trebuhu (napor, dvigovanje bremen, napenjanje pri odvajanju, debelost, nosečnost). Najpogostejša je kila v dimljah, pri ženskah in otrocih pa popkovna kila. V primeru popkovne kile je v vrečki lahko del tankega črevesa. Dokler lahko kilo potisnemo nazaj (reponibilna kila) v trebušno votlino, običajno ni zapletov, vendar se sama od sebe, torej brez operacije, nikoli ne bo pozdravila. Če se kila uklešči med mišice, strukture v vrečki ne dobijo dovolj hrane in kisika, zato propadejo. V takem primeru je lahko ogroženo življenje, zato je potrebna nujna operacija.

Prikazan je samo večji odlomek članka. Ogled celotnih člankov je na voljo naročnikom, ki se za ogled članka v celoti lahko prijavijo tu.

Za prijavo potrebujete naročniško številko in PIN. Če ste naročnik, lahko za pridobitev številke PIN pošljete svoje podatke (ime, naslov, naročniška številka) na e-naslov evzajemnost@vzajemnost.si.

Če niste naročnik, se lahko naročite tu.


Vaši komentarji


© 2019 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media