OD VSEPOVSOD

dec. '18

Pravljične vožnje z vlakom

Slovenske železnice so odprle mesec prazničnih voženj z vlaki in pravljičnimi junaki. Otroke iz vrtca Vodmat so pozdravili Božiček, ki bo potoval z muzejskim vlakom, potem pravljične vile, ki bodo najmlajše spremljale na potovanjih z vlaki v Pravljično deželo Celje (letos bo odprla vrata 14. decembra ob 17. uri, dogodki pa se bodo vrstili vse do 31. decembra), in škratka Dežele ljudskih pravljic Bled, ki bosta vsak konec tedna v decembru potovala z vlakom od Nove Gorice do Bleda in obdarovala otroke. Božiček bo tako že peto leto zapored potoval po Sloveniji s skoraj 100 let starim muzejskim vlakom. Že preteklo soboto se je peljal od Ljubljane do Postojne ter od Sežane do Nove Gorice. Od Ljubljane do Borovnice bo potoval 5. decembra, 6. ,7., in 8. decembra od Maribora do Dravograda in od Zidanega Mosta do Dobove, od Novega mesta do Črnomlja 9. decembra, od Ljubljane do Postojne in od Ptuja do Pragerskega 18. decembra, od Ljubljane do Grosupljega ter Litije pa 22., 23. in 24. decembra. V decembru Slovenske železnice ponujajo tudi ugodne prevoze za obiske adventnih mest, kot so Ljubljana, Zagreb, Celje, Maribor, Gradec in druga. Napovedali so še, da se bo 9. decembra spremenil vozni red, ki si ga lahko ogledate na spletni strani Slovenskih železnic. (Besedilo in fotografija: Jožica Dorniž)

Priznanja uspešnim društvom

Kip planinca je prejel Tomaž Banovec.

Na osrednjem dogodku Zveze društev upokojencev Slovenije Dnevu Zdusa konec novembra je predstavnike iz več kot 500 upokojenskih društev iz vse Slovenije in druge goste na Gospodarskem razstavišču pozdravil tudi predsednik vlade Marjan Šarec. Poudaril je pomen upokojenskih društev za družbo, saj skrbijo, da se ljudje po upokojitvi družijo in so še naprej aktivni. V vladi se zavedajo problematike starejših, vendar vsega ne morejo rešiti čez noč. Obljubil je, da se nameravajo z vso resnostjo lotiti tako ukrepov za izboljšanje gmotnega položaja kot tudi vzpostavitve demografskega sklada in sistema dolgotrajne oskrbe. Predsednik Zdusa Janez Sušnik se je zahvalil vsem, ki delajo v društvih in pokrajinskih zvezah, kjer skrbijo za druženje starejših in v okviru programa Starejši za starejše tudi za pomoč sovrstnikom. Podelil je priznanja najuspešnejšim društvom iz 13 pokrajinskih zvez. Priznanja so prejela društva upokojencev Slovenske Konjice, Kočevje, Jesenice, Pivka, Muta, Vrhnika, Ljutomer, Senovo, Kanal, Grajena, Šentilj pri Velenju, Litija in Velka. Posebno zahvalo in leseni kip planinca pa je prejel Tomaž Banovec, avtor Memoranduma 2018, ki so ga predstavljali političnim strankam. V kulturnem programu so nastopili KD Godba ljubljanskih veteranov, Mešani pevski zbor DU Ig in Folklorna skupina DU Naklo. (Besedilo in fotografija: Jožica Dorniž)

Predvajanje arhivskih posnetkov predstav

SNG Drama Ljubljana v sodelovanju z Arhivom RTV Slovenija ljubiteljem gledališča omogoča ogled arhivskih posnetkov predstav. Vsak drugi četrtek v mesecu ob 20. uri v projektu Arheologija gledališča obujajo spomin na najboljše dosežke Drame. Predvajanja so v Šugmanovem salonu, kot so poimenovali zgornji foaje, prostor nad Drama Kavarno. Vstopnino bodo namenili Skladu Jerneja Šugmana, ki ga je ustanovilo Združenje dramskih umetnikov Slovenije za štipendiranje nadarjenih gledaliških ustvarjalcev. Več informacij na: www.drama.si/o-drami/drama_center/arheologija-gledalisca.

 

Lepote in dobrote Furlanije

 Avtobus veselih naročnikov Vzajemnosti se je na martinovo soboto odpravil na potep po pokrajini sosednje Italije – Furlaniji. Slikovito mestece San Daniele dei Fruili slovi po odličnem pršutu, o čemer smo se prepričali ob obisku ene od kar 28 pršutarn, kolikor jih je v okolici. Na enem od trgov v Udinah, po naše Vidmu, po furlansko pa v Udinu, smo se ob prikazu starih uniform, orožja in vojaških vozil tudi turisti spomnili konca prve svetovne vojne. Izlet smo zaključili na kmečkem turizmu Sonje Štekar na italijanski strani Brd (Colio). Da smo med potjo videli in izvedeli marsikaj zanimivega in se srečno vrnili domov, sta poskrbela Kompasov vodnik Kristijan Jeršin Tomassini in voznik Ferdo. (Besedilo in fotografija: A. Ž.)

Podpora žalujočim

Kdor je pred kratkim izgubil bližnjega in je v stiski, lahko najde oporo v Klubu za žalujoče, ki deluje v okviru slovenskega društva Hospic v Kopru, Celju, Novi Gorici. Žalujoči, ki potrebujete strokovno podporo, se lahko prijavite na osebni razgovor ali se vključite v skupino, ki jo vodijo strokovni delavci. Žalovanje ni bolezen, pomaga nam, da izgubo (bližnjega) začenjamo sprejemati, pravijo v slovenskem društvu Hospic. Gre predvsem za medsebojno podporo in družabnost, ki jo vodijo usposobljeni prostovoljci.

V Ljubljani je klub v nastajanju. Srečanje žalujočih bo v ponedeljek, 17. decembra, od 17. uri do 19. ure na sedežu društva na Gosposvetski 9. Več informacij dobite na telefonski številki 041 365 848 ali 051 419 558, kjer se lahko tudi predhodno prijavite.

Dobrododelni Nasmeškotki

Na policah Hoferjevih prodajaln so tudi letos Nasmeškotki, praznični dobrodelni piškotki za en evro. Sredstva od njihove prodaje so tudi tokrat namenjena otrokom pod okriljem projekta Botrstvo v Sloveniji. Nasmehe za dober namen lahko delite tudi na družbenih omrežjih Facebook in Instagram, ob vsaki delitvi nasmejane vsebine z označbo #Nasmeškotek ali #DelimoNasmehe bo podjetje Hofer za otroke v stiski namenilo evro.

Povštri na mednarodnem festivalu vezenja

V Velenju so od 20. do 21. oktobra priredili že peti bienalni festival Vezenja. Pripravila ga je Univerza za tretje življenjsko obdobje Velenje skupaj z mestno občino in velenjskim muzejem. Posebna tema letos je bila povšter – blazina ali vzglavnik. Povštri iz različnih materialov in tkanin, z zelo raznovrstnimi polnili, celo v zdravilne namene ter z izjemno bogatimi vzorci tiskanega ali tkanega blaga ter okrasnimi poslikavami z veziljsko tehniko so lahko za etnografsko raziskovalne namene ter zbirke pravi izziv.

Festivala so se udeležile še ustvarjalke iz Srbije, Nemčije, Italije in Francije, ki so s slovenskimi primerjale vezilske tehnike in motiviko. Skupina ustvarjalcev izdelkov iz keramike Gambatte pa je pripravila serijo dodatkov k oblačilom iz keramike. Obiskovalci so lahko prisluhnili predavanju O motivih vezenin na Slovenskem etnologa in strokovnjaka za oblačilno kulturo in vezenje dr. Bojana Knifica.  (Besedilo in fotografija: Jože Miklavc)

Razstave jaslic

Na Gradežu pri Turjaku pripravljajo največjo razstavo jaslic, ki bodo razstavljene v hišah, kapelicah, kleteh, kaščah in na prostem od 16. decembra do 2. januarja 2019. V spremstvu vodnikov si jih med tednom lahko ogledate od 16. do 19. ure, v soboto in nedeljo od 13. do 19. ure.

V baziliki na Sveti Gori pri Novi Gorici bo 17. razstava jaslic po vrsti odprta od 16. decembra do 6. januarja 2019.

V župnijski cerkvi sv. Jurija v Piranu si lahko tradicionalno razstavo Jaslice v piranskih cerkvah ogledate od 16. decembra do 6. januarja 2019 vsak dan med 10. in 17. uro.

Posebno praznično doživetje bo sprehod v mraku po Božičnem Vojniku (od 15. decembra do 2. januarja 2019). Prebivalci na dvoriščih in vrtovih postavijo več kot 150 jaslic in podob svete družine, številne manjše pa so na ogled v Jernejevem domu.

Jaslice z vseh koncev sveta si lahko vse dni v letu, razen ponedeljka, ogledate v Muzeju jaslic Brezje. Več kot 400 jih je na ogled in so iz najrazličnejših materialov. Ob božičnih jaslicah so razstavljene tudi pasijonske, binkoštne ter vstajenjske jaslice. Več o muzeju najdete na: www.marija.si.

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media